Κ. Ζέρβας: Δεν θα διχάσουμε την πόλη σε πατριώτες και προδότες

Τους στόχους και τις προτεραιότητες του για την επόμενη μέρα παρουσίασε σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο νέος δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ότι η συνεδρίαση άρχισε στην ώρα της και αυτό θα είναι ένας κανόνας που θα τηρηθεί.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να ρίξει τα καρφιά του, στην προηγούμενη διοίκηση και τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

«Για να τα καταφέρουμε οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά, και παράλληλα να στραφούμε στην ίδια την πόλη, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της.

Οι πολιτικές διαφορές, οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, ο έλεγχος και η αντιπρόταση είναι στοιχεία του δημοκρατικού πλαισίου και δεν ζητώ από κανέναν σας να παραιτηθεί αυτών», ανέφερε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

«Αυτό που ζητώ όμως, και το πράττω από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να υπάρχει συγκρότηση και σύνεση, να υπάρχει τεκμηριωμένη συμπολίτευση και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Εμείς δεν ήρθαμε για να διχάσουμε την πόλη. Δεν θα διχάσουμε την πόλη σε προοδευτικούς και συντηρητικούς. Σε πατριώτες και προδότες», ανέφερε.

«Αυτές οι πρακτικές άφησαν πληγές στο σώμα της πόλης. Σε αυτούς τους στενόμυαλους διχασμούς οφείλεται η υστέρησή της, οφείλεται το ότι δεν έχουμε τις υποδομές που θα έπρεπε να έχουμε, το ότι δεν έχουμε τα πολιτιστικά γεγονότα που θα έπρεπε να έχουμε, το ότι δεν έχουμε τον τουρισμό που θα έπρεπε να έχουμε.

Σ’ αυτήν την πόλη γνωρίζουμε πολλές περσόνες, τίποτα όμως για το έργο τους. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερβούμε τους διχασμούς», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Οι στόχοι της διοίκησης Ζέρβα

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στους στόχους της διοίκησης, σημειώνοντας πως δεν μηδενίζει το έργο κανενός ωστόσο τόνισε πως «οφείλουμε στο λαό της Θεσσαλονίκης μερικές αλήθειες για το πώς βλέπουμε εμείς τα πράγματα».

«Δεν είμαστε οπαδοί του «παραλάβαμε καμένη γη» όμως ούτε η «αγιοποίηση των πάντων» ωφελεί την πόλη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα.

Οι υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που στα ταμεία υπάρχουν λιγότερα χρήματα.

Υπάρχει αποθεματικό 21 εκ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη που όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αλλού και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Πολλά έργα, που έχει δοθεί η εντύπωση πως είναι τετελεσμένα ή πως βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Για παράδειγμα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που και εμείς το θέλουμε και θα το στηρίξουμε -το λέω αυτό ρητά- , βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί πολλή δουλειά ώστε να μπει στις ράγες υλοποίησης. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να προχωρήσει παρά τη στρεβλή εικόνα που έχει διαμορφωθεί.

Παράλληλα υπάρχουν στην πόλη μεγάλα, ανοιχτά και επείγοντα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η πόλη δεν έχει αστικές συγκοινωνίες, ο κόσμος ταλαιπωρείται. Τα εργοτάξια του μετρό, λόγω καθυστερήσεων έχουν διαλύσει ολόκληρες εμπορικές περιοχές, έχουν καταστρέψει ζωές...

Δεν κάνουμε εδώ σήμερα πλήρη αποτύπωση της κατάστασης, αλλά από την άλλη πρέπει να υπάρχει μία ρεαλιστική εικόνα της πόλης που παραλαμβάνουμε», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι η διοίκηση του θα δώσει βαρύτητα στην καθημερινότητα γιατί «ακούμε τη φωνή της πόλης και της λογικής»

«Φιλοδοξώ να είμαι ένας δήμαρχος καταρχήν επαρκής για τα βασικά – θα κρατά την πόλη του καθαρή, νοικοκυρεμένη, ασφαλή, λειτουργική και αισθητικά όμορφη. Αυτή είναι η βάση, το θεμέλιο της διοίκησής μας», είπε.

Ακόμα τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν ορθολογικά οι πόροι, αλλά και μετρήσιμα, απτά αποτελέσματα και όχι άυλες επιτυχίες κενές περιεχομένου.

«Λιγότερες «δημόσιες σχέσεις», λιγότερες δηλώσεις και ατάκες και περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα στην πράξη», τόνισε.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της διοίκησης του, αυτές είναι μεταξύ άλλων η καθαριότητα, η παιδεία, οι υποδομές, ο πολιτισμός.

Ειδικότερα όσον αφορά τις υποδομές αναφέρθηκε στο μετρό, τον ΟΑΣΘ, την ανάπλαση της ΔΕΘ και του γηπέδου του ΠΑΟΚ.

«Θα βάλουμε τέρμα σε μία παράδοση που ήθελε την πόλη απούσα από τα τραπέζια του σχεδιασμού των υποδομών του μέλλοντος αλλά και να αυτοαναιρείται στα μεγάλα πλάνα. Και Μετρό και νέος βιώσιμος ΟΑΣΘ, και ανάπλαση της ΔΕΘ και ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, και ανάπλαση – επιτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου, εμβληματική για τον τρόπο που αντιμετώπιζε η πόλη τα θέματά της τα προηγούμενα χρόνια. Η λίστα είναι μακρά, δεν μπορεί να περιμένει», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Αναφερόμενος στον αστικό χώρο, έκανε λόγο για έγκαιρη και αποτελεσματική συντήρηση ώστε να μην επιτραπεί η σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωσή του.

«Η Νέα Παραλία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα και ταυτόχρονα στοίχημα για εμάς: πως από την εγκατάλειψη, τους βανδαλισμούς και τη φθορά θα περάσουμε στην συστηματική φροντίδα και ανάδειξη αυτού του σημαντικού έργου που άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι αποφάσεις που θα παρθούν σε αυτήν εδώ την αίθουσα θα διαμορφώσουν της Θεσσαλονίκη του μέλλοντος. Με αυτή τη σκέψη πρωτομπήκα ως δημοτικός σύμβουλος πριν από 9 περίπου χρόνια, με αυτή τη σκέψη μπαίνω και τώρα ως δήμαρχος», είπε κλείνοντας την ομιλία του δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα