Κ. Χρυσόγονος: Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία στα κόμματα - Βουλευτική θητεία με όριο

Ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας, της διαφάνειας, μεγαλύτερη και ουσιαστική αποκέντρωση είναι ορισμένα από τα αιτήματα που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν μέσα από θεσμικές αλλαγές, ορισμένες από τις οποίες προϋποθέτουν και μια συνταγματική αναθεώρηση, τονίστηκε από τους ομιλητές, σε ημερίδα, με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση, που διοργάνωσε η κίνηση πολιτικού προβληματισμού «Παρέμβαση».

«Τα πολιτικά προβλήματα απαιτούν πολιτικές λύσεις» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι

στη σύγχρονη δημοκρατία υπάρχουν τα «εργαλεία» για «να γυρίσουμε το κράτος ανάποδα», το οποίο, όπως είπε, είναι ένα κράτος «παλαιό και γερασμένο, συγκεντρωτικό, αρτηριοσκληρωτικό». Πρόσθεσε, ότι αποτελεί μοναδική εξαίρεση σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, που «έχει φύγει από την εποχή των ιεραρχιών και έχει πάει στην εποχή των δικτύων, έχει δώσει ρόλο και λόγο στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχει πετύχει ουσιαστική και πραγματική αποκέντρωση».

Ο κ. Μπακογιάννης εστίασε στην ανάγκη για «φορολογική αποκέντρωση», με παράλληλη ενίσχυση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση σε τομείς, όπως, η παιδεία, η υγεία, κ.α., Υπογράμμισε, ότι η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη δημοκρατική λειτουργία, σε ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, αν και τόνισε ότι και η αυτοδιοίκηση «θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της» και συνέχισε:

«Πρακτικά, λοιπόν, υπάρχει μια πρόταση, που έχει κατατεθεί, που λέει, ο ΕΝΦΙΑ να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Περίπου, τρία δισ. εισπράττει το κράτος από τον ΕΝΦΙΑ. Περίπου τρία δισ. κοστίσει και η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα. Σύμπτωση, αλλά χρήσιμη σύμπτωση. Και να μπορεί από εκεί και πέρα ο καθένας μας να κάνει το κουμάντο του. Σημαίνει αυτό ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εξελιχθεί; Βεβαίως, να εξελιχθεί».

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής λειτουργίας, της εσωκομματικής δημοκρατίας, του ελέγχου των δαπανών των κομμάτων, των προεκλογικών δαπανών των πολιτικών, κ.α.

«Δεν πιστεύω ότι το Σύνταγμα είναι η κύρια πηγή των προβλημάτων στη χώρα μας, αλλά οι συνταγματικές αλλαγές μπορεί να είναι χρήσιμες, εάν και εφόσον κινηθούν σε μια πορεία εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος» είπε ο κ. Χρυσόγονος.

Υπογράμμισε, ότι, κατά τη γνώμη του, για την κρίση στη χώρα, «δε φταίει ότι είχαμε πολύ δημοκρατία, φταίει ότι είχαμε λίγη δημοκρατία, ειδικά μέσα στα κόμματα», τονίζοντας ότι η «εσωκομματική δημοκρατία πρέπει να προβλεφθεί στο Σύνταγμα με πιο ξεκάθαρο τρόπο και να συνδεθεί και με τη χρηματοδότηση των κομμάτων» και πρόσθεσε: «Και πέραν τούτου, υπάρχει μια υπερβολική επαγγελματοποίηση της τάξης των πολιτικών, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων, με την καθιέρωση ενός ανωτάτου ορίου βουλευτικής θητείας».

Ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε επίσης, ότι προς τη θετική κατεύθυνση θα ήταν η καθιέρωση συνταγματικού δικαστηρίου, η αλλαγή της πρόβλεψης για την ευθύνη των υπουργών, ενώ κατέθεσε συνολικά δώδεκα προτάσεις, που, κατά τη γνώμη του, θα ήταν σε θετική κατεύθυνση για την βελτίωση της θεσμικής λειτουργίας της χώρας και πρόσθεσε: «Πρέπει να προσανατολιστούμε στην παραγωγή πολιτικής και λιγότερο στις πελατειακές σχέσεις και στις προσωπικές εξυπηρετήσεις, το κοινώς λεγόμενο ρουσφέτι, το οποίο δυστυχώς δυναστεύει το δημόσιο βίο».

Τις προτάσεις της «Παρέμβασης» κατέθεσε ο πρόεδρος της Κωνσταντίνος Γεροντής, μεταξύ αυτών, για προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και με απευθείας εκλογή από τους πολίτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατάργηση της δεδηλωμένης, εξάντληση της κοινοβουλευτικής τετραετούς κοινοβουλευτικής θητείας, μείωση των βουλευτών στους διακόσιους, κατάργηση της βουλευτικής λίστας επικρατείας, ποσοστιαία εκλογή και βουλευτών από την ομογένεια, θέσπιση γερουσίας με ελεγκτικό ρόλο, κ.α.

Τέλος, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του ΕΚΠΑ, Σταύρος Τσακυράκης διαχώρισε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε τρεις κατηγορίες. Τις «υποχρεωτικές», κατατάσσοντας σε αυτές την αλλαγή του άρθρου 101 περί ομοφωνίας στις ανεξάρτητες αρχές, το άρθρο για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να γίνει πιο γρήγορη, του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, τις «ορθολογικές» μεταξύ αυτών, όπως είπε, είναι η αλλαγή της πρόβλεψης «για την αποκλειστικότητα των κρατικών πανεπιστημίων» και τις «φιλόδοξες», μερικές από τις οποίες, όπως είπε, θέτει η «Παρέμβαση». «Για τις πιο φιλόδοξες θέλουμε ηρεμία. Δεν είναι σωστό, σε στιγμές μιας μεγάλης κρίσης να αλλάζουμε ριζικά το πολιτειακό σύστημα, ας αρχίσει η συζήτηση, αλλά ας ωριμάσουν οι συνθήκες» σημείωσε ο κ. Τσακυράκης.

Τοποθετήθηκαν, επίσης, ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος και ο ομότιμος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος της Παρέμβασης, Δημήτριος Γεωργίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα