Η κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ υποδέχτηκε τους νέους φοιτητές της (ΦΩΤΟ)

Στον δεύτερο χρόνο της ακαδημαϊκής της λειτουργίας μπαίνει φέτος η “Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών” της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία υποδέχθηκε σήμερα τους πρωτοετείς φοιτητές της. Οι αντιδράσεις από εκκλησιαστικούς αλλά και εθνικιστικούς κύκλους φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν, με όλο και περισσότερους σπουδαστές να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ένας εκ των νέων φοιτητών που κάθισαν σήμερα στα θρανία της Θεολογικής

Σχολής ήταν και ο Μπασιά Ραχμή, ιεροδιδάσκαλος σε σχολείο στην Ξάνθη. Επέλεξε το συγκεκριμένο τμήμα προκειμένου να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, για να διδάσκει στο μέλλον ως Θεολόγος. «Ευελπιστούμε να πάρουμε τις γνώσεις που χρειαζόμαστε. Περιμέναμε πως και πως τη λειτουργία του τμήματος και να μας δεχθεί. Μας είχαν στεναχωρήσει οι αντιδράσεις που είχαν προκληθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Thestival.

«Οι ισλαμικές σπουδές υπήρχαν μέχρι πέρυσι μόνο στα ιεροσπουδαστήρια, αλλά όχι στην τριτοβάθμια. Από τώρα και μετά οι δάσκαλοι θα γίνονται εκπαιδευτές θεολόγοι» ανέφερε από την πλευρά του ο έτερος ιεροδιδάσκαλος Ισαάκ Κανίς, με τον συνάδελφό του Μεχμέτ Αλί να προσθέτει ότι "η λειτουργία της κατεύθυνσης θα βοηθήσει στην ομαλή ένταξη της μουσουλμανικής μειονότητας στην κοινωνία".

Η κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών υποδέχτηκε τον περσινό Οκτώβρη τους πρώτους 30 φοιτητές της, οι οποίοι εισήχθησαν μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Οι αντιδράσεις είχαν κοπάσει λίγο καιρό νωρίτερα, οπότε και είχε καταστεί σαφές ότι ο σχεδιασμός θα προχωρήσει κανονικά. «Τώρα βρισκόμαστε στο 3ο εξάμηνο και πηγαίνουμε καλά. Έχει γίνει αντιληπτό ότι εδώ προσφέρουμε παιδεία και αγάπη. Εμείς έχουμε εδώ ως κέντρο μελέτης τα κείμενα της ορθοδοξίας, ωστόσο αυτό δεν μας εμποδίζει να μελετούμε τα κείμενα άλλων παραδόσεων» ανέφερε στo Thestival ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Παναγιώτης Σκαλτσής.

«Ήταν ένα στοίχημα του τμήματος Θεολογίας η κατεύθυνση των Μουσουλμανικών Σπουδών, το οποίο ξεκίνησε, δείχνει να πηγαίνει καλά, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι πέτυχε» εξήγησε από την πλευρά του ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή, που ο θρησκευτικός φανατισμός και φονταμενταλισμός βρίσκονται παγκοσμίως σε έξαρση, να μπορούμε εμείς, ως Θεολογική Σχολή, να παρέχουμε αυθεντικές ισλαμικές σπουδές σε μουσουλμάνους και οποιοδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει την ισλαμική παράδοση».

Οι φοιτητές

Οι 59 νέοι σπουδαστές που εισήχθησαν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά είναι Έλληνες πολίτες και οι 13 εξ' αυτών είναι Μουσουλμάνοι Ιεροδιδάσκαλοι σε σχολεία της Θράκης. Μετά την ολοκλήρωση των τετραετών σπουδών τους, θα μπορούν να διδάσκουν το Ισλάμ στα σχολεία της Θράκης, ως Θεολόγοι.

H Κατεύθυνση αφορά στην επιστημονική μελέτη του Ισλάμ και δίνει τη δυνατότητα κατάρτισης σε αντικείμενα που περιλαμβάνουν τον μουσουλμανικό πολιτισμό, τις κορανικές σπουδές και τις μουσουλμανικές παραδόσεις, τη θρησκευτική και πολιτική υπόσταση του Ισλάμ στον χώρο και τον χρόνο, τα νομικά του συστήματα, τη σχέση του και τα ζητήματα που εγείρονται κατά την υπαγωγή μουσουλμάνων στα κοσμικά νομικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος του προγράμματος Σπουδών είναι να αναπτύξει τις γλωσσικές ικανότητες των φοιτητών στις γλώσσες των συναφών με το αντικείμενο σπουδών, με κύριες την ελληνική και την αραβική. Παραλλήλως, και για όλους όσοι το επιθυμούν και αναλόγως με τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και τους επαγγελματικούς τους στόχους, θα προσφέρεται και η δυνατότητα εκμάθησης της περσικής γλώσσας και της οθωμανικής καλλιγραφίας.

«Ο κύριος άξονας του τμήματος είναι να εξυπηρετήσει μαθήματα τόσο ιδιαίτερα του Ισλάμ με επιστημονικά κριτήρια, όσο και μαθήματα γνώσης του Ισλάμ και άλλων θρησκειών, στο πλαίσιο της ιστορίας τους. Οι μουσουλμάνοι φοιτητές είναι ήδη ιεροδιδάσκαλοι και διδάσκουν το Ισλάμ σε δημόσια σχολεία της Θράκης. Οι υπόλοιποι αναλόγως με την γλωσσομάθειά τους και με τις κλίσεις τους, μπορούν να εξειδικευτούν με ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε θέματα που αφορούν το Ισλάμ, την διπλωματία, τα ΜΜΕ κ.α» τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θρησκειολογίας του ΑΠΘ, Αγγελική Ζιάκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα