Προεδρικές υποψηφιότητες, όχι ευχαριστώ

*Του Κωνσταντή Σεβρή

Στην προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη τοπικών αρχών, επαναλαμβάνεται η συζήτηση για τις θετικές ή αρνητικές επιδράσεις των αμιγώς κομματικών υποψηφιοτήτων. Τα «πιθανά» πλεονεκτήματα των ανεξάρτητων σχημάτων ή τις αντιφάσεις ανεξάρτητων σχημάτων, που κατέρχονται στον εκλογικό στίβο με τη διακριτική «υποστήριξη» κομματικών επιτελείων.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, εμφανίζονται δύο αμιγώς

«προεδρικές» υποψηφιότητες.

Ο εν αναμονή πρωθυπουργός επέλεξε να στηρίξει ένα δικό του άνθρωπο. Να προκρίνει έναν «προεδρικό», με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο οποίος «βιάστηκε» να εμφανιστεί προεκλογικά ως συνεχιστής του σημερινού Δημάρχου, προς ματαίωση ακόμη και των πλέον ενθέρμων οπαδών του. Με αποτέλεσμα, η επιλογή του προέδρου Κ. Μητσοτάκη να ενισχύει τα «αντάρτικα» δημοτικά σχήματα, αντί να λειτουργεί σε αυτά, σα βρόχος! Τραγέλαφος, που έχει ως αποτέλεσμα την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει ασύλληπτη συσπείρωση σε εθνικό επίπεδο, ως κόμμα κινδυνεύει να «χάσει» τη Θεσσαλονίκη!

Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός, εξαρχής, επέλεξε να παρακμάσει τους θεσμούς της πόλης, μετασχηματίζοντάς τους σε γρανάζια ίδρυσης κομματικού μηχανισμού. Με αποτέλεσμα η κυρία Νοτοπούλου, με την αίγλη του πρωθυπουργικού γραφείου, σύντομα να αναδειχθεί σε σύγχρονο και όμορφο, χίπστερ «Μακεδονάρχη» της Αριστεράς. Εντεταγμένη πλήρως στην παλιομοδίτικη επιλογή πρωθυπουργού, να «πασπαλίζει» επικοινωνιακά με «νιάτα», τις ασόβαρες πολιτικές του, έφθασε να γίνει για λίγους μήνες υπουργός Μακεδονίας Θράκης και σήμερα υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στην περίπτωση λοιπόν της Θεσσαλονίκης οι «προεδρικές» επιλογές καταμαρτυρούν αυτό που εν πολλοίς έχουμε καταλάβει. Πως το κομματικό σύστημα εξουσίας της Αθήνας, μεθοδικά «ρίχνει» κατηγορία την Θεσσαλονίκη. Βλέπει στην πόλη μόνο τους μηχανισμούς κομματικής αναπαραγωγής ή κομματικής κυριαρχίας. Και ταυτόχρονα, πως οι «πρόεδροι» όχι μόνο δεν στρέφουν την προσοχή τους στην φωνή της πόλης, αλλά απομονώνουν από το «κόμμα» όποιες ή όποιους το προσπαθούν!

Και εννοείται, πως ζούμε στις «προεδρικές» επιλογές, την ευρύτερη παρακμή του στίγματος της πόλης, στο οικονομικό, πνευματικό και ιδεολογικό πεδίο. Εξέλιξη απίστευτη, αν σκεφτούμε τους πρωθυπουργούς ή τους καλλιτέχνες που «εξαγάγαμε» τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα!

Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσε κανείς να μας κατηγορήσει πως «κονταροχτυπούμε» μέσω «Αθηνών», δύο ανταγωνιστικές υποψηφιότητες.

Στην πραγματικότητα όμως, στις επόμενες δημοτικές εκλογές, έχει σημασία να προκριθούν δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τη σημασία της ενεργού «σύγκρουσης» με το σύστημα εξουσίας της πρωτεύουσας. Όχι, δεν ποθούμε μια κομπλεξική επαρχιώτικη τοπικιστική αντιμαχία με τις ελίτ των Αθηνών. Γνωρίζουμε όμως καλά, πως ο υδροκεφαλισμός των Αθηνών αποτελεί δομικό στοιχείο στην εμβάθυνση της εθνικής μας παρακμής. Γνωρίζουμε καλά, πως η γιγάντωση της Αθήνας «νεκρώνει» την ελληνική ύπαιθρο, ακυρώνει τις προϋποθέσεις πολύπλευρης ανάπτυξης για τη χώρα μας.

Η αναγέννηση της Θεσσαλονίκης, αποτελεί τη μόνη διέξοδο στην αναγέννηση του τόπου μας. Έχει σημασία να γίνει «επένδυση» σε πολιτικές προσωπικότητες «από τα κάτω» οι οποίες θα δίνουν οραματική διέξοδο στην πόλη. Με πολιτικές οι οποίες θα αναμορφώνουν ταυτόχρονα το παραγωγικό, πολιτικό και πολιτιστικό στίγμα της πόλης. Με απαντήσεις στην καθημερινότητα, που θα λειτουργούν ως ανταγωνιστικό παράδειγμα, μπροστά στις παρακμιακές πολιτικές της κομματοκρατίας.

Το στοίχημα είναι να προκριθούν δυνάμεις που θα «ξυπνήσουν» τους προέδρους. Κι όχι μια παθητική αναπαραγωγή του κάκιστου εαυτού τους με την εκλογή, των εκλεκτών τους…!

*Ο Κωνσταντής Σεβρής είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό "Μένουμε Θεσσαλονίκη"

Keywords
Τυχαία Θέματα