Σε απεργία πείνας και δίψας κρατούμενος φοιτητής - Τι ζητάει, τι απαντά το υπ. Δικαιοσύνης

ΕΛΛAΔΑ

Σε απεργία πείνας και δίψας, από τη Μεγάλη Παρασκευή, βρίσκεται ο φοιτητής του Πολιτικού της Νομικής, Βασίλης Δημάκης, που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο φοιτητής έδωσε πέρσι πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τη φυλακή, όπου και κρατείται έχοντας καταδικαστεί για ληστείες και άλλα εγκλήματα. Ο ίδιος ζητάει από το Συμβούλιο της Φυλακής να του επιτραπεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της

σχολής του με φυσική παρουσία στο πανεπιστήμιο, φέροντας “βραχιολάκι”. Αίτημα που έχει απορρίψει το Συμβούλιο, ενώ με σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης τάσσεται κατά της ικανοποίησης του αιτήματος του κρατουμένου, ισχυριζόμενο ότι η φοίτησή του είναι δυνατή εξ' αποστάσεως, ενώ οι σπουδές στο συγκεκριμένο Τμήμα δεν απαιτούν φυσική παρουσία.

“Απόδειξη αυτού αποτελεί η επιτυχία του στα μαθήματα του 1ου εξαμήνου. Η φοίτησή του, λοιπόν, είναι εξασφαλισμένη. Όμως, η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι το πρόσχημα για προνομιακή μεταχείριση. Κατά τον νόμο, η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων δεν σημαίνει ότι ο κρατούμενος αυτοδικαίως δικαιούται εκπαιδευτική άδεια, καθώς συνεκτιμώνται πολλά επιπλέον στοιχεία, μεταξύ των οποίων είναι και η προσδοκία για καλή χρήση της άδειας”, αναφέρει το υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι

Ο κρατούμενος Β.Δ.:

Α) Είχε αποφυλακιστεί κατά το παρελθόν με υφ' όρον απόλυση την οποία και παραβίασε, καθώς συνέχισε την εγκληματική δράση του, τελώντας νέο κακούργημα (ένοπλη ληστεία).

Β) Επιπλέον, ο ίδιος κρατούμενος έλαβε κατά το παρελθόν τακτική άδεια, την οποία επίσης παραβίασε, καθώς δεν επέστρεψε στη φυλακή.

Γ) Κατά την κράτησή του έχει τελέσει και πειθαρχικά παραπτώματα.

Πάντως, σε σχετικό κάλεσμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών στην πλατφόρμα του AVAAZ υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος του κρατουμένου, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Ως πολιτες και πολίτισσες με δημοκρατική συνείδηση ενώνουμε τη φωνή μας:

‐με τη φωνή των εκπαιδευτών ενηλίκων, των φοιτητών και καθηγητών της Νομικής του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ και τη φωνή των καθηγητών του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής ΕΚΠΑ που διά στόματος του Προέδρου της διαβεβαιώνουν ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων αποτελεί προϋπόθεση για την ουσιαστική του ένταξη του Βασίλη Δημάκη στην εκπαιδευτική κοινότητα

‐ με τις φωνές των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τεκμηριώνουν ότι ο Βασίλης είναι ο μόνος που εξαιρέθηκε από το δικαίωμα της πρόσβασης, επειδή είχε το "ελάττωμα" να λέει τη γνώμη του και την τόλμη να παλεύει και για τα δικαιώματα των συγκρατουμένων του

‐ με τις φωνές των κρατούμενων μαθητών των Φυλακών Κορυδαλλού που ανακοίνωσαν ότι η απόρριψη της άδειας «είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι όποιες προσπάθειες για καλυτέρευση είναι μάταιες, και δεν αξίζει καν να προσπαθήσουμε».

‐με τη φωνή του Βασίλη που δήλωσε στο ThePressProject: «Θέλω να μοιραστώ την αποφασιστικότητά μου, αντίστοιχη αυτής με την οποίαν οπλίστηκα για να διακόψω κάθε σχέση με την παραβατικότητα και να βελτιωθώ ριζικά, να μην ξαναφάω, ούτε να ξαναπιώ ποτέ, αν η Πολιτεία μού αρνηθεί το επίδικο αυτονόητο δικαίωμά μου, το οποίο ξεπερνά την εκπαίδευση και αγγίζει την ίδια την καρδιά της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς μου».

Σημειώνεται ότι έκκληση για την ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού απευθύνουν ο Φοιτητικός Σύλλογος του Πολιτικού Νομικής, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας καθώς και άλλα σωματεία, συλλογικότητες, κινήσεις πολιτών και πολιτικές οργανώσεις.

Βασίλης Δημάκηςαπεργία πείναςυπουργείο ΔικαιοσύνηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα