Γ. Μαγκριώτης: Κυβέρνηση με αγκαλιές στην πλατεία του Ζαππείου δεν γίνεται

Για το ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ την επόμενη ημέρα των εκλογών αλλά και τον δικό του προσωπικό στόχο, μιλά στο thestival.gr, ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μαγκριώτης.

Παράλληλα σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΣΘ και αναφέρει ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Τέλος ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

με το ΚΙΝΑΛ, απαντά στο ερώτημα για το αν το ΥΜΑΘ είναι ένα χρήσιμο υπουργείο αλλά και για το αν θα πρέπει να διατηρηθεί το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Μαγκριώτη στο thestival.gr:

Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ την επόμενη ημέρα των εκλογών και ποιος ο δικός σας προσωπικός στόχος; Σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας θα μπορούσε το Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ;

Το ΚΙΝΑΛ είναι μια καταλυτική πολιτική δύναμη. Ανεξάρτητα εάν το ποσοστό του είναι μεγαλύτερο η μικρότερο από αυτό των ευρωεκλογών –προσωπικά θεωρώ ότι θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό- ο πολιτικός μας χώρος πρέπει να ανασυντεθεί εκφράζοντας το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Το πραγματικό δίλημμα για την χώρα δεν είναι Τσίπρας, ή Μητσοτάκης, είναι με ποια πολιτική θα προχωρήσει η χώρα μπροστά μετά τις εκλογές. Δηλαδή ποιες είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, για να μπούμε στον κύκλο της ανάπτυξης

Ήμουν πάντα Βουλευτής της πόλης και των ανθρώπων της. Έτσι με γνωρίζουν οι συμπολίτες μου. Έτσι συνέχισα και μετά το 2012 με μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες, με μικρές και μεγάλες προσπάθειες για την Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Το ζητούμενο σήμερα είναι η πόλη να επανακτήσει βουλευτή που γνωρίζει στο βάθος τα θέματα της και έχει σύγχρονες και ρεαλιστικές προτάσεις. Με αυτήν την ταυτότητα νιώθω πως μπορώ να είμαι χρήσιμος και να αγωνιστώ στο Κοινοβούλιο για τους στόχους αυτούς.

Πώς απευθύνεστε στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έκαναν άλλες επιλογές τα τελευταία χρόνια; Πώς θα τους πείσετε να στηρίξουν το Κίνημα Αλλαγής; Η απουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου από τα ψηφοδέλτια πιστεύετε ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο;

Το ΚΙΝΑΛ αποτελεί το κόμμα της λογικής και της μετριοπάθειας. Η επόμενη μέρα θα είναι μια δύσκολη μέρα γιατί, η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει τρύπες στην οικονομία και ένα κράτος βαρύ και αναποτελεσματικό, θα έχουμε μια αντιπολίτευση που έχει χτίσει αναχώματα επιδομάτων και τα περισσότερα από αυτά είναι έωλα. Η επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και η απερχόμενη τού ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν δυο αλήθειες: α) Ότι τα σχέδιά τους δεν πατούν στην πραγματικότητα και την επομένη των εκλογών θα αλληλοκαταγγέλονται, για τον ποιος φταίει. β) Ότι το βασικό δημοσιονομικό πλαίσιο είναι συμφωνημένο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Γιαυτό ήρθε η στιγμή να διατυπώσουμε δημόσια τα δέκα βασικά σημεία των μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα, το κράτος και την οικονομία, πάνω στα οποία θα τοποθετηθούν τα κόμματα. Τα κόμματα που θα συμφωνήσουν, θα υπογράψουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Το πρόγραμμα θα είναι γνωστό στους πολίτες και αυτοί θα ελέγχουν την υλοποίησή του. Κυβέρνηση με αγκαλιές στην πλατεία του Ζαππείου δεν γίνεται.

Έχετε διατελέσει υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Οι Θεσσαλονικείς καθημερινά ταλαιπωρούνται με τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ και ζητούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Απαράδεκτο ήταν το παλιό καθεστώς του ΟΑΣΘ και η κυβέρνηση επέλεξε, από ιδεοληψία και κομματική σκοπιμότητα, μια χειρότερη λύση και η κατάρρευση των αστικών είναι ορατή. Η λύση ήταν και είναι μία, αυτή που πρότεινα από την αρχή της κρίσης και συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και οι περισσότεροι δήμαρχοι: η εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού 1370 που ισχύει από το 2007 και θα γίνει υποχρεωτική από τις 3 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση των αστικών συγκοινωνιών σε Πάροχο, ο οποίος μπορεί να είναι και εταιρεία του Δημοσίου, αρκεί να προσέλθει στον διαγωνισμό με τους ίδιους όρους με τους ιδιώτες και φυσικά η πολιτεία να επιδοτεί το εισιτήριο σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες κάθε φορά. Αν αυτό είχε εφαρμοστεί στις αστικές και υπεραστικές υπηρεσίες όλης της χώρας θα είχαμε πάνω από 1,5 δισ. επενδύσεις, νέες θέσεις απασχόλησης και ποιοτικές συγκοινωνίες.

Αν είχε επιλεγεί αυτή η λύση, δεν θα ζούσε η πόλη σε διαρκή ομηρία, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, όπου κατά ομολογία του προέδρου του ΟΑΣΘ, στους δρόμους κυκλοφορούν το πολύ 280 λεωφορεία, μόνο που δεν λέει πόσα από αυτά εκτελούν ολόκληρα τα δρομολόγια και πόσα με απίστευτες καθυστερήσεις, ή και καθόλου, γιατί μένουν από συνεχείς βλάβες στη μέση.

Έχετε πει ότι δεν δημοπρατήθηκε κανένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο στην Θεσσαλονίκη μετά το 2012. Τι περιθώρια υπάρχουν σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, να υλοποιηθούν έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα και ποια είναι αυτά;

Βασική προϋπόθεση για την εξωστρεφή ανάπτυξη είναι η ύπαρξη σύγχρονων και ολοκληρωμένων αναπτυξιακών υποδομών.

Η Θεσσαλονίκη απέκτησε για πρώτη φορά master plan συγκοινωνιακών υποδομών την περίοδο 2010-2012, μετά από εντατική δουλειά ειδικών και ανοικτή διαβούλευση των φορέων της πόλης και είναι ιδιαίτερη η τιμή πού νιώθω γιατί ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, πρότεινα, συντόνισα τις ομάδες δουλειάς, τον δημόσιο διάλογο και δημοπρατήσαμε σημαντικά έργα, έχοντας διασφαλίσει τις μελέτες και την χρηματοδότηση.

Βασικά έργα του σχεδίου αυτού, όπως η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά οι κόμβοι της περιφερειακής και η ανακατασκευή του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης στο Μακεδονία, δημοπρατήθηκαν την δια περίοδο και ο χρόνος ολοκλήρωσης τους για το Μετρό το 2018, για τους κόμβους το 2015.

Δυστυχώς, μόνο το έργο του αεροδρομίου ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων, ενώ τα αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Την ίδια περίοδο προετοιμάστηκε η δημοπράτηση της επέκτασης του Μετρό δυτικά και προς το αεροδρόμιο και όλα σταμάτησαν ουσιαστικά το 2012. Σταμάτησε και η προετοιμασία για την αναβάθμιση της ανατολικής περιφερειακής με τον υπερυψωμένο κλάδο των 3.5 χιλιομέτρων από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου μέχρι την Πυλαία για να παίρνει την διαμπερή κίνηση, η διαλάληση με μια ακόμη λωρίδα ανά κατεύθυνση του τμήματος από Πυλαία μέχρι τον κόμβο Καρδίας, επίσης όλα πάγωσαν στο 2012.

Τέλος δημοπρατήθηκε η κατασκευή του δευτέρου κλάδου του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού για να τελειώσει το φαινόμενο των υπερχειλίσεων και της μόλυνσης του Θερμαϊκού και έπρεπε να τελειώσει το 2015 και ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Το χειρότερο είναι ότι ακύρωσαν τον διαγωνισμό για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου νερού στην Σίνδο, που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης και τα αποτελέσματα τα είδαμε πέρσι.

Το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ και δυστυχώς ούτε στην κεντρική κυβέρνηση έχουν μείνει σημαντικοί πόροι, ούτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχει ένα έργο την μελέτη του οποίου δημοπράτησα το 2011 και είναι έτοιμη από το 2014, το Θεσσαλονίκη-Έδεσα, όμως ούτε η Περιφέρεια, ούτε η κυβέρνηση από τότε δεν δίνουν τα κονδύλια για να κατασκευαστεί.

Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του ΥΜΑΘ; Είναι ένα χρήσιμο υπουργείο; Πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθεί το πρωθυπουργικό γραφείο στην Θεσσαλονίκη;

Το Πρωθυπουργικό γραφείο δεν έχει κανένα ρόλο και τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί έγινε. Το ΥΜΑΘ, μετά τον Καλλικράτη, δεν έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο, όμως ειδικά μετά την κακή συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να διατηρηθεί για συμβολικούς και μόνο λόγους.

Το τι πρέπει να γίνει με τους φορείς εκπροσώπησης της Μακεδονίας, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ένα σημαντικό θέμα και πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά μετά τις εκλογές. Έχω προτάσεις και θα τις καταθέσω στην επόμενη κυβέρνηση.

Keywords
νεα κυβερνηση, γινεται, κυβερνηση, αγκαλιες, θεσσαλονικη, οασθ, υμαθ, δίλημμα, τσιπρας, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, ψηφοδελτια, επιδοματα, συριζα, λύση, συγκοινωνιες, εταιρεία, λεωφορεια, master, μετρο, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κομματα, αποτελεσματα, μιλα, χωρες, δουλεια, εργαλεια, θεμα, οασθ, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, αεροδρομιο, γινει, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, δίλημμα, δρομολογια, εγινε, υπαρχει, εργα, επενδυσεις, επρεπε, εταιρεία, εωλα, ιδια, υπηρεσιες, ηρθε η στιγμη, ισχυει, υφυπουργος, κινηση, κομμα, λύση, μακεδονια, μητσοτακης, νοσοκομειο παπαγεωργιου, παντα, ουσιαστικα, ουσιαστικο, πολιτεια, πυλαια, ρολο, σχεδια, ταυτοτητα, τιμη, τρυπες, υλοποιηση, υμαθ, φυσικα, φταιει, φορα, χρονος, εφαρμογη, ετοιμη, χωρα, υπουργειο, μεινει, μελετη, μπροστα, master, νοσοκομειο, ομαδες, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα