Ιδιωτικός ΟΑΣΘ: "Επιχειρηματικό κέρδος 324 εκ. ευρώ και απόδοση κεφαλαίων στους μετόχους έως 745%" (VIDEO)

Αδιανόητες αποδόσεις με εξασφαλισμένα κέρδη για τους μετόχους του πρώην ΟΑΣΘ, τη στιγμή που ο Οργανισμός ελάμβανε κρατική χρηματοδότηση που έφτανε τα 2 δις ευρώ, αποκαλύπτουν, σύμφωνα την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η νέα διοίκηση του κρατικού ΟΑΣΘ για την περίοδο 1990- 2016.

Σύμφωνα

με τις καταστάσεις που δημοσίευσε ο Οργανισμός και οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και των προέδρων ΟΑΣΘ και Μετρό στην 82η ΔΕΘ, την περίοδο 1990- 2016 οι μέτοχοι του πρώην ΟΑΣΘ εξασφάλισαν επιχειρηματικό κέρδος 324,5 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο, η αντισταθμιστική καταβολή του κράτους προς τον Οργανισμό ανήλθε σε 2,054 δις ευρώ.

Ο υπουργός υποδομών, έκανε λόγο για «λεόντειο συμφωνία», η οποία εξασφάλιζε το επιχειρηματικό κέρδος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος και διαχείρισης στον ΟΑΣΘ. «Με άλλοθι την κοινωνική πολιτική, κάποιοι κέρδισαν 324 εκατομμύρια. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες: Να μας βρείτε ένα αντίστοιχο φαινόμενο εταιρείας που να μπαίνει μέσα και να επιδοτείται και οι μέτοχοί της να παίρνουν εκατοντάδες εκατομμύρια όφελος» τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Σχετικά με την απόδοση του κεφαλαίου στους μετόχους του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η νέα διοίκηση, αυτό κυμαίνεται ετησίως την περίοδο των 26 χρόνων από 80-745%. «Δεν υπάρχει στον πλανήτη εταιρεία που να έχει τέτοια απόδοση κεφαλαίου. Μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα ποιοι έχουν την πολιτική και την διαχειριστική ευθύνη» σχολίασε ο κ. Σπίρτζης.

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε και στον κανονισμό προμηθειών που ίσχυε επί προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΣΘ, λέγοντας ότι αυτός δεν περιλαμβανόταν στον κανονισμό λειτουργίας του Οργανισμού αλλά είχε συνταχθεί από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο.
Δύο από τα παραδείγματα που έδωσε ο Υπουργός αφορούσαν την προμήθεια πετρελαιοειδών αλλά και τον διαγωνισμό για τον καθαρισμό των λεωφορείωνν. «Υπάρχει μια εγγραφή την ημέρα για να μη μπορεί κανείς να κάνει έλεγχο των εξαγωγών καυσίμων από κάθε αμαξοστάσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Υπήρξαν διαγωνισμοί οι οποίοι έγιναν νωρίς, εξετάστηκαν 4-5 φορές, ωστόσο έγιναν παρατάσεις συμφωνητικών ενώ ο νέος διαγωνισμός που έπρεπε να τρέξει, ήταν με πολύ μικρότερη τιμή. Διαγωνισμός για καθαρισμό λεωφορείων».

Επίθεση στη ΝΔ

Με βάση της εικόνα που παρουσιάστηκε για την περίοδο του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, ο Υπουργός Υποδομών εξαπέλυσε επίθεση και στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «φαίνεται καθαρά ποια είναι η ομάδα των ιδιωτών την οποία στηρίζει». «Ο ΟΑΣΘ ένα απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιωτικού τομέα που στηρίζει η ΝΔ. Θα ήθελα να τους ρωτήσουμε γιατί έκαναν επέκταση της σύμβασης του 2008 σε αόριστο χρόνο, χωρίς ημερομηνία λήξης, γιατί δεν πέρασε η επέκταση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τέλος γιατί δεν ήρθε η περιουσία του ΟΑΣΘ στο ελληνικό δημόσιο από το 2010 και ήρθε το 2017, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα» κατέληξε ο Υπουργός Υποδομών. Σε ερώτηση για τί θα συμβεί εφόσον προκύψουν από την έρευνα ποινικές ευθύνες, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε: "Αν προκύψουν ποινικές ευθύνες ή ευθύνες διαχείρισης δεν τίθεται θέμα. Ευθυνη μας να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον".

Στ. Παππάς: Οι επιστήμονες σκίζουν τα πτυχία τους με τον ΟΑΣΘ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του νέου ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, τόνισε ότι ο μίτος της Αριάδνης άρχισε να ξετυλίγεται από το κεφάλαιο «επιχειρηματικό κέρδος των μετόχων». «Σε όποιους επιστήμονες είπα ότι το επιχειρηματικό κέρδος των μετόχων μπαίνει στα έξοδα, έσκισαν τα πτυχία τους. Στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής, εξασφάλιζαν τα κέρδη τους. Αφού είπα χαριτολογώντας στο ΔΣ, ρε παιδιά, να τους πηγαίνουμε με ταξί; Το ίδιο θα κοστίσει. Μα 100 εκατομμύρια; Τόσα δώσαμε πέρυσι στους συνταξιούχους και έγινε χαμός» σχολίασε δεικτικά ο κ. Παππάς.

Σχετικά με την απογραφή που πραγματοποίησαν ορκωτοί λογιστές στον οργανισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ τόνισε ότι αυτό που μένει είναι να ελεγχθούν μια προς μία οι συμβάσεις που υπεγράφησαν. «Μένει να γίνει αντιπαραβολή της πραγματικής με τη λογιστική απογραφή και να δούμε τις συμβάσεις μια προς μια» σημείωσε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα τελευταία χρόνια, από το 2009 έως το 2016 έχουμε 65 εκ. ευρώ αποσβέσεις στον ΟΑΣΘ. Κανονικά έπρεπε να γίνουν και επενδύσει. Πού είναι τα λεφτά;¨.

1 εκ. ευρώ για επισκευές- Ενισχύεται ο στόλος

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, αναγνώρισε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται, ο στόλος των λεωφορείων που πραγματοποιούν δρομολόγια στην πόλη είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με αυτόν που απαιτείται για να μην καταγράφονται καθυστερήσεις στις μετακινήσεις των πολιτών. Όπως γνωστοποίησε, αυτή τη στιγμή, στους δρόμους της πόλης βρίσκονται 380 λεωφορεία, από τα 240 που εκτελούσαν δρομολόγια την περίοδο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης. Άλλα 280 βρίσκονται στα αμαξοστάσια και πρέπει να επισκευαστούν για να ενταχθούν στο δίκτυο.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σημείωσε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα διατεθεί 1 εκ. ευρώ για την προμήθεια ανταλλακτικών. Όπως διευκρίνισε «οι 500.000 ευρώ θα μας επιτρέψουν στον πρώτο μήνα να βγάλουμε επιπλέον 110 λεωφορεία και οι υπόλοιπες 500.000, να βγάλουμε άλλα 100 μέσα σε ένα τρίμηνο».

Διαβάστε επίσης:

Μειώνονται οι τιμές των εισιτηρίων εντός λεωφορείου μέχρι τον Οκτώβριο

Keywords
Τυχαία Θέματα