Γ. Αμανατίδης: Περίπου 2 εκατ. αρχεία του Αγίου Όρους γίνονται ψηφιακά

Στη μοναδικότητα του Αγίου Όρους και στην προσφορά του στην Ορθοδοξία αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην τελευταία θεματική συνεδρία της 1ης ημέρας του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

"Το Άγιος Όρος είναι μια ζώσα λατρευτική κοινότητα. Είναι κιβωτός της Ορθοδοξίας. Η προσφορά

στον άνθρωπο είναι τεράστια. Αποτελεί ένα πνευματικό κέντρο, το οποίο επηρεάζει και τις πέντε ηπείρους. Η πολιτεία αναγνωρίζει την ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς" υποστήριξε αρχικά ο κ. Αμανατίδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, το οποίο αποβλέπει στην ψηφιοποίηση και διάθεση του πολιτιστικού αποθέματος του Όρους.

"Η ολοκλήρωση του έργου που βρίσκεται στο 70%. Το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται στα 9,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Το αρχείο θα περιλαμβάνει 2 εκατομμύρια ψηφιακές λήψεις, οι οποίες αφορούν 200.000 έγραφα, 3.000 χειρόγραφα και 18.000 κειμήλια και φορητές εικόνες" σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Η στήριξη του Αγίου όρους, όπως εξήγησε ο κ. Αμανατίδης, θα συνεχιστεί με παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του περιεχομένου του τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξη της στρατηγικής σχέσης τουρισμού πολιτισμού, που αποβλέπουν:

-Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την ανάδειξη του θρησκευτικού αποθέματος

-Στην ανάδειξη ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

-Στην αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στην ομιλία της, η οποία τόνισε ότι το Άγιον Όρος μπορεί να αποτελέσει "σημαντικός μοχλός ενός τεράστιου αναπτυξιακού έργου".

"Ελπίζω ότι αυτή η πρώτη αναφορά μου απαντά στο ερώτημα που θέτουν κάποιοι, απορώντας πώς γίνεται το Άγιο Όρος, ως τόπος αναχωρητισμού και διατήρησης θρησκευτικής παράδοσης, να σχετίζεται με θέματα Ανάπτυξης. Η απάντηση είναι ότι, όχι απλώς σχετίζεται, αλλά μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς μοχλούς ενός τεράστιου αναπτυξιακού έργου με πολλαπλά Οικονομικά, Πολιτιστικά και κατ' επέκταση Τουριστικά οφέλη, αλλά και οφέλη κατοχύρωσης της Ευρώπης, καθώς στο Άγιο Όρος αποκρυσταλλώνονται χαρακτηριστικά που είναι αδιάσπαστα με την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα" ανέφερε η κα Κόλλια-Τσαρουχά.

Η υφυπουργός Εσωτερικών στάθηκε επίσης στην ανάγκη του εκσυγχρονισμού στο Όρος. "Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σειρά προτεραιοτήτων και αναγκών που είναι απαραίτητες για την αναβάθμιση του ΚεΔΑΚ και έχουν ταυτόχρονα ισχυρό αναπτυξιακό προφίλ.

Θα αναφερθώ πρώτα στο θέμα της Ενέργειας: Πρόσφατα εγκρίθηκε υπό προϋποθέσεις που όρισε το ΚεΔΑΚ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Άγιο Όρος, με τα οποία θα λυθεί κατά ένα μεγάλο μέρος το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μονές, με τρόπο μάλιστα πλήρως φιλικό προς το περιβάλλον. Η δαπάνη για την εγκατάστασή τους είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ" δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα