Γ. Κατρούγκαλος: Δεν μπορεί να υπάρχει έναρξη της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ αν δεν έχει πλήρως κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών

Την άποψη ότι θα πρέπει να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τον Μάρτιο εξέφρασε ο αναπληρωτής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος αφού διατύπωσε τη θέση ότι "οι συνταγματικές τροποποιήσεις ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που είχε η άλλη πλευρά", επανέλαβε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 ότι πρόκειται για εθνικά επωφελή συμφωνία, καθώς δόθηκε λύση όχι μόνο στο ζήτημα του ονόματος

αλλά και σε "θέματα αλυτρωτισμού και μετά ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς".

Αναφερόμενος στη διαδικασία εξήγησε πως "από την επομένη της ολοκλήρωσης της συνταγματικής διαδικασίας στη γειτονική χώρα και -όταν η συνταγματική αυτή διαδικασία ολοκληρωθεί όπως θέλουμε- ξεκινάει μια περίοδος εντός της οποίας θα πρέπει να κυρώσουμε και εμείς τη Συμφωνία μέχρι τον Μάρτη" και ότι σε επόμενη ψηφοφορία "αμέσως μετά, γιατί είναι προϋπόθεση η κύρωση της Συμφωνίας, θα έρθει στην ελληνική Βουλή και το θέμα της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ". "Ένα από τα βασικά κεκτημένα, τα διαδικαστικά, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει Πρωτόκολλο Ένταξης, δεν μπορεί να υπάρχει έναρξη της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ αν δεν έχει πλήρως κυρωθεί η συμφωνία" αποσαφήνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για "έπαθλο παλινδρόμησης στο θέμα του Μακεδονικού".

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την κύρωση της στη Βουλή, ενώ απαντώντας για ενδεχόμενη αποχώρηση του Π. Καμένου από την κυβέρνηση αποσαφήνισε ότι "συνταγματικά δεν απαιτείται μια κυβέρνηση στην οποία παραιτείται ένας υπουργός, να προχωρήσει μετά η κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης". Παράλληλα εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν θα έχει πολιτικό πρόβλημα καθώς "έχουμε δείξει την ικανότητά μας αυτή σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Το ιστορικό δε συγκριτικό προηγούμενο δείχνει ότι χώρες όπως η Ισπανία, κυβερνούν χωρίς να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, και μάλιστα με δύναμη πολύ μικρότερη από αυτήν που έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ".

Ο κ. Κατρούγκαλος διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι "είμαστε μια χώρα φιλειρηνική που θεωρεί ότι τα εθνικά μας δίκαια στηρίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Φυσικά περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να πράξει αναλόγως".

"Ξέρουμε την πολιτική και των δυο χωρών. Εμείς δεν έχουμε καμία ανάγκη να προβαίνουμε ούτε σε ρητορικές πολεμικής ούτε σε επιθέσεις, πολύ περισσότερο σε επιθέσεις προσωποπαγείς" και "ξέρουμε ότι και η Τουρκία έχει και αυτή μια σφραγίδα στην πολιτική της, μια σφραγίδα αναθεωρητισμού που ακριβώς εξαιτίας της αμφισβήτησης εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου την ωθεί πολλές φορές σε παρόμοιες κινήσεις και δηλώσεις" πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα