Γ. Μπουτάρης: Το μουσείο Ολοκαυτώματος είναι μια οφειλή της πόλης και ένα προσωπικό στοίχημα για μένα (VIDEO)

Τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τίμησαν σήμερα οι Θεσσαλονικείς, με μία εκδήλωση στην αποθήκη γ', του λιμανιού, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο πρέσβης του Ισραήλ, Irit Ben Abba, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Γ. Μπουτάρης: Το μουσείο Ολοκαυτώματος είναι μια οφειλή της πόλης και ένα προσωπικό στοίχημα για μένα

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ξεκινώντας την ομιλία του μίλησε για το παρελθόν της πόλης και επισήμανε ότι μια κοινωνία ολόκληρη αδιαφόρησε για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. «Η πόλη, η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη, αδιαφόρησαν. Κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους. Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι περίπου χρόνια, να φτάσουμε στο 1962 για να γίνει ένα μνημείο στη μνήμη των θυμάτων. Πού; Μέσα στο νέο εβραϊκό νεκροταφείο, ωσάν το ζήτημα να αφορούσε μόνο συγγενείς και μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης», σημείωσε.

Για το λόγο αυτό υπογράμμισε πως η δημηριουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος είναι το χρέος της πόλης απέναντι στα θύματα. «Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα συμβολίζει την ντροπή μας. Για όσα έγιναν, για όσα κάναμε, και κυρίως για όσα δεν μπορέσαμε ή δεν θελήσαμε να κάνουμε, γηγενείς και πρόσφυγες, δεξιοί και αριστεροί κατά και μετά τον πόλεμο. Το Μουσείο είναι μια οφειλή της πόλης αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα για μένα. Είναι μια οφειλή στους Εβραίους της, ως θεσσαλονικείς, Έλληνες και Σεφαραδίτες», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Δ. Παπαδημητρίου: Ο φόβος, το μίσος και ο αλυτρωτισμός εξουδετερώνονται με βαθιά γνώση της ιστορίας

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην εκδήλωση, επισήμανε πως «η προστασία της μνήμης των λαών μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για να μην συμβούν νέες ανθρώπινες τραγωδίες στο μέλλον». Πρόσθεσε δε ότι «ο φόβος, το μίσος και ο αλυτρωτισμός εξουδετερώνονται με βαθιά γνώση της ιστορίας».

Ακόμη, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Απ. Τζιτζικώστας: Άθλιος και καταδικαστέος ο βανδαλισμός του Μνημείου του Ολοκαυτώματος

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισήμανε πως είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσφορά της ισραηλιτικής κοινότητας στη πόλη και χαρακτήρισε άθλιο και απόλυτα καταδικαστέο τον βανδαλισμό του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, πριν από μία εβδομάδα, όπου άγνωστοι έγραψαν με σπρέι «Χρυσή Αυγή».

Δ. Σαλτιέλ: Οι θιασώτες των ιδεών αυτών υπάρχουν και σήμερα

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, που οδήγησαν στον αφανισμό του 96% της εβραϊκής κοινότητας, τόνισε οι θιασώτες των ιδεών αυτών υπάρχουν και σήμερα και το αποδεικνύουν τα υψηλά ποσοστά των ξενοφοβικών κομμάτων ανά την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα