Γ. Δραγασάκης: Aναπτυξιακή τράπεζα με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη για τη βαλκανική συνανάπτυξη

Την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 200 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία παραρτήματος αναπτυξιακής τράπεζας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του πρώτου βαλκανικού Φόρουμ, που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε

έτοιμοι για μία διαβαλκανική τράπεζα; Ενδεχομένως όχι ακόμη. Ας το κρατήσουμε ως στόχο. Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε μία διαβαλκανική αναπτυξιακή τράπεζα μπορούμε να δημιουργήσουμε οργανισμό για την διαβαλκανική συνανάπτυξη. Στην Ελλάδα είμαστε στο στάδιο που δημιουργούμε μία εθνική αναπτυξιακή τράπεζα. Σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη αν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλες χώρες ή από διεθνείς οργανισμούς μπορούμε αντί για παράρτημα να δημιουργήσουμε μία νέα οντότητα όπως είναι για παράδειγμα η παρευξείνια τράπεζα, που θα είναι πολυμετοχική σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη με στόχο την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδύσεων στη βόρεια Ελλάδα και συνολικά στην βαλκανική συνανάπτυξη. Διαθέτουμε ένα υπόλοιπο πιστώσεων που είχαμε για την ανάπτυξη των Βαλκανίων και η απόφαση κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή είναι να διαθέσει 200 εκατ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δραγασάκης.

Ιστορική η Συμφωνία των Πρεσπών

Σε μία μέρα κάναμε όσα δεν έγινα 30 χρόνια, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης στην ομιλία του αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο ιστορική για τις δυο χώρες αλλά είναι σημαντικό βήμα για ολόκληρη την περιοχή. Απελευθερώνει δυνάμεις και δυνατότητες, μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί χωρίς μαύρες τρύπες, να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Μπορούμε με αυτοπεποίθηση να αναμετρηθούμε με την βαριά ιστορική μας κληρονομιά. Να μετατρέψουμε την περιοχή από εστία πολέμου σε χώρο διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ισότητας», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία βάζει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη βλέπει την περιοχή μας, δυναμώνουν οι αναπτυξιακές προοπτικές μας».

«Καταδικάζουμε τον ρατσισμό τον εθνικισμό και την ξενοφοβία»

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού προοδευτικού μετώπου . στην άνοδο της ακροδεξιάς. «Καταδικάζουμε τον ρατσισμό τον εθνικισμό και την ξενοφοβία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η περιφερειακή συνεργασία και συνανάπτυξη της περιοχής αποτελεί για εμάς παράγοντας ασφάλειας».

«Μετά την περίοδο εσωστρέφειας λόγω της βαθιά κρίσης, τώρα με την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία αποκτούμε τους βαθμούς ελευθερίας έχουμε τις δυνατότητες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και τον ρόλο που μας αναλογεί για την ανάπτυξη της περιοχής», υπογράμμισε.

Επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη να αποτελέσουν τα Βαλκάνια «υπολογίσιμη και σεβαστή οντότητα με το δικό της βάρος στις παγκόσμιες εξελίξεις».

Όπως είπε οι τρεις λόγοι που καθιστούν τη προοπτική της συνεργασίας αναγκαία είναι οι εξής:

1. Δυνατότητες στα βαλκάνια, που αποτελούν σταυροδρόμι, ενοποιούν δύση και ανατολή, χωρος συνάντησης πολιτισμών και θρησκειών
Συνέργεια όλων χωρών
2. Ενεργητικές πολιτικές για να αποτρέψουμε την διεύρυνση ανισοτήτων, πολιτική βούληση
3. Να αξιοποιούμε τα σχέδια των ισχυρών δυνάμεων του κόσμου

Αναφορικά με τις υποδομές ο αντιπρόεδρος της κυυβέρνησης σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για σύνδεση όλων των λιμανιών της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές μας.

Επίσης, έθεσε ως προτεραιότητα τον τομέα της ενέργειας. «Να επιταχύνουμε διαδικασίες για αγωγό φυσικού αερίου. «Στο ταξίδι στα Σκόπια εξετάσαμε την επαλειτουργία μεταφοράς πετρελαίου με την βόρεια Μακεδονία», ανέφερε.

Τέλος, σχετικά με τις αγορές τόνισε ότι «Προχωρούμε μεταρρυθμίσεις για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση παρεμπορίου για σύγχρονη αποτελεσματική αγορά με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη. Ασφαλές να αναζητήσουμε τον τρόπο για να κάνουμε τον χώρο μας ελκυστικό στις επενδύσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα