Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης: Πέφτει η αυλαία απόψε με Σαίξπηρ

Πέφτει η αυλαία για το Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά και μετά τη σαγήνη της μουσικής και του χορού των πρώτων δύο ημερών, με Ζωή Τηγανούρια, Κωστή Παπάζογλου, Γιάννη Ανδρόνογλου, η αυλαία πέφτει σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, με τη θεατρική παράσταση «Η Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από τη Θεατρική ομάδα “PUSH YOUR ART COMPANY”.

Το Τμήμα Πολιτισμού κέρδισε τα εύσημα με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του φετινού ποιοτικού προγράμματος,

προσέλκυσε θεατές που γέμισαν το ιστορικό τοπόσημο και χώρο πολιτισμού των Βυζαντινών Νερόμυλων και με το βλέμμα στην επόμενη διοργάνωση, δίνουν υπόσχεση δια στόματος του Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού Ιωσήφ Αράπογλου ότι "η Διοίκηση του Δημήτρη Δεμουρτζίδη, οι υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, τα στελέχη και όλο το προσωπικό του Τμήματος Πολιτισμού, θα φροντίσουμε ώστε το καλοκαίρι του 2018, το Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά, να είναι υπόθεση όλης της Θεσσαλονίκης".

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: «Είμαστε από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα»

«Είμαστε από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα» γράφει ο Σαίξπηρ «και τα όνειρα τα φτιάχνουμε εμείς» συμπληρώνει η ομάδα των τεσσάρων ηθοποιών και μιας χορεύτριας που αφηγούνται την μαγική ιστορία της Τρικυμίας μέσα από ένα χαρούμενο καρναβάλι εναλλαγής

ρόλων και χρωμάτων, πραγματικότητας και φαντασίας, τρέλας και λογικής, τραγικού και κωμικού. Οι εικόνες και τα όνειρα φτιάχνονται μπροστά στα μάτια των θεατών με όλα τα θεατρικά υλικά: τα σώματα, τους ήχους, τη μουσική, το φως.

Η Push Your Art Company είναι ένας πυρήνας νέων καλλιτεχνών και παραγωγών από διάφορους χώρους. Άλλες θεατρικές παραγωγές στο ενεργητικό της είναι οι παραστάσεις

«Νυκτόβια ζώα» του Χουάν Μαγιόργκα, «Μαζί με τ’ άπλυτα» του Christopher Durang και «Γελώντας άγρια» του Christopher Durang.

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος, Σκηνοθεσία: Κική Στρατάκη, Πρωτότυπη μουσική: Θεόδωρος Αλβανός, Σκηνικά – κοστούμια: Πέτρος Φραγκόπουλος, Μίλτος Δίγκας, Επιμέλεια κίνησης: Rhiannon Morgan, Επιμέλεια φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης, Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Γκαϊτατζής, Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Σεβαστοπούλου, Φωτογραφίες – video: Ιωάννα Τοκμακίδου, Trailer: Γαβρήλος Ψαλτάκης,

Παραγωγή: Push Your Art Company,

Ερμηνεύουν οι: Γιάννης Μαυρόπουλος, Rhiannon Morgan, Θωμαή Ουζούνη, Σοφία Σακελλαρίου, Πέτρος Φραγκόπουλος

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ και σε όλες τις εκδηλώσεις ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΠΩΣ … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται με το αστικό λεωφορείο Νο 1, από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Carrefour Ευκαρπίας.

Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr). Επίσης με τα λεωφορεία Νο 28, 29.

Οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων της Πολίχνης, χωρητικότητας 500 ατόμων, ιστορικό τοπόσημο, χώρος απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμού, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Σεπτέμβριο του 2015, μετά από πολλά χρόνια αχρησίας. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, είχε παρουσιάσει τότε μια μοναδική συναυλία, σε μια πετυχημένη σύμπραξη του Δήμου Παύλου Μελά και του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Έκτοτε, το νερό κύλισε στα «μυλοτόπια» της ιστορίας και έβαλε για τα καλά το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων στο χάρτη της πολιτιστικής ατζέντας ολόκληρης της πόλης. Το καλοκαίρι του 2016, παρουσιάστηκαν μοναδικές μουσικές βραδιές από τα σχήματα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά, ενώ τον Σεπτέμβριο οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κλασικά μουσικά αριστουργήματα, αλλά και σύγχρονες διασκευές τους, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων 2016 που οργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού με καλλιτεχνικό επιμελητή τον Κωστή Παπάζογλου.

Φέτος και συγκεκριμένα στις 12 Ιουλίου, έπεσε η αυλαία για τις Ημέρες Θεάτρου 2017 του Δήμου Παύλου Μελά με κωμωδία του Τάσου Παλαντζίδη.

Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης συνδυάζει το φυσικό κάλλος, την ιστορική σημασία, την ευκολία πρόσβασης και τη λειτουργικότητα. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της ενώ με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκε ”Μνημείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων”.

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ : ΜΙΑ ΣΟΦΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΟ ΜΥΛΟΤΟΠΙ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

O Nερόμυλος ήταν μια σοφή στη σύλληψή της μηχανή, με απλή κτηριολογική δομή και εξοπλισμό.

Λειτουργούσε απολύτως οικολογικά, δίνοντας νερό ο ένας στον άλλο. Απαιτούσε διπλή παροχή νερού και στηριζόταν στη μετατροπή της δύναμης της υδατόπτωσης σε κινητική ενέργεια και στη μεταφορά της περιστροφικής κίνησης της φτερωτής και του κάθετου άξονα στη μυλόπετρα, χωρίς την παρεμβολή γραναζιού.

Οι Νερόμυλοι αποτελούσαν την πιο διαδεδομένη μηχανή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών

χρόνων, που αντικατέστησε τη βαριά χειρωνακτική εργασία. Κατείχαν πρωτεύουσα σημασία στο βυζαντινό οικονομικό σύστημα, δεδομένου ότι αποτελούσαν τη βάση της πρωτογενούς παραγωγής και εισέφεραν σημαντικά φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για άλεση καρπών, αλλά και σύνθλιψη μπαρούτης και ελαιοκάρπων για παραγωγή ελαιόλαδου, σφυρηλάτηση μετάλλων, επεξεργασία υφασμάτων (ρασοτριβή - μαντάνι), πριόνισμα, κίνηση κεραμικού τροχού κ.λ.π.

Keywords
αυλαια, σαιξπηρ, φεστιβαλ, το φως, art, καλοκαιρι, θεσσαλονικη, καρναβαλι, θεατρο, φως, push, μετάφραση, morgan, video, φεστιβαλ, κτελ, carrefour, λεωφορεια, ηλιαδης, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, καρναβαλι 2011, αλλαγη ωρας, νικος παπαζογλου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, συλληψεις, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, εικονες, εργασια, ιωσηφ, μουσικη, ονειρα, πλαισιο, φωτογραφιες, φως, ωρα, carrefour, push, βλεμμα, γινεται, διευθυνση, διοικηση, δομη, ευκαιρια, ειρηνη, ενεργεια, ζωη, ζωη τηγανουρια, υπηρεσιες, υποθεση, ιωαννα, ιστορικο, κινηση, κικη, κοστουμια, κωμωδια, λεωφορειο, ματια, νερο, νοσοκομειο παπαγεωργιου, ομαδα, παπαζογλου, πυλες, συγκεκριμενα, συλληψη, σκηνοθεσια, σοφια, σχηματα, τμημα, το φως, υλοποιηση, φυσικο, κωνσταντινος, αιωνες, αλβανος, art, ηλιαδη, κυριακη, morgan, μπροστα, νοσοκομειο, ορχηστρα, ουιλλιαμ, σκηνικα, σωματα, υλικα, υλικο, βοηθος
Τυχαία Θέματα