Η Κομισιόν στήνει στον τοίχο Google, Facebook και Twitter για τα fake news

Αποφασισμένη να λάβει δραστικά μέτρα κατά της παραπληροφόρησης και των fake news είναι η Κομισιόν. Ενόψει των ευρωεκλογών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήνει στον τοίχο Google, Facebook και Twitter, ζητώντας από τους «κολοσσούς» του Ίντερνετ να της αναφέρουν την πρόοδο που έχουν κάνει

στην καταπολέμηση των fake news.

Στόχος της Κομισιόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι να μπει ένα τέλος στην παραπληροφόρηση. Για τον λόγο αυτό, έχει ορίσει έναν Κώδικα Δεοντολογίας για τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές που προκύπτουν από τις ψεύτικες ειδήσεις.

Google, Facebook και Twitter είχαν δεσμευτεί τον περασμένο Οκτώβριο σε εθελοντική βάση να διασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια για τις πολιτικές διαφημίσεις, να καταργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς και να επικεντρωθούν σε πιο αξιόπιστες πηγές ειδήσεων.

Τον Ιανουάριο του 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις πρώτες εκθέσεις που υπέβαλαν οι υπογράφοντες του Κώδικα Δεοντολογίας κατά της παραπληροφόρησης και θα συνεχίσει να δημοσιεύει αντίστοιχες εκθέσεις μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Η Επιτροπή τονίζει ότι οι πλατφόρμες δεν έδωσαν τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποδείξουν ότι «οι νέες πολιτικές και τα καινούργια εργαλεία αναπτύσσονται έγκαιρα και με επαρκείς πόρους σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Μάλιστα επισημαίνει πως το Facebook δεν παρείχε τα αποτελέσματα των ενεργειών που εφάρμοσε τον περασμένο μήνα για τον έλεγχο των πολιτικών διαφημίσεων αλλά και ότι δεν αναφέρει τον αριθμό των πλαστών λογαριασμών που καταργήθηκαν λόγω κακόβουλων δραστηριοτήτων που στοχεύουν ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τη Google σημειώνει πως αν και παρείχε στοιχεία για τις ενέργειες που έγιναν τον Ιανουάριο για να βελτιώσει τον έλεγχο των πολιτικών διαφημίσεων στην ΕΕ, αυτά δεν ήταν συγκεκριμένα και δε διευκρίνιζαν τον βαθμό στον οποίο οι ενέργειες αυτές έγιναν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Τέλος για το Twitter αναφέρει ότι δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με τις δεσμεύσεις του να βελτιώσει τον έλεγχο των πολιτικών διαφημίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα