ΗΠΑ: Γερουσιαστές υποστηρίζουν την ανάληψη δράσης κατά του Άσαντ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποίησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ κατά της κυβέρνησης του Άσαντ στη Συρία μετά τις καταγγελίες για την τελευταία επίθεση με χημικά όπλα, μια απόφαση που υποστηρίζουν και μέλη του Κογκρέσου σε αυτό.

Ωστόσο, οι γνώμες διίστανται αναφορικά με το ποιο θα πρέπει να είναι το πλαίσιο της δράσης που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ,

μεταδίδει το ABC News σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αρκετοί γερουσιαστές εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες υποστηρίζουν ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και οι ξένοι υποστηρικτές του θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την επίθεση αυτή, που έγινε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην πόλη Ντούμα. Εντούτοις, οι γερουσιαστές δεν αναφέρονται στις ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν.

“ Ο κόσμος θα πρέπει να θεωρήσει τον Άσαντ αλλά και τους υποστηρικτές του στη Ρωσία και στο Ιράν υπεύθυνους”, δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο που εκλέγεται στη Φλόριντα.

“ Ο Άσαντ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει χημικές επιθέσεις χωρίς το Ιράν και τη Ρωσία. Οι τρεις πρέπει να πληρώσουν για τη βαρβαρότητά τους”, ανέφερε η ανακοίνωση του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τομ Κότον από το Αρκάνσας.

Άλλοι γερουσιαστές άσκησαν κριτική στον πρόεδρο Τραμπ για την μη ανακοίνωση μιας πιο εξειδικευμένης στρατηγικής για τη Συρία. Οι ίδιοι γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι ο Μάικ Πομπέο, που είναι προσωπική επιλογή του Τραμπ για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να εξηγήσει με λεπτομέρειες την πολιτική των ΗΠΑ για τη Συρία, στη διάρκεια των ακροάσεων στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του.

Ο προκάτοχος του Πομπέο, ο Ρεξ Τίλερσον, σε ομιλία του για τη Συρία τον Ιανουάριο τάχθηκε υπέρ μιας ανοιχτής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την υλοποίηση μιας τέτοιας στρατηγικής αλλά και για τους στόχους της.

“Στη διάρκεια της επερχόμενης ακρόασης του, αναμένω από τον προτεινόμενο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο να παρουσιάσει μία ουσιαστική πολιτική για τη Συρία, δήλωσε όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη λήψη μερικών “ σοβαρών αποφάσεων” μέσα στις επόμενες ώρες. Στα τέλη Μαρτίου είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί θα φύγουν “ πολύ σύντομα” από τη Συρία πριν οι δηλώσεις αυτές αναιρεθούν. Ο Τραμπ δέχθηκε την κριτική τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικάνων για την πρόθεση του ν’ αφήσει να εννοηθεί ότι οι Αμερικανοί θ’ αποχωρήσουν βιαστικά από τη Συρία

Keywords
Τυχαία Θέματα