Γ. Στουρνάρας: Η πτώση των μετοχών δεν σχετίζεται με την υγεία των τραπεζών

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφορικά με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με τις πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αρχές

της προηγούμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως οι χρηματιστηριακές εξελίξεις «δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών».

Μάλιστα, απέδωσε την πτώση των μετοχών σε «εξωγενείς παράγοντες», φωτογραφίζοντας τις ταραχές που έχουν προκαλέσει στις αγορές η Ιταλία και η Τουρκία, αναφέρει το skai.gr.

Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα έγινε με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει περαιτέρω το όριο της έκτακτης βοήθειας για τα ελληνικά ιδρύματα κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι το πλαφόν του ELA ορίζεται πλέον στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2015 είχε ξεπεράσει τα 90 δισεκ. ευρώ.

Στην σχετική ανακοίνωσή της η ΤτΕ σημειώνει πως η απόφαση της Ευρωτράπεζας «αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών» χάρη στην επιστροφή καταθέσεων αλλά και χάρη στην πρόσβαση των ιδρυμάτων στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ακόμη, η ανακοίνωση αυτή απαντά στις πληροφορίες ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει από την Τράπεζα Πειραιώς να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της κατά 500 εκατομμύρια ευρώ φέτος, εγχείρημα που μοιάζει δύσκολο με δεδομένη την ευρύτερη ανησυχία που επικρατεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Η δήλωση Στουρνάρα ήλθε στον απόηχο των αιχμών που άφησε σε βάρος του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον διοικητή της ΤτΕ ότι «πολιτικολογεί» όταν δεν χρειάζεται και σιωπά όταν οφείλει να μιλήσει, συμπληρώνει το skai.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα