Γ. Μπουτάρης: Το βαθύ κράτος στην Ελλάδα αρνείται να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που της αναλογεί

Χρήσιμα χαρακτήρισε τα περιφερειακά συνέδρια για ακόμα μία φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικης Μακεδονίας.

“ Χρειάζονται για να πάρουμε συλλογικές αποφάσεις σε σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη. Θα πάρουμε όμως τις σωστές αποφάσεις; Δεν είμαι σίγουρος. Η ανασφάλειά μου πηγάζει από την προηγούμενη εμπειρία μου: από την εμπειρία όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας

εικοσαετίας, ανεξάρτητα από το ποια κόμματα τις αποτελούσαν. Φαίνεται πως παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των κομμάτων, οι κυβερνήσεις γίνονται φοβικές όταν διαχειρίζονται την εξουσία. Φοβούνται μήπως χάσουν κάποιο κομμάτι διαχείρισής της. Δεν εξηγείται αλλιώς. Γιατί πολλές εξαγγελίες είναι στη σωστή κατεύθυνση: στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης, της ενδυνάμωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω αποφάσεων που λαμβάνονται πιο κοντά στον πολίτη”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

“Οι κυβερνήσεις όμως ξεχνούν πολύ συχνά τις κομματικές εξαγγελίες. Αυτό περισσότερο σχετίζεται με τους ασθενείς θεσμούς που έχει η χώρα μας και λιγότερο με κακές προθέσεις. Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν την ψευδαίσθηση ότι μέσω του κρατικού συγκεντρωτισμού θα αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες των θεσμών και θα είναι πιο αποτελεσματικές. Η ελληνική πραγματικότητα τις διαψεύδει. Ο συγκεντρωτισμός οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αδύναμων θεσμών που όντας ατροφικοί αποζητούν απεγνωσμένα πολιτικό πάτρωνα. Αυτό γίνεται εις βάρος της διοικητικής μνήμης και της οικονομικής αυτονομίας θεσμών, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχει πρόθεση να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος; Δυστυχώς, παρά τις προσδοκίες μας, δεν έχουμε δει ακόμη απτά αποτελέσματα σε θεσμικό επίπεδο. Το βαθύ κράτος στην Ελλάδα, αντίθετα από ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αρνείται να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που της αναλογεί. Γιατί, λόγω της ασφυκτικής εξάρτησής της από την εκάστοτε κεντρική εξουσία, δεν είναι ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση”, πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε και ορισμένα θετικά του συνεδρίου όπως, η αύξηση των πόρων προς τους δήμους και η προσαρμογή του νομικού πλαισίου που διέπει τους δήμους στις διαφορετικές τους ανάγκες.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογικη τόνισε πως αυτό είναι καταρχήν κάτι καλό.

“Δεν είμαστε αρνητικοί σε κάτι τέτοιο. Η δημοτική μας παράταξη είναι από τις λίγες που έχουν στη ιδιοσυστασία τους την πολυμορφία, το διάλογο και τη συναινετική διάθεση. Ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος ευνοεί τέτοιου είδους παρατάξεις. Παρατάξεις που μπορούν να συνάψουν συμμαχίες. Πρέπει σταδιακά να καλλιεργήσουμε μια περισσότερο συναινετική πολιτική κουλτούρα. Και ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος θα μας βοηθήσει ελπίζω να ωριμάσουμε και να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως ο νόμος αυτός να έχει πρόνοιες που θα μας προστατεύουν. Όχι μόνο από ακυβερνησία και αδράνεια, αλλά και από εκβιασμούς και δοσοληψίες”, είπε ο κ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στη στελέχωση των Δήμων με βάση τα δικά τους αιτήματα και ανάγκες.

Εμείς ξέρουμε που χωλαίνουμε και που έχουμε ελλείψεις. Όχι η κεντρική κυβέρνηση. Η ευελιξία είναι απαραίτητο να επεκταθεί και με συμβάσεις πρόσληψης ορισμένου χρόνου για εξειδικευμένο σκοπό. Επίσης, στην επιλογή ανωτέρων στελεχών (π.χ. γενικών Διευθυντών) καλό θα ήταν, χωρίς να παρακάμπτεται η μοριοδότηση του ΑΣΕΠ, να έχει δικαίωμα ο Δήμαρχος να επιλέγει μεταξύ των πρώτων. Έτσι θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μια καλύτερη συνεργασία που λαμβάνει υπόψη και την ανθρώπινη διάσταση.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα πιο σημαντικά ζητούμενα που προκύπτουν από την τριήμερη συζήτηση είναι οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για: 1. την μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων. 2. τη δυνατότητα αξιοποίησης δημόσιων εκτάσεων και κτηρίων μέσα στα όριά τους που μένουν αναξιοποίητα. 3. πραγματική Μητροπολιτική Διοίκηση για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα - Θεσσαλονίκη πιλοτικά, και μετά και σε άλλα 2-3 αστικά κέντρα)”, ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα