Γ. Μυλόπουλος: Με απογοήτευσε ο Ζέρβας στην ειδική συνεδρίαση- Διαψεύδω τον Ταχιάο

Τη θέση πως η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό της Βενιζέλου αποτελεί κατάφωρη παράβαση του αρχαιολογικού νόμου διατύπωσε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Αττικό μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο επιστημονικής εσπερίδας διαλόγου με τίτλο "Μετρό & in situ αρχαία πόλη, επιστήμη, πολιτισμός", το γεγονός πως η απόσπαση των αρχαιοτήτων παραβιάζει τον αρχαιολογικό νόμο θα

αποδειχθεί στα δικαστήρια.

"Εγώ το πρώτο πράγμα που θεωρώ πιο σημαντικό και πρέπει να ειπωθεί και πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι αυτό το οποίο επιχειρείται με την απόσπαση των αρχαίων της Βενιζέλου είναι μια κατάφορη παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου και αυτό το πράγμα αποδειχθεί εκεί που πρέπει να αποδειχθεί, δηλαδή στα δικαστήρια" σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε:

"Είναι κατάφωρη παράβαση του αρχαιολογικού νόμου διότι εφόσον υπάρχουν όχι ενδείξεις πια που ζητάει ο νόμος αλλά αποδείξεις ότι υπάρχει λύση για να παραμείνουν στη θέση τους, ίσως πιο δύσκολη και με προβλήματα, αλλά στα τεχνικά ζητήματα τα προβλήματα υπάρχουν για να αντιμετωπίζονται και όχι να λειτουργούν ως προσχήματα για να εγκαταλείψουμε τις λύσεις".

"Άρα λοιπόν υπάρχει λύση άλλη, όσο υπάρχει λύση άλλη η λύση της απόσπασης είναι μια λύση μη νόμιμη, είναι μια λύση παράνομη", τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.

Παράλληλα χαρακτήρισε προσπάθεια εξαπάτησης και παραπλάνησης της κοινής γνώμης τα όσα λέγονται τον τελευταίο καιρό αναφορικά με την πρόοδο του έργου, η οποία κατά τον ίδιο, γίνεται με αβάσιμα επιχειρήματα.

Πυρά κατά Ταχιάου: Τον διαψεύδω για την πυρασφάλεια

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε περί έλλειψης πυρασφάλειας στον σταθμό της Βενιζέλου ο νυν πρόεδρος της Αττικό μετρό, Νίκος Ταχιάος, κατά τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το μετρό, ο κ. Μυλόπουλος είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως η πρόβλεψη για πυρασφάλεια υπάρχει από την προμελέτη του έργου.

Εκτίμησε επίσης πως όλα αυτά είναι προσχήματα για να πείσουν πως η λύση που υπάρχει με τη διατήρηση των αρχαιοτήτων δεν είναι εφικτή.

"Διαβεβαιώνω πως στην προμελέτη η οποία κατατέθηκε το 2018 και εγκρίθηκε το ίδιο έτος, η πρόβλεψη της πυροπροστασίας με τα φρεάτια τα οποία θα λειτουργούν ως έξοδοι κινδύνου, έχει ήδη εγκριθεί και έχει εγκριθεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Άρα λοιπόν δεν τίθεται ζήτημα πυροπροστασίας.

Αν τώρα κάποιος είναι υπερβολικά ευαίσθητος και δεν του αρκεί να είναι σύμφωνος με τις διεθνείς προδιαγραφές αλλά θέλει να έχει διπλές εξόδους κινδύνου, ας κάνει, ας ανοίξουν ένα φρεάτιο ακόμα", σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

"Ποτέ δεν εγκαταλείπεις μια λύση με κίνδυνο να πέσεις έξω οικονομικά να πέσεις έξω στους χρόνους, να τινάξεις στον αέρα ένα έργο επειδή δήθεν δεν υπάρχουν λύσεις για την πυροπροστασία. Όλα αυτά είναι προσχήματα προκειμένου να πείσουν πως η λύση που υπάρχει είτε είναι πιο ακριβή είτε δεν είναι εφικτή".

Δεν έχουν χρονοδιάγραμμα - Προφητεία η πρόβλεψη για το 2023

Στις δηλώσεις του ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Αττικό μετρό κατηγόρησε την άλλη πλευρά πως δεν έχει χρονοδιάγραμμα και πως δεν έχουν γίνει μελέτες που να επιβεβαιώνουν πως με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Βενιζέλου.

"Διαψεύδουν εμάς που το δικό μας χρονοδιάγραμμα στηρίζεται σε τεχνική τεκμηρίωση και μελέτες αυτοί που δεν έχουν ούτε μελέτες ούτε χρονοδιάγραμμα. Δεν έχουν χρονοδιάγραμμα. Η πρόβλεψη για τον Μάρτιο του 2023 είναι μια προφητεία η οποία εκ των υστέρων με μελέτες πρέπει να επαληθευτεί. Ουσιαστικά κάνουν την ανάποδη διαδικασία".

Οπερέτα η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το μετρό - Με απογοήτευσε ο Ζέρβας

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο Γιάννης Μυλόπουλος τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το μετρό.

Τη χαρακτήρισε "οπερέτα" ενώ εξαπέλυσε πυρά και κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Αναφορικά με την ειδική συνεδρίαση είπε:

"Όταν ενημερώθηκα για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες έκατσα και έγραψα μια εκτενή επιστολή για να παραθέσω όλα τα στοιχεία. Να μην υπάρχει κάτι το οποίο δεν απαντάται και την έστειλα αμέσως στον δήμαρχο την Παρασκευή το πρωί με την παράκληση είτε να την αναγνώσω ή αν δεν ήθελαν τη δική μου παρουσία για οποιοιδήποτε λόγο να την αναγνώσει κάποιος άλλος. Ούτε προσκλήθηκα, ούτε με άφησαν χθες να μπω στην αίθουσα να μιλήσω. Πολλοί μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησαν ο δικός τους χρόνος να δοθεί σε μένα ώστε να παρουσιάσω την επιστολή. Όλη η υπόθεση κατέληξε σε μια οπερέτα. Δηλαδή μίλησαν οι ορολογοποιοι, μίλησαν ο δήμαρχος Βόλβης και άλλοι και δεν μίλησε ο μέχρι πριν 15 μέρες πρόεδρος της Αττικό μετρό. Φοβούνται μην ακουστεί η αλήθεια. Εγώ δεν φοβάμαι μη διαψευστώ για τι έχω ντοκουμέντα. Αυτοί δεν έχουν στα χέρια τους ούτε μελέτη, ούτε χρονοδιάγραμμα".

Αναφορικά με τον κ. Ζέρβα σχολίασε:

"Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας χθες με απογοήτευσε. Είναι φίλος μου, τον γνωρίζω από το σχολείο. Έχασε την ευκαιρία να είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Χθες ήταν κομματάρχης, όχι δήμαρχος. Λυπάμαι που το λέω αλλά είναι αλήθεια".

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Μελίνα Παϊσίδου τόνισε ότι «κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην μελέτη που εφαρμόζεται. Ήδη προχωράει, υλοποιείται εδώ και δυο χρόνια και δεν θα πρέπει να σταματήσει, γιατί οτιδήποτε άλλο θα είναι τροχοπέδη και θα καθυστερήσει σημαντικά όχι μόνο τον σταθμό Βενιζέλου αλλά και όλο το μετρό και φυσικά θα θέσει σε θανάσιμο την ακεραιότητα των αρχαίων. Η απόσπαση που προτείνουν για ένα τόσο μεγάλο και εκτεταμένο εύρημα, το οποίο δεν είναι περιγεγραμμένο, δεν είναι ένας ναός, ένας τάφος, κάτι που έχει σαφή όρια. Είναι ένα μέρος της πολεοδομίας της Θεσσαλονίκης. Είναι μια ολόκληρη γειτονιά, με την διασταύρωση των δρόμων, με τα καταστήματα και με καθ ύψος ανάπτυξη, δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί χωρίς σοβαρές απώλειες και χωρίς φυσικά απώλειες της αυθεντικότητας τους. Είμαι βέβαιη ότι δεν θα ξαναγυρίσουν τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου αν αποσπαστούν».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ, Αλέκα Αλεξόπουλου εκτίμησε ότι «η πρόταση της απόσπασης έχει φύγει από το τραπέζι διότι δεν είναι συζητημένη πουθενά, ούτε στο ΚΑΣ. Επομένως αυτή την στιγμή έχουμε στα χέρια μας μια προδιαγεγραμμένη πορεία έργου, η οποία έχει προδιαγράφει εδώ και 2,5 χρόνια και δεν βλέπω να έχει αναστραφεί καθόλου αυτή η διαδικασία, άρα δεν βλέπω γιατί πρέπει να αναστραφεί τώρα.

Δεν αμφιβάλλω ότι είναι εφικτή η λύση in situ. Επομένως τα συγκριτικά στοιχεία που δίνουν για το κόστος για τις δυο λύσεις, δεν περιλαμβάνουν καθόλου στην περίπτωση της απόσπασης το μεγάλο χρόνο και μεγάλο έξοδο για την απόσπαση, για την ανασκαφή και την επαναφορά, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω ότι ποτέ δεν έχει συζητηθεί μελέτη απόσπασης με μελέτη επαναφοράς. Πάντα γίνεται μελέτη απόσπασης και η επαναφορά μένει ως μια μελλοντική διαδικασία. Αυτό εμένα με ανησυχεί.

Υπάρχει ένα θέμα αποτίμησης των αρχαιοτήτων. Να θυμίσω ότι τα μέλη του ΚΑΣ που επέτρεπαν την απόσπαση δεν είχαν επισκεφτεί το μνημείο».

Όπως δήλωσε ο Ιωάννης Καρλιάμπας, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων "αυτό που πρέπει να δούμε πρώτα είναι η πρόταση και να την δούμε σε μορφή μελέτης. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι πρόταση αλλά απόρριψη της ισχύουσας απόφασης, η οποία σε έναν βαθμό υλοποιείται ήδη. Πρέπει πρώτα να δούμε τη μελέτη. Αυτή η συζήτηση απόρριψης να πάρει τη μορφή μελέτης - η οποία να μπορεί να συζητηθεί πρώτα από την αρχαιολογική υπηρεσία και μετά, σε επόμενη φάση, να εισαχθεί στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο.

Φυσικά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω την άποψη, ούτε να μιλήσω εκ μέρους των συναδέλφων που είναι μέλη του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων και του ΚΑΣ.

Εμείς σαν σύλλογος έχουμε δηλώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό την θέση μας και είμαστε υπέρ της in situ διαχείρισης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου και το έχουμε δήλωση από την πρώτη στιγμή, από το 2013-2014 που γινόταν αυτές οι συζητήσεις και μέχρι σήμερα επιβεβαιώνεται συνεχώς αυτή η στάση, μέσα από τις συνελεύσεις του ΣΕΑ.

Η απόσπαση των αρχαιοτήτων ενέχει πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο για φθορές. Πρώτα από όλα είναι ήδη μία καταστροφική διαδικασία, αν σκεφτεί κανείς πως για να αποσπαστούν πρέπει πρώτα να κατά τεμαχιστούν σε κομμάτια, πράμα που λόγω της τωρινής κατάστασης που βρίσκεται το τεχνικό έργο στο σταθμό Βενιζέλου θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν βρισκόμαστε στο 2013. Πλέον έχουμε από πάνω μία πλάκα οροφής και τα αρχαία θα πρέπει να αποσπαστούν και να απομακρυνθούν μέσα από μια οπή που υπάρχει αυτή την στιγμή, πολύ περιορισμένων διαστάσεων. Ο τεμαχισμός τους θα πρέπει να είναι τέτοιων διαστάσεων ώστε να επιτρέπεται η μεταφορά τους μέσα από ένα στενό πέρασμα που είναι πολύ δύσκολο.

Έχουμε στρώματα ιστορίας και βιώματα στον σταθμό Βενιζέλου που στην απομάκρυνση των Αρχαιοτήτων ότι είναι κατασκευασμένο με απαθή υλικά δε πρόκειται να επιβιώσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα