Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα στημένων αγώνων στην Ουκρανία

Τεράστιο σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια ξέσπασε στο ουκρανικό ποδόσφαιρο. Εμπλέκονται συνολικά 35 ομάδες, κάποιες από αυτές βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία.

Τα στοιχεία που έβγαλε στη δημοσιότητα ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ είναι συγκλονιστικά: «Όλες οι μέθοδοι τους -από την δωροδοκία διαιτητών, παικτών, παραγόντων, μέχρι απειλές και χειροδικίες- είχαν ως σκοπό να εξασφαλίσουν το κατάλληλο αποτέλεσμα στο παιχνίδι που ήθελαν.

Το ύψος της… αμοιβής για το επιθυμητό αποτέλεσμα κυμαίνονταν από 30 έως 100 χιλιάδες χρβίνιας (από 3 έως 10 χιλ ευρώ). Γνωρίζοντας το αποτέλεσμα

εκ των προτέρων, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων στοιχημάτιζαν σε γραφεία σε ασιατικές χώρες και αποκόμιζαν τεράστια κέρδη.

Εξαιτίας της ανωνυμίας και της έλλειψης ελέγχου σε αυτές τις χώρες, αυτή η ποδοσφαιρική μπίζνα απέφερε στους δράστες κέρδη πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Υπάρχουν ήδη αποδεικτικά στοιχεία και βίντεο που τα αποδεικνύουν όλα αυτά».

Σύμφωνα με τον Αβακόφ, οι εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν στο ουκρανικό ποδόσφαιρο είναι 5 και στην υπόθεση εμπλέκονται 35 ομάδες από 10 διαφορετικές περιοχές, ενώ επίσης αναμένεται να κατηγορηθούν 320 άτομα (εν ενεργεία και παλαίμαχοι παίκτες, ιδιοκτήτες, διαιτητές, προπονητές) για 57 διαφορετικές υποθέσεις χειραγωγημένων παιχνιδιών για τις οποία υπάρχουν ήδη αποδεικτικά στοιχεία.

Λίγο μετά την απίστευτη αποκάλυψη ακολούθησαν συγχρονισμένες έφοδοι της ουκρανικής αστυνομίας σε 40 διαφορετικά σημεία στις πόλεις Κίεβο, Ζίτομιρ, Ντνιεπροπετροφκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Κιρόβοχαντ, Μικολάιβ, σε μέρη όπου θεωρούνται ύποπτα για την δράση των εγκληματικών οργανώσεων. Περίπου 50 άτομα συνελήφθησαν, ενώ οι οργανωτές του κυκλώματος είχαν κέρδη που ξεπερνούν τα 5 εκατ. δολάρια, στοιχηματίζοντας στην Ασία για στημένα ουκρανικά ματς. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι παίκτες, προπονητές, πρόεδροι ομάδων, αλλά και διαιτητές, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουκρανίας, που επικαλείται το BBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα