Η Jeep ξεπέρασε τη FIAT στις παγκόσμιες πωλήσεις

Για πρώτη φορά στα χρονικά της FCA και της FIAT. Σημάδι ισχυρής ανάπτυξης για την αμερικανική εταιρεία και ανησυχητικής πτώσης για τους Τορινέζους.

Αυτό δεν συνέβη ποτέ στην ιστορία του ομίλου Fiat Chrysler Automobiles: Τους πρώτους μήνες του 2018, η Jeep πέτυχε μεγαλύτερο όγκο

πωλήσεων από ό,τι η FIAT παγκοσμίως. Σημάδι δυναμικής ανάπτυξης για τη μία και ανησυχητικής πτώσης για την άλλη.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν η FIAT μπορεί πραγματικά να αφήσει πίσω της ένα τόσο πολύπλοκο παρελθόν που δείχνει να το ρυμουλκεί μέχρι σήμερα. Ο Ιταλός κατασκευαστής, ο οποίος ήταν πάντα η ατμομηχανή των πωλήσεων για την FCA, σήμερα βλέπει την πλάτη της Jeep. Ποιος θα μπορούσε να το σκεφτεί αυτό πριν από δέκα χρόνια, σε μια εποχή που η Jeep ήταν γνωστή μόνο για τα μεγάλα, αδηφάγα 4x4, με προφυλακή τους τα Wrangler και Grand Cherokee;

Αλλά από τότε, η Jeep λανσάρισε στις αγορές το Renegade που της βγήκε λίρα 100 και εκτόξευσε τη αμερικανική φίρμα σε μια νέα διάσταση. Η ανανέωση του Cherokee επίσης βοήθησε την Jeep να διατηρήσει μια καλή δυναμική σε όλο τον κόσμο και εφέτος είναι η άφιξη του πρόσφατου Compass που ενισχύει τις πωλήσεις της εμβληματικής αμερικανικής εταιρείας, κλέβοντας την παράσταση από την ιταλική συνιστώσα του ομίλου.

Είναι προφανές ότι Τορινέζος κατασκευαστής δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στα δύο -έστω και μυθικά- μοντέλα του (500 και Panda) και σε ένα βασικό Tipo. Απόδειξη αυτού είναι ότι οι πωλήσεις μειώνονται σημαντικά στην εγχώρια αγορά (Ιταλία), αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στις αναδυόμενες αγορές δεν ήταν αρκετή για να ισοφαρίσει τις απώλειες στη Γηραιά Ήπειρο.

Για του λόγου το ασφαλές, από τον Ιανουάριο έως και το Μάιο, η FIAT βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της πίσω από την Jeep, με 630 έναντι 670 χιλιάδων αυτοκινήτων. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Jato Dynamics, η FIAT θα μπορούσε να βρεθεί 100.000 αυτοκίνητα πίσω από την Jeep στις 31 Δεκεμβρίου.

Είναι συνεπώς επείγουσα η ανάγκη, η FIAT να ανανεώσει τη γερασμένη γκάμα της. Το 500 μπορεία να έχει μια χαρά πωλήσεις (δεδομένης της ηλικίας του), αλλά το μοντέλο αυτό, ακόμα και μαζί με το εμπορικά πετυχημένο 500Χ, δεν θα είναι σε θέση να σηκώσουν για πολύ καιρό όλο βάρος της ιστορικής φίρμας στους ώμους τους.

Σήμερα, όλα τα λαμπάκια είναι κόκκινα στο καντράν της FIAT, εκτός από τη Λατινική Αμερική όπου το Τορίνο πηγαίνει καλά. Η μεγαλύτερη αγορά της FIAT στην Ευρώπη, η Ιταλία, ήταν απογοήτευση τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, με απώλειες 9%. Και καθώς η τορινέζικη φίρμα πασχίζει για να έχει στοιχειώδη παρουσία στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις η Ευρώπη βήχει η FIAT χρειάζεται αντιβίωση για το κρυολόγημα. Και βάρδα μην της εξελιχτεί σε πνευμονία.

Πηγή: drive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα