Καταγγέλλουν καθυστερημένη αντίδραση του Λιμενικού στο Αγαθονήσι - Τι απαντά το Σώμα

Απάντηση σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο επιρρίπτονται ευθύνες για ολιγωρία στο Λιμενικό Σώμα για το τραγικό ναυάγιο του Αγαθονησίου, εξέδωσε το Αρχηγείο του Σώματος.

Το σώμα υποστηρίζει πως αμέσως μόλις έγινε γνωστό στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης το περιστατικό του ναυαγίου, οργανώθηκε και έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση στις έρευνες συμμετείχαν:

Πλοίο Ανοικτής
Θαλάσσης Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.Τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.Γερμανικό σκάφος δύναμης FrontexΤέσσερα αλιευτικά σκάφηΔύο παραπλέοντα Φορτηγά πλοίαΚανονιοφόρος του Πολεμικού ΝαυτικούΑεροσκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.Λετονικό αεροσκάφος δύναμης FrontexΕλικόπτερο της Πολεμικής ΑεροπορίαςΕλικόπτερο του Πολεμικού ΝαυτικούΚλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.Δύο ιδιώτες δύτεςΛετονικό σκάφος δύναμης Frontex καιΈνα σκάφος εγκατάστασης ιχθυοκαλλιέργειας

Παράλληλα, προς αποφυγή παρερμηνειών, όπως τονίζει, γνωρίζεται ότι, την προηγούμενη ημέρα του συμβάντος το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης δέχτηκε πληροφορία μέσω 112 και μέσω Μ.Κ.Ο. για ύπαρξη λέμβου πιθανά σε δυσχερή θέση πλησίον του Αγαθονησίου.

«Άμεσα κινητοποιήθηκαν τρία περιπολικά σκάφη και η τοπική Λιμενική Αρχή και διαπιστώθηκε η αποβίβαση στο Αγαθονήσι παράτυπα εισερχομένων προσώπων που επέβαιναν σε δύο λέμβους. Ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, παρά το γεγονός ότι οι αποβιβασθέντες δήλωσαν πως δεν αγνοείται κανείς. Οι έρευνες διήρκησαν για επιπλέον τέσσερις ώρες από την ώρα της ασφαλούς αποβίβασης των παράτυπα εισερχόμενων προσώπων στη νήσο, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε το αντίστοιχο Κέντρο Έρευνας της Τουρκίας το οποίο στη συνέχεια ανέφερε ότι, μετά από έρευνες που διενήργησε στην περιοχή ευθύνης του, δεν υπήρχε λέμβος σε κίνδυνο».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι από τη διερεύνηση των δεδομένων, προκύπτει ότι, τα περιστατικά αποβίβασης παράτυπα εισερχόμενων προσώπων της 16ης Μαρτίου είναι ανεξάρτητα από το τραγικό περιστατικό της 17ης Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσής τους, θεωρούμε πως απαξιώνει το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που έχει επιτελέσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία τρία χρόνια κορύφωσης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου έχει διασώσει περίπου 180.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα