Εξακολουθούν να είναι ρατσιστές με τους Αφρικανούς οι Ευρωπαίοι

Οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής αντιμετωπίζονται με μια «ευρεία και εδραιωμένη προκατάληψη και αποκλεισμό» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νέα έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA).

Η ρατσιστική βία, οι διακρίσεις από πλευράς της αστυνομίας αλλά και οι διακρίσεις αναφορικά με την αναζήτηση εργασίας και στέγασης έχουν εκδηλωθεί σε πολλούς ανθρώπους στην ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην Φινλανδία έχουν καταγραφεί τα υψηλότερα ποσοστά φυλετικής παρενόχλησης και βίας,

ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τα λιγότερα «κρούσματα».

«Είναι μια πραγματικότητα εξίσου επαίσχυντη και εξοργιστική. Ο ρατσισμός που σχετίζεται με το χρώμα του δέρματος ενός ατόμου παραμένει μια διάχυτη μάστιγα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο διευθυντής του FRA Michael O'Flaherty στον πρόλογο της έκθεσης.

Συνολικά, περίπου το 30% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι είχε υποστεί κάποια μορφή φυλετικής παρενόχλησης περίπου πέντε έτη πριν από την έρευνα. Το ποσοστό αυτό είχε μεγάλες διακυμάνσεις καθώς στη Φινλανδία ανερχόταν στο 63% και στη Μάλτα στο 20%.

Πέντε τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν βιώσει ρατσιστική βία, μεταξύ άλλων από αστυνομικούς. Τα υψηλότερα ποσοστά ρατσιστικής βίας καταγράφηκαν στη Φινλανδία (14%), στην Ιρλανδία και στην Αυστρία (13%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία (2%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (3%).

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων δήλωσε ότι δεν ανέφερε τα περιστατικά είτε επειδή αισθανόταν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα είτε επειδή δεν εμπιστευόταν ή φοβόταν την αστυνομία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Στην νέα έρευνα συμμετείχαν περίπου 6.000 άνθρωποι από 12 χώρες της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα