Κ. Γιουτίκας: Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και η αντιμετώπισή τους δεν είναι υπόθεση ενός

O Κώστας Γιουτίκας είναι αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά στο thestival.gr για την εμπειρία που αποκόμισε από τη θέση του στην Περιφέρεια, παρουσιάζει το έργο που διετέλεσε και μοιράζεται τα σχέδιά του

για την επόμενη ημέρα.

Κύριε Γιουτίκα, εκλεγήκατε περιφερειακός σύμβουλος για πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές και τα τελευταία δυόμισι χρόνια είστε Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Η άσκηση καθηκόντων στη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τι «γεύση» σας αφήνει;

«Αποφάσισα το 2014 να κατέβω στις εκλογές, θέλοντας να συνεισφέρω με φρέσκιες, ρεαλιστικές κι εφικτές ιδέες για να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας, την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά μας. Οι συμπολίτες μας πίστεψαν σε εμένα και με εξέλεξαν ως έναν από τους νεότερους συμβούλους σε ηλικία 38 ετών. Διαπίστωσα ότι όντως πολλά μπορούν ν΄ αλλάξουν. Χρειάζεται βέβαια πολύ δουλειά, οργάνωση, συστηματική προσπάθεια, αλλά αν έχεις και επιμονή δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις το στόχο σου. Στην Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μαζί με τους συνεργάτες μου και το υψηλού επιστημονικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών δουλέψαμε πρακτικά, συντονισμένα και με μέθοδο.

Οργανώσαμε τη δουλειά μας σε δύο παράλληλες «γραμμές», στο σχεδιασμό και την υλοποίηση οραματικών πολιτικών που δίνουν αναπτυξιακή πνοή και ανοίγουν νέους σύγχρονους δρόμους στην Κεντρική Μακεδονία, και στην εξεύρεση λύσεων και απαντήσεων που κάνουν πιο εύκολη και άνετη την καθημερινότητα του πολίτη. Καταφέραμε ν’ αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα και να βάλουμε σε σειρά και τάξη αρκετά ακόμη. Σε συνεργασία πάντα με τους εμπλεκόμενους κάθε φορά δήμους και φορείς. Συζητήσαμε, άκουσα τις προτάσεις τους, άκουσαν τις δικές μου και προχωρήσαμε στην υλοποίηση των βέλτιστων λύσεων. Διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός».

Ποιά ήταν τα αποτελέσματα της συντονισμένης αυτής προσπάθειας που μας περιγράφετε;

Θα σας αναφέρω λόγου χάριν ότι η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συντονίζει τη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση, για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, ως ενιαία ενότητα, από το Αγγελοχώρι έως το Καλοχώρι. Σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ και τους δήμους κατά μήκος του Θερμαϊκού Κόλπου, σχεδιάζουμε αρχιτεκτονικά και οργανώνουμε μια συνεχόμενη ζώνη αναψυχής στα 54 χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που θα συνδέεται με όλα τα μνημεία και τα ιστορικά σημεία της πόλης. Επιπλέον, η ενιαία αξιοποίηση θα επιτρέψει τη γνωριμία των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης με τα σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στη δυτική πλευρά της, όπως είναι το Δέλτα του Αξιού και η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. Δημιουργούμε τη νέα ταυτότητα, το σύγχρονο brand name της Θεσσαλονίκης, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της, αλλά και την τοπική οικονομία.

Μιλώντας για την οικονομία, πετύχαμε να τεθεί σε ισχύ, ο ξεχασμένος σε υπουργικά συρτάρια Ν. 4302 που «ανοίγει» σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες στη Θεσσαλονίκη στον τομέα των Logistics. Αρκεί να σας πω ότι περισσότερες από 100 εγχώριες και πολυεθνικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Είπατε προηγουμένως ότι δώσατε έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Τι κάνατε σε αυτό τον τομέα;

Καταφέραμε με συνεχείς παρεμβάσεις να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της ΒΙΠΕΘ που υπολειτουργούσε για μεγάλο διάστημα. Πλέον τα λύματα που παροχετεύονται στο Θερμαϊκό Κόλπο είναι επεξεργασμένα και καθαρά, όπως αποδεικνύουν άλλωστε οι συστηματικές μετρήσεις που πραγματοποιούμε.

Δεσμευτήκαμε ότι θα δώσουμε απαντήσεις στο πρόβλημα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί επί τριάντα και πλέον χρόνια τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης και το κάναμε. Συζητήσαμε με τους κατοίκους, τους συλλόγους πολιτών, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητήσαμε τη συνδρομή έγκριτων επιστημόνων και με ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα, που αναθέσαμε στο ΑΠΘ, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα εντοπίσαμε τις πηγές της δυσοσμίας. Ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα στο αρμόδιο ΥΠΕΝ, μαζί με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λήψη μέτρων και περιμένουμε την εφαρμογή τους, ώστε να δοθεί τέλος στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» αναβαθμίσαμε τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Μέτρησης Αέριων Ρύπων στο Κορδελιό.

Συνεχίζουμε με την αναβάθμιση των άλλων τριών σταθμών, στην Καλαμαριά, το Πανεπιστήμιο και στην Αγίας Σοφίας. Με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ, προχωρούμε παράλληλα στη λειτουργία δύο νέων σταθμών στο δήμο Παύλου Μελά και στο νέο κτίριο της Περιφέρειας. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο δίκτυο μέτρησης των ρύπων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης.

Ιδρύσαμε την πρώτη Πρότυπη Λαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Καυταντζόγλου, προσφέροντας καθαριότητα, καλύτερη εξυπηρέτηση και ποιοτικές αγορές στους καταναλωτές, καλύτερες συνθήκες λειτουργίας σε παραγωγούς και εμπόρους. Χωρίς τις ενοχλητικές γεννήτριες που προκαλούν τρομερή ηχορύπανση, με ομοιομορφία και τάξη, με σαφή διάκριση παραγωγών και επαγγελματιών. Και τώρα ετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε δύο ακόμη λαϊκές αγορές με τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές.

Δίνουμε περιεχόμενο στην έννοια της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Προχωρούμε στην προμήθεια των πρώτων 14 ηλεκτρικών οχημάτων που θα ενταχθούν στο στόλο της Π.Κ.Μ., καθώς και 20 διπλών φορτιστών.

Ήδη λειτουργεί ο πρώτος κοινόχρηστος σταθμός δωρεάν φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπροστά από το νέο κτίριο της Περιφέρειας στην περιοχή του λιμανιού.

Διασφαλίσαμε 2, 5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ δίνοντας τη δυνατότητα και στους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος να ανανεώσουν τους στόλους των δικών τους οχημάτων με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Αυτά είναι μόνο μερικά απ’ όσα κάναμε. Τα αποτελέσματα που πετύχαμε έχουν όλα αντίκρισμα στον άνθρωπο, στην καθημερινή ζωή του στην πόλη την οικογένεια, τα παιδιά του, τη δουλειά του.

Εφόσον εκλεγείτε ξανά τι σκοπεύετε να κάνετε;

Αποφάσισα να είμαι ξανά υποψήφιος επειδή υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν και επειδή πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω. Την ευθύνη που μου ανέθεσαν οι συμπολίτες μου, δεν την αγνόησα, δεν την ξέχασα. Δούλεψα και έχω να «δώσω απόδειξη» όπως έλεγε κι ένα παλιό σλόγκαν, στους πολίτες. Ζητώ να με τιμήσουν με τον έναν από τους τέσσερις σταυρούς τους την Κυριακή, για να συνεχίσουμε αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν, με πρακτικό πνεύμα, συνεννοήσεις και συνεργασίες να εξασφαλίζουμε λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και σταθερή πορεία ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία. Ο συνδυασμός «Αλληλεγγύη» έχει και όραμα και σχέδιο. Εμείς μπορούμε, γιατί ξέρουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα