Γιορτή σταφυλιού και τρύγου σήμερα στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης

Γιορτή σταφυλιού και τρύγου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης, στο Αθλητικό Κέντρο της περιοχής.

Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 20:30 και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Μουσική, χορός, παράδοση και τρύγος

Τριάντα τέσσερα χρόνια παράδοσης συμπληρώνει φέτος η γιορτή σταφυλιού στο Νέο Ρύσιο, που ξεκίνησε το 1983, σαν μια προσπάθεια προβολής της καλλιέργειας του αμπελιού, του σταφυλιού και των παραγώγων του.

Σήμερα πλαισιώνεται από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις: Συναυλίες, εκθέσεις, παραδοσιακά

χορευτικά σύνολα. Στην φετινή εκδήλωση ο Λαογραφικός Σύλλογος, «Η Αρετσού», θα παρουσιάσει ένα μουσικοθεατρικο δρώμενο με χορούς και τραγούδια. Οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο για να τον κεράσουν γλυκό σταφύλι και καλό κρασί. Μάλιστα, στη γιορτή θα υπάρχει έκθεση ποικιλιών σταφυλιού και των παραγώγων τους, γευσιγνωσία οίνου, έκθεση κρασιού και τσίπουρου.

Οι αμπελουργοί, με τραγούδια, χορούς και γλέντια, που γίνονται στους αμπελώνες εξέφραζαν ανέκαθεν τις ευχαριστίες τους στο Θεό ή τους θεούς για την καλή σοδειά. Στα αμπελοχώρια, δηλαδή στα χωριά που το σταφύλι αποτελούσε το βασικό πόρο ζωής τους, η πρώτη μέρα του τρύγου χαιρετίζεται με τύμπανα, νταούλια και τραγούδια και ο τρύγος έχει τη μορφή αληθινού πανηγυριού.

Το πανηγύρι του τρύγου κορυφώνεται στο πατητήρι. Με γέλια και τραγούδια πατούσαν τα σταφύλια για να βγει ο περίφημος λαμπερός χυμός για να φτάσει στα ποτήρια που «τσουγκρίζουν» εις υγείαν!

Keywords
Αναζητήσεις
γιορτη σταφυλιου ν ρυσιο, νεο ρυσι χωρευτικο
Τυχαία Θέματα