Γαλλικό αφιέρωμα στον άγνωστο Νορμανδό Μουλέν: Καριέρα σαν φοιτητής του Erasmus

Η μεταγραφή του Τιμπό Μουλέν στον ΠΑΟΚ, αποτέλεσε την αφορμή για την γαλλική ιστοσελίδα «actufoot.com», να… γνωρίσει τον 28χρονο μέσο και να «ανακαλύψει» άγνωστες πτυχές της καριέρας του από τις ακαδημίες της Φλερς έως και την μεταγραφή του στον Δικέφαλο.

Εκπτώσεις για όλους από -70% στα PAOK FC Official Stores

Το κλάμα του προπονητή του στις ακαδημίες της Φλερς όταν σκόραρε απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης με

την φανέλα της Λέγκια, το πάθος του για το ποδόσφαιρο και η… απόρριψη από τις γαλλικές ομάδες, που οδήγησε στην ευρωπαϊκή καταξίωση, είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι γάλλοι για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά το αφιέρωμα της γαλλικής ιστοσελίδας για τον 28χρονο μέσο του ΠΑΟΚ:

«Μετά από μια σεζόν στο Βέλγιο και δύο χρονιές στη Λέγκια Βαρσοβίας της Πολωνίας, ο Τιμπό Μουλέν εγκαθίσταται στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Ο Νορμανδός μέσος κάνει καριέρα στο εξωτερικό σαν… φοιτητής του προγράμματος Erasmus, αλλά παραμένει άγνωστος στη Γαλλία…

«Έβαλα τα κλάματα για τον Μουλέν…»

2 Νοεμβρίου 2016. 4η αγωνιστική του Champions League στο ματς του Group F, μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Λέγκια Βαρσοβίας, το σκορ είναι 2-2, όταν ο Τιμπό Μουλέν δίνει το προβάδισμα στη πολωνική ομάδα, με ένα σουτ από τα,20 μέτρα. Οι οπαδοί της Ρεάλ φοβούνται το χειρότερο για την ομάδα τους, αλλά ο Γκάρεθ Μπέιλ ισοφαρίζει λίγα λεπτά αργότερα. Τελικό σκορ, 3-3. Πέρα από τα αποτελέσματα όμως, ο Ζαν-Μαρί Χαλέ πρώην προπονητής στην FC Flers, θυμήθηκε τον παίκτη που προπονούσε στις ακαδημίες της: «Έβαλα τα κλάματα, ήταν κάτι τρομερό, να βλέπω τον Τιμπό να σκοράρει απέναντι στην Ρεάλ".

Μετά τον αγώνα, πολλοί αναρωτιούνται ποιος μπορεί να είναι αυτός ο Τιμπό Μουλέν. Και αυτό είναι φυσιολογικό. Πριν από την συμμετοχή του στο Champions League, ο δρόμος ήταν μακρύς για τον ποδοσφαιριστή από την πόλη Φλερ. Από τα 6 έως τα 10, ο Τιμπό βρίσκεται στις ακαδημίες της Athis de l'Orne. «Η Athis είναι οι Μουλέν, όλη η οικογένειά του είναι μέρος της ομάδας. Ο πατέρας του, ο θείος του, τα ξαδέλφια του», αναφέρει ο Ζαν-Μαρί Χαλέ.

Τα πρώτα βήματα του Μουλέν στα γήπεδα της Νορμανδίας, φέρνουν και τις πρώτες… επιτυχίες. Ο πρώην συμπαίκτης του στη Flers, Κλεμέντ Ντουπόντ, θυμάται ένα παιχνίδι όπου ήταν αντίπαλοι… «Πριν παίξουμε μαζί στην Flers, ήταν στην Athis και εγώ στη Landigou. Εκείνη την εποχή, ήθελα να γίνω τερματοφύλακας. Ο προπονητής μου, μου δίνει την ευκαιρία κάτω από τα δοκάρια, ενάντια στη Flers. Χάσαμε 10-0. Ο Τιμπό μου έβαλε και τα 10 γκολ! Μετά από αυτό το ματς, ποτέ δεν ήθελα να αγωνιστώ ξανά ως τερματοφύλακας.

Ο Μουλέν εντυπωσιάζει όλους, τους προπονητές του στις ακαδημίες της Flers. Ο Ζαν-Μαρί Χαλέ τον θυμάται ως "σοβαρό και σκληρά εργαζόμενο, στις προπονήσεις. Ήταν πάντα ο πρώτος που έφτανε, και ο τελευταίος που έφευγε από το γήπεδο". Για τον Κλεμέντ Ντουπόντ, ο Τιμπό Μουλέν… "Ήταν αυτός που παρέσερνε και τους υπόλοιπους με το πάθος τους και έκανε τη διαφορά από μόνος του".

«Ένας πραγματικά παθιασμένος ποδοσφαιριστής»

Όταν ήταν στην U13 της Flers, ο Μουλέν τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να παραμείνει μακριά από τους αγώνες για πολλούς μήνες. Τουλάχιστον, όσον αφορά τους αγώνες. Όσο για τα υπόλοιπα, ο Τιμπό δεν έφευγε ποτέ από το πράσινο ορθογώνιο… Ο νέος παίκτης του ΠΑΟΚ είναι πάρα πολύ παθιασμένος για να μείνει στο σπίτι του.

«Κατά τη διάρκεια του τραυματισμού του, έρχονταν σε κάθε προπόνηση για να με βοηθήσει με όλες τις ασκήσεις και να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του από τον πάγκο. Ένας πραγματικά παθιασμένος ποδοσφαιριστής", αποκαλύπτει ο Ζαν-Μαρί Χαλέ.

Ενδεικτικό του πάθους του για το ποδόσφαιρο, ήταν όταν μπήκε ως αλλαγή, κατά τη διάρκεια ενός κρίσιμου αγώνα για τον τίτλο του Champion of Honor Promotion U13:

«Παίζαμε για την 1η θέση όλη την σεζόν. Στον τελευταίο αγώνα, παίζουμε για τον τίτλο. Ο Τιμπότ ήταν τραυματίας και ήταν στον πάγκο. 10 λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα, το σκορ παρέμενε στο 0-0. Ο Τιμπό μπαίνει ως αλλαγή παρά τον τραυματισμό του και κερδίζουμε το ματς με 3-0. Είχε σημειώσει και τα τρία τέρματα", θα ανασύρει από την μνήμη του ο Ζαν Μαρί.

Έχοντας… μεγαλώσει πια για την Flers, ο πρώην άσος της Κλερμόν πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Μετά από μια σειρά προπονήσεων μιας εβδομάδας στο Στρασβούργο, ο νεαρός Μουλέν είναι, χαρούμενος, με όλες τις ανέσεις της Αλσατίας και έχει μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του… Να ενταχθεί στην ομάδα με επικεφαλής τον Μαρκ Κέλερ.

Στην μέση όμως μπαίνει η Καέν, που του προτείνει να ενταχθεί στις δικές τις ακαδημίες Είναι καλύτερα, στην ηλικία του, "να είναι 50 χιλιόμετρα από το σπίτι παρά στο άλλο άκρο της Γαλλίας" σύμφωνα με τον –τότε- προπονητή του. Αν και οι επιτελείς της Καέν δεν είναι απόλυτα πεπεισμένα τελικά υπογράφουν με τον πιτσιρικά από την Φλερς. Μετά από έξι χρόνια στο προπονητικό κέντρο της Καέν, ο μικρόσωμος μέσος (1,73 μ.) Ανακαλύπτει τον επαγγελματικό κόσμο… Δύο σεζόν στη Καέν, με έναν ενδιάμεσο δανεισμό στη Σατορού, είναι τα πρώτα επαγγελματικά βήματα του Μουλέν.

Αυτή ήταν η απαρχή… της περιοδείας του στην Ανατολική Ευρώπη. Μια σεζόν στην Μπέβερεν του Βελγίου, στη συνέχεια δύο σεζόν στη Λέγκια, όπου έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Europa League και ιδιαίτερα στο Champions League.

Ο Μουλέν φτιάχνει το όνομα του στο εξωτερικό, αλλά δεν το έχουμε δει ποτέ να λάμπει στη Γαλλία. Δεν είχε το προφίλ που αναζητούσαν οι γαλλικές ομάδες, σύμφωνα με τον Κλεμέντ Ντουπόντ.

«Δεν είναι 1,85, δεν είναι ένα θηρίο σωματικά, έχει ένα αρκετά τεχνικό προφίλ. Αγωνίστηκε σε ομάδες που δεν βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας, ομάδες που δίνουν έμφαση στα φυσικά προσόντα. Στο εξωτερικό, ήταν σε θέση να αναδείξει τις τεχνικές του ιδιότητες και να εκφραστεί πλήρως».

«Δεν ξεχνάει από που ξεκίνησε»

Τώρα στα 28 του, ο Μουλέν πριν από λίγες μέρες υπέγραψε στον ΠΑΟΚ. Ο πρώην διεθνής με τις ελπίδες της Γαλλίας (σ.σ. 2 συμμετοχές) παραμένει κοντά στις δύο πρώτες ομάδες του…

«Ο Τιμπό συνεχίζει να θεραπεύεται από τον φυσιοθεραπευτή μας όταν επιστρέφει εδώ και τον συμβουλεύεται τακτικά, αν και είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Εκτός αυτού, είναι ο νονός της σχολής ποδοσφαίρου της Flers, μια πραγματική υπερηφάνεια για την ομάδα», εξηγεί ο Ζαν-Μαρί, προτού συνεχίσει… "Όσον αφορά την Athis, η οικογένειά του εξακολουθεί να είναι μέρος του συλλόγου. Επιπλέον, όταν λάβαμε τα τροφεία από την μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ, πληρώσαμε μερικά από αυτά στην Athis, κατόπιν αιτήματος του Τιμπό. Θέλοντας να ωφελήσει όλους εκείνους που του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό του, εκείνους που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του και ελπίζουν ότι θα τον απολαύσουν κάποια στιγμή στη Ligue 1, είμαι πεπεισμένος ότι έχει μια θέση σε πολλές ομάδες του γαλλικού πρωταθλήματος".

Από την άλλη πλευρά ο Ντουπόντ είναι ακόμα πιο αισιόδοξος, για τον πρώην συμπαίκτη του… «Είναι 28 ετών και νομίζω ότι απολαμβάνει τον εαυτό του στο εξωτερικό. Μετά από αυτό, εξακολουθεί να έχει την οικογένειά του εδώ, και οι παίκτες τελειώνουν την καριέρα τους σε ηλικία 35-40 ετών. Έτσι εάν έχει προτάσεις, γιατί όχι, αυτό θα ήταν υπέροχο. Μέχρι τότε, υπάρχει ακόμα χρόνος να επισκεφθεί και άλλες χώρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα