Καταγγελίες για βανδαλισμούς στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ λόγω...μισθωτικής διαφοράς!

Απίστευτη τροπή έχει πάρει μια μισθωτική διαφορά ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικότερα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας, με τον ιδιοκτήτη του χώρου, στον οποίο είναι εγκατεστημένο το εργαστήριο από το 2014 στη Θέρμη.

Βανδαλισμοί, ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μηνύσεις και αμέτρητες δικαστικές διαμάχες είναι απόρροια της χρόνιας κόντρας, που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν

ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, που βρίσκεται έναντι του ξενοδοχείου Hyatt, μισθώθηκε από το ΑΠΘ-ΕΛΚΕ με Ιδιωτικό Συμφωνητικό Μίσθωσης έναντι 3.500€, το οποίο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του εργαστηρίου, ο μισθωτής δεν κατείχε τα απαραίτητα έγγραφα (Κτηματολόγιο), με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει παρατάσεις για την προσκόμισή του, εκμεταλλευόμενος, όπως υποστηρίζουν, το νομικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το ΑΠΘ ήταν υποχρεωμένο να καταβάλλει τα ενοίκια.

Έπειτα, από δικαστικές αποφάσεις στις 11 Μαρτίου το 2015, το Αριστοτέλειο δεν σταμάτησε να πληρώνει το μίσθωμα, έως ότου εκπληρωθούν οι κτιριακές εκκρεμότητες από πλευράς του ιδιοκτήτη. Το Δεκέμβριο του επόμενου έτους, όπου έληγε η σύμβαση μίσθωσης, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία για την αναδρομική καταβολή των ενοικίων, ύψους περίπου 70.000 ευρώ, με την παράλληλη εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη.

Το μισθωτήριο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου το 2016, ωστόσο η απόφαση του εφετείου για την αποβολή ή μη του εργαστηρίου έχει "παγώσει", καθώς οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν με τη σειρά τους στη Δικαιοσύνη.

Οι ιθύνοντες του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Porto Palace, με αφορμή δημοσίευμα που έκανε λόγο για παράνομη διαμονή της πανεπιστημιακής μονάδας στον χώρο, δήλωσαν πως βρίσκονται σε "ομηρία" και πως αυτή η υπόθεση προκαλεί ζημιές εκατομμυρίων.

"Εμείς χρειαζόμαστε 1-2 χρόνια για να γίνει η μεταφορά του εργαστηρίου σε κάποιον άλλον χώρο, το κόστος του οποίου ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ" τόνισε ο καθηγητής, ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, ο οποίος σημείωσε πως το ποσό μετεγκατάστασης θα το διεκδικήσουν δικαστικώς από τον ιδιοκτήτη.

Βανδαλισμοί και ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Μάλιστα, κάμερες ασφαλείας από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας κατέγραψαν άτομα να μπαίνουν στον χώρο και με σιδεροπρίονα να καταστρέφουν, όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου, το σύστημα πυρανίσχνευσης και ελέγχου του επιπέδου ανίχνευσης ειδικών αερίων, με τον κίνδυνο έκρηξης να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Λίγες μέρες μετά, την Καθαρά Δευτέρα, ακολούθησε νέο περιστατικό, με τον ιδιοκτήτη να κλειδώνει με αλυσίδα την κεντρική πύλη του κτιρίου.

Την ίδια μέρα, ο ιδιοκτήτης του χώρου καθώς και ο κ. Λογοθετίδης, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης και από εκεί στην αυτόφωρη διαδικασία, έπειτα από μηνύσεις που κατέθεσαν εκατέρωθεν. Η υπόθεσή τους αναμένεται να εκδικαστεί αύριο, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του εργαστηρίου, η ζημιά που υπέστη ο εργαστηριακός εξοπλισμός από τους βανδαλισμούς, κοστολογείται πάνω από 100.000 ευρώ.

"Εκτιμούμε πως ο ιδιοκτήτης ακολουθεί αυτήν την εκβιαστική στάση, προκειμένου να οδηγήσει το ΑΠΘ σε αγορά του κτιρίου, πράγμα το οποίο θα ήταν πιο συμφέρον οικονομικά για εκείνον" δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, Ιωάννα Μποζίκη.

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιώργο Αγγελόπουλο, να επισκέπτεται τον χώρο το περασμένο Σάββατο, εκφράζοντας την συμπαράραστή του στους ιθύνοντες του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας.

Eπένδυση εκατομμυρίων από την ΕΤΕπ στη Θεσσαλονίκη στο νέο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας

Στην επέκταση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολίας στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Όπως αποκάλυψε ο κ. Λογοθετίδης, το φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο της ομάδας νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ ξεχώρισε, ανάμεσα σε 20 άλλα ευρωπαϊκά σχέδια και αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά τον επόμενο χρόνο.

Το σχέδιο προβλέπει την ανέργεση μια νέας υπερσύγχονης μονάδας στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σε έκταση 60 στρεμμάτων, που έχει παραχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, το 75% θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ, ενώ το υπόλοιπο 25% από το ελληνικό δημόσιο.

Ο κ. Λογοθετίδης άφησε αιχμές στο ΑΠΘ αναφορικά με την καθυστέρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η οποία κατ' επέκταση οδήγησε στην καθυστέρηση της έγκρισης του business plan από την ΕΤΕπ.

O ίδιος εκτιμά πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο το σχέδιο θα έχει εγκριθεί. Από την στιγμή που θα πάρει το "πράσινο φως" απαιτούνται τέσσερα χρόνια, μέχρι να υλοποιηθεί. Το πλάνο προβλέπεται πως θα δημιουργήσει 500 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα