Κίνα: Ανοίγουν ξανά τα εργοστάσια - Ανησυχία για νέες μαζικές απολύσεις

Στην αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού οι αρχές στην Κίνα επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών και στη λειτουργία των εργοστασίων προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, με αποτέλεσμα οι κινεζικές εξαγωγικές εταιρείες να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.

Τώρα όμως συμβαίνει το αντίθετο: οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώνονται καθώς η πανδημία πλήττει τις οικονομίες των εμπορικών εταίρων της Κίνας.

«Η άνευ προηγουμένου διακοπή της ομαλής οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

όπως και σε έναν αυξανόμενο αριθμό αναδυόμενων οικονομιών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει δραματική μείωση των κινεζικών εξαγωγών, πιθανότατα σε ποσοστό 20-45% στο δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Τόμας Γκάτλεϊ αναλυτής στην εταιρεία Gavekal Dragonomics.

Ο Σι Σιαομίν εξάγει κοστούμια κατά χιλιάδες στη Νότια Κορέα, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία από την οποία αγοράζει ύφασμα στην Ιταλία, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, ανέστειλε τη λειτουργία της την Κυριακή, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα κάνει νέες παραλαβές μετά τον Μάιο. Τα αποθέματα υφασμάτων που διαθέτει αρκούν μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ο Σι εξήγησε ότι θα μειώσει την παραγωγή και ενδέχεται να την αναστείλει εντελώς, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Επίσης είπε στους περίπου 50 εργάτες που επέστρεψαν για δουλειά από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της covid-19, να βρουν αλλού εργασία.

«Ξέρουμε ότι η φετινή χρονιά είναι κακή και η επόμενη θα είναι καλύτερη, αλλά το ερώτημα είναι πόσα εργοστάσια μπορούν να αντέξουν μέχρι του χρόνου», διερωτήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα, Ανοίγουν, - Ανησυχία,kina, anoigoun, - anisychia