Με τον Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε ο Γιώργος Λιλλήκας

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά συζήτησε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, έγινε μια ανασκόπηση των γεγονότων, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το ενδεχόμενο «σχέδιο Β» της Τουρκίας και η μορφή

που μπορεί να έχει αυτό.

Επιπλέον, έγινε διάλογος αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την κυπριακή πλευρά, αλλά και με ποιον τρόπο θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργήσει προληπτικά για την ανατροπή των τουρκικών επιδιώξεων στο Κυπριακό.

«Έχουμε μπροστά μας ως Κύπρος και ως Ελλάδα, δύο σοβαρές προκλήσεις. Η μία είναι άμεση και αφορά την ανατροπή των όποιων τουρκικών σχεδιασμών για εφαρμογή Πλάνου Β’ στο Κυπριακό και της δημιουργίας νέων τετελεσμένων τα οποία στη συνέχεια, ενδεχόμενα, η Τουρκία να επιχειρήσει να επιβάλει ως συντελεστές της λύσης. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορά την ίδια τη λύση του Κυπριακού, τη διαμόρφωση εκείνης της στρατηγικής που θα ανατρέψει τα δεδομένα και θα μπορέσει να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

«Είναι δύσκολη η καμπή που περνά το Κυπριακό, αλλά η τουρκική αδιαλλαξία δε θα πρέπει να μας οδηγήσει στην απογοήτευση και στην αυτοεγκατάλειψη. Είναι κοινή προσπάθεια, κοινός πρέπει να είναι ο σχεδιασμός και κοινή πρέπει να είναι και η δράση που θα αναλάβουμε Κύπρος και Ελλάδα. Και όπως είπα και το πρωί στην Ελληνική Βουλή, η Κύπρος χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται μια ελεύθερη Κύπρο. Αυτοί πρέπει να είναι οι πρώτοι εθνικοί μας στόχοι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πηγές που βρέθηκαν κοντά στη συνάντηση της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών παρέδωσε στον Προκόπη Παυλόπουλο το έγγραφο που είχε καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο, με τις συγκεκριμένες προτάσεις του επί των διαπραγματεύσεων και της στρατηγικής.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που υπάρχουν, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην τουρκική αδιαλλαξία η οποία αποδεικνύεται ότι δεν υποχωρεί.

Επιπλέον, συμφώνησε ότι η ευθύνη για το ναυάγιο βαραίνει πλήρως τους ώμους της Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι είναι ολοφάνερο πλέον πως η ίδια επεδίωκε τη διεξαγωγή της διάσκεψης στην Ελβετία, προκειμένου η τ/κ πλευρά να πάρει την εσωτερική διακυβέρνηση και η Τουρκία να μείνει αμετακίνητη στη θέση της για ασφάλεια, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης νέας διάσκεψης το φθινόπωρο, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι αυτή θα ήταν καταστροφική για την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει αποδεχτεί τις προτάσεις Αναστασιάδη οι οποίες ήταν γραπτές, ενώ η ίδια επί της ουσίας δεν έδωσε καμία γραπτή πρόταση, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να ξεκινήσει από εκείνα που έδωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η 11η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού

Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ).

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών, ο κ. Λιλλήκας έκανε αναφορά στην 43η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, η οποία επήλθε ως αποτέλεσμα της κυπριακής τραγωδίας του 1974. Αναφερόμενος στο έργο της ΠαΔΕΕ, ως πολύτιμο στήριγμα για τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου γι’ αυτή τη συμπαράσταση και για όλα όσα πράττουν οι όπου γης απόδημοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η Κύπρος, η Ελλάδα και ο Ελληνισμός ευρύτερα.

Σημειώνοντας ότι η εθνική ταυτότητα δεν βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την πολιτειακή, ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τα Μέλη της Παγκόσμιας Ένωσης για την αλληλεγγύη και συμπαράσταση που επιδεικνύουν στους εθνικούς αγώνες, παρά το γεγονός ότι είναι αξιωματούχοι άλλων εθνικών κοινοβουλίων. Αναγνωρίζοντας παράλληλα και την ευθύνη της μητροπολιτικής πλευράς έναντι των αποδήμων, σημείωσε την υποχρέωση Ελλάδας και Κύπρου να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να ενισχύουν τους δεσμούς με την ομογένεια, καθώς και να την στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και σοβαρές προκλήσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα. Αναφερόμενος ειδικότερα στα αποτελέσματα της πρόσφατης Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά, καυτηρίασε την αδιάλλακτη και αναχρονιστική στάση της Τουρκίας, που οδήγησε σε ναυάγιο τη Διάσκεψη, καταδεικνύοντας ότι η γείτων χώρα δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο. Σημείωσε περαιτέρω τη δική μας ευθύνη να διαμορφώσουμε εκείνη την στρατηγική που θα είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία για να ανοίξει ο δρόμος για δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Ακολούθως, ο κ. Λιλλήκας έκανε αναφορές στην οικονομική κρίση που συνεχίζει να επιβαρύνει την προσπάθεια προώθησης και επίτευξης των εθνικών μας στόχων. Σημειώνοντας την ανάγκη μιας ισχυρής οικονομίας, ως υπόβαθρο των εθνικών αγώνων, υπογράμμισε ότι χρέος μας είναι να μεταρρυθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα κράτη μας, καθιστώντας τα πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά.

Κάλεσε παράλληλα τους αποδήμους να βοηθήσουν στην προβολή της Ελλάδας και της Κύπρου στις χώρες όπου ζουν για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Τόνισε περαιτέρω τη γεωστρατηγική θέση και τον εν δυνάμει ρόλο Κύπρου και Ελλάδας, ως σταθεροποιητικών παραγόντων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως πυλώνων συνεργασίας, ασφάλειας και ειρήνης, μεταξύ όλων των γειτονικών χωρών.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε επίσης τις ευκαιρίες και δυνατότητες για την ανάπτυξη και υλοποίηση των ενεργειακών προοπτικών Κύπρου και Ελλάδος, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες ευημερίας και προόδου για τον κυπριακό και τον ελληνικό λαό.

Τονίζοντας την ανάγκη για χάραξη κοινής στρατηγικής προς ενίσχυση της εθνικής ενότητας, με την πολύτιμη συμβολή του απόδημου Ελληνισμού, στην προώθηση των εθνικών στόχων και καλώς νοουμένων συμφερόντων, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των ομογενών βουλευτών, που συγκροτούν ισχυρό δίκτυο επιρροής σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων ανά την οικουμένη. Καταλήγοντας, ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε την κοινή διαπίστωση ότι η Κύπρος χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα και η Ελλάδα μια ελεύθερη Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα