Η Google θα προτείνει εφαρμογές από τους ανταγωνιστές της στο Android

Είναι ασυνήθιστο να βλέπεις μια εταιρία να σου προτείνει να δοκιμάσεις τα προϊόντα των ανταγωνιστών της. Η Google όμως αναγκάζεται να σου παρουσιάσει τα προϊόντα των ανταγωνιστών της εντός της ΕΕ.

Για να μπορέσει να συμβιβαστεί με την αντιμονοπωλιακή απόφαση της EE, ο τεχνολογικός γίγαντας θα παρουσιάζει στους χρήστες του εναλλακτικούς φυλλομετρητές στο Google Play. Το κατάστημα θα εμφανίζει

δυο διαφορετικά pop-ups: Ένα για τα search apps και το άλλο για φυλλομετρητές. Για την κάθε κατηγορία οι χρήστες θα βλέπουν τις 5 πιο δημοφιλείς εφαρμογές.

Στο σχετικό blog post η Google παρουσίασε και την μορφή την οποία θα έχουν αυτά τα pop-ups. Η εικόνα παρουσιάζει το Google search και το Google Chrome στην κορυφή της κάθε λίστας, με τους υπολοίπους ανταγωνιστές όπως ο Firefox, ο Edge και ο DuckDuck Go να είναι ακριβώς από κάτω. Ωστόσο η παρουσίαση θα γίνεται σε τυχαία σειρά και θα είναι διαφορετική ανά χώρα.

“Οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν όσες εφαρμογές θέλουν. Αν ένας επιπλέον φυλλομετρητής η search app εγκατασταθεί θα παρουσιάζεται στους χρήστες μια σελίδα με οδηγίες για το πως να ρυθμίσει την νέα εφαρμογή,” πρόσθεσε η Google. Η εταιρία επίσης θα ρωτάει τον χρήστη για το κατά ποσό θέλει να αλλάξει την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον Google Chrome.

Τα pop-ups θα αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε νέες και παλιές συσκευές Android στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Ιούλιο η εταιρία πλήρωσε ένα πρόστιμο της τάξεως των 5.1$ δισεκατομμυρίων στην ΕΕ για την κατάχρηση της εξουσίας της στην αγορά των smartphones. Η Google συγκεκριμένα ζητούσε από τους κατασκευαστές να προ-εγκαθιστούν τον Google Chrome ως προϋπόθεση για την παροχή του Google Play Store στις συσκευές τους.

Η απόφαση της ΕΕ θυμίζει αρκετά τα αυτές που αντιμετώπισε η Microsoft με τις παγκόσμιες αντιμονοπωλιακές αποφάσεις τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Το 2009 η Microsoft συμφώνησε να σταματήσει την χρήση του φυλλομετρητή της, Internet Explorer, ως προεπιλογή για το λογισμικό της και παρουσίαζε ένα παρόμοιο pop-up με δημοφιλείς φυλλομετρητές μέχρι το 2014.

Από τότε η Google έχει γίνει ηγέτιδα δύναμη στους browsers και τις μηχανές αναζήτησης στον κόσμο. Το κατά πόσο όμως η εταιρεία θα αντιμετωπίσει παρόμοιες αντιμονοπωλιακές αποφάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ασαφές. Τον Φεβρουάριο, η ομοσπονδιακή κομισιόν εμπορίου δημιούργησε μια νέα ομάδα η οποία θα παρακολουθεί τον ανταγωνισμό στην βιομηχανία τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, πολλοί πολιτικοί και από τις δυο παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Trump, έχουν τονίσει την ανάγκη για επιβολή αντιμονοπωλιακών ελέγχων στη Silicon Valley.

Πηγή: gr.pcmag.com

Keywords
Τυχαία Θέματα