ΗΠΑ: Ο Όλιβερ Νορθ αποσύρεται από την προεδρία του λόμπι οπλοκατοχής NRA

Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ θα αποχωρήσει από την προεδρία της National Rifle Association, του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα, υποστηρίζοντας ότι τον εκδιώκουν επειδή κατηγόρησε άλλα ηγετικά στελέχη της NRA για οικονομικές ατασθαλίες.

Σε επιστολή του που, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθύνεται στο ετήσιο συνέδριο της NRA και διαβάστηκε από ένα μέλος της, ο Νορθ αναφέρει ότι ήλπιζε να είναι ξανά υποψήφιος για την

προεδρία όταν λήξει η θητεία του, την Δευτέρα. "Πληροφορούμαι τώρα ότι αυτό δεν θα συμβεί", πρόσθεσε.

Ο Όλιβερ Νορθ ήταν τα τελευταία χρόνια σχολιαστής σε συντηρητικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα. Είναι όμως γνωστός κυρίως για τον ρόλο που διαδραμάτισε τη δεκαετία του 1980 στο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας, δηλαδή την πώληση όπλων στην Τεχεράνη, τα έσοδα από την οποία κατευθύνονταν στους αντικομμουνιστές αντάρτες Κόντρας της Νικαράγουας. Το 1989 καταδικάστηκε για την υπόθεση αυτή, όμως η ποινή του ανατράπηκε στο Εφετείο την επόμενη χρονιά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NRA Γουέιν ΛαΠιέρ είχε κατηγορήσει πρόσφατα τον Νορθ ότι προσπάθησε να τον απομακρύνει, απειλώντας ότι θα δώσει στη δημοσιότητα "βλαπτικές" πληροφορίες για τον ίδιο. Αυτό τουλάχιστον ισχυριζόταν ο ΛαΠιέρ σε επιστολή του προς τα μέλη του ΔΣ της οργάνωσης, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο 75χρονος Νορθ ανέλαβε τη προεδρία της NRA τον Μάιο του 2018. Την εποχή εκείνη, ο ΛαΠιέρ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, χαρακτηρίζοντάς τον "θρυλικό μαχητή της αμερικανικής ελευθερίας, χαρισματικό στην επικοινωνία και έμπειρο ηγέτη".

Keywords
Τυχαία Θέματα