"Έτσι μεταμορφώθηκε ο Άρης"

Ο Αρης μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο στο δεύτερο μισό της Super League και αυτή η «μετάλλαξη» είχε τις «ρίζες» της στη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Ο άνθρωπος που έχει μεγάλο μερίδιο στην προαναφερθείσα αλλαγή, είναι ο γυμναστής της ομάδας, Σάκης Παντελίδης.

Ο κ. Παντελίδης

παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ» και τον Νίκο Παπαδόπουλο, και εξήγησε πώς, εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων, οι ποδοσφαιριστές του Αρη κατάφεραν να βελτιωθούν σ’ αυτόν τον νευραλγικό τομέα, καταγράφοντας παράλληλα πώς ζει μέχρι στιγμής τη δεύτερη θητεία του στην ομάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σάκη Παντελίδη:

- Περίεργη η χρονιά που ολοκληρώθηκε...

«Αν και ήρθαμε στη μέση της σεζόν, το φινάλε μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Ο στόχος της Ευρώπης επετεύχθη σχετικά νωρίς. Η πικρία μας έχει να κάνει με το Κύπελλο. Αποκλειστήκαμε πολύ νωρίς. Μας πείραξε πολύ, διότι αυτό δεν ταιριάζει σε μια ομάδα με το μέγεθος του ΑΡΗ».

-Εκείνος ο αποκλεισμός ήταν ενδεχομένως και το τίμημα της αλλαγής φιλοσοφίας που «πλήρωσε» ο ΑΡΗΣ;

«Όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα στη μέση μιας χρονιάς είναι δεδομένο ότι θα αλλάξεις μέθοδο προπόνησης και θα προθέσεις κάποια πράγματα που διαπιστώνεις ότι λείπουν από το παιχνίδι της. Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για να βελτιώσουμε τις φυσικές ικανότητες και τα τακτικά κομμάτια της ομάδας, ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλαμε. Γνωρίζαμε ότι όλο αυτό εμπεριέχει ένα ρίσκο από τη στιγμή που κάθε Κυριακή παίζεις για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

«Φανερά μειονεκτήματα»

-Στα δικά σας μάτια πόσο φανερό ήταν ότι η ομάδα υστερούσε σε συγκεκριμένους τομείς;

«Φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού ότι είχε κάποια μειονεκτήματα όσον αφορά την απόδοσή της. Με συνέπεια να βλέπουμε μια διαφορετική ομάδα σε παιχνίδια μεγάλης έντασης».

-Τα παιχνίδια με Παναθηναϊκό και Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη είναι ενδεχομένως δύο τέτοια παραδείγματα;

«Πρόκειται για δύο διαφορετικά παιχνίδια. Είχαν διαφορετικά στοιχεία. Με τον Παναθηναϊκό είδαμε μια ομάδα, όπως την ήθελε ο κόουτς, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο. Είχαμε τρεξίματα, καλύπταμε πολλούς χώρους και κενά. Στο δεύτερο δεν είχαμε αυτή την εικόνα. Όσον αφορά τον αγώνα με τον Παναιτωλικό, άλλαξε αυτή η αριθμητική ισορροπία. Προσπαθήσαμε, αλλά δεν καταβάλαμε την προσπάθεια που θέλαμε».

-Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ΑΡΗΣ τον χειμώνα έκανε μια μίνι προετοιμασία εν μέσω αγώνων;

«Δεν μπορείς να πεις ότι κάναμε μια μίνι προετοιμασία. Απλά δώσαμε έμφαση σε συγκεκριμένα κομμάτια. Κυρίως σε αυτό της έντασης. Βάλαμε πολλά παιχνίδια με τη μπάλα. Προσθέσαμε κάποιες ασκήσεις πριν την προπόνηση. Δηλαδή, ασκήσεις σταθεροποίησης, ενδυνάμωσης, ευλυγισίας, και πρόληψης τραυματισμών. Είχαμε χαμηλό ποσοστό μυικών τραυματισμών αν εξαιρέσουμε τις υποτροπές».

«Βέλεθ και υπερπροσπάθεια»

-Στην κατηγορία των τραυματισμών που ανέφερες, υπάρχει και η περίπτωση του Φραν Βέλεθ, που πηγαίνει μονίμως στα... κόκκινα…

«Όταν δίνει το 110% των δυνατοτήτων του αυξάνει και τις πιθανότητές του για να τραυματιστεί. Είναι ένας παίκτης ο οποίος παθιάζεται για τη νίκη και πολλές φορές κάνει υπερπροσπάθεια. Ένα παιδί, που βάζει την ομάδα πάνω από τον εαυτό του».

-Μπορείς να ξεχωρίσεις τον πιο αθλητικό παίκτης της ομάδας;

«Είναι κάτι που δεν μπορείς να το προσωποποιήσεις. Κάποιος θα είναι πιο δυνατός. Κάποιος πιο ταχυδυναμικός. Από τον κάθε παίκτη πάρθηκε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του».

-Δεν κατάφερα να σε… υποχρεώσω να πεις το όνομα του Σιώπη...

«Είναι ευτύχημα να δουλεύεις με έναν τέτοιον παίκτη, όπως ο Μανώλης. Πέραν φυσικών ικανοτήτων του, πρόκειται για ένα πολύ καλό παιδί και είναι επαγγελματίας. Πάντα, όμως, πρέπει να δουλεύεις τις φυσικές ικανότητες τους. Έτσι θα διατηρούνται στα ίδια επίπεδα και παράλληλα θα εξελίσσονται».

-Θα τον χαρακτήριζες τον Σιώπη ως τον κορυφαίο αμυντικό χαφ της Ελλάδας, πάνω στη δουλειά που κάνει μέσα στο γήπεδο;

«Είναι δικαίωση για τον ίδιο και για εμάς η κλήση του στην Εθνική. Δεν μπορείς να πεις ότι είναι ο τέλειος για τη συγκεκριμένη θέση. Μπορεί κάποιος άλλος με διαφορετικά χαρακτηριστικά να κάνει την ίδια δουλειά. Οπότε είναι λίγο οξύμωρο. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι στην περίπτωση του Μανώλη υπάρχει και μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο».

-Στη δική σου περίπτωση, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η δεύτερη θητεία σου στην ομάδα κυλάει πολύ διαφορετικά από την πρώτη…

«Είναι διαφορετικές καταστάσεις. Η πρώτη θητεία μου η ομάδα, το 2013, ήταν πολύ διαφορετική. Υπήρχε περιορισμός στις μεταγραφές. Διαθέταμε ένα μικρό ρόστερ άπειρων παικτών, με εξαίρεση τρεις-τέσσερις έμπειρες επιλογές. Τώρα η ομάδα είναι σε διαφορετικό επίπεδο. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και οργανωτικά. Σίγουρα αυτό βοηθάει πολύ και όλο το σταφ».

-Ερχόμενος, μαζί με τον Σάββα Παντελίδη, τον περασμένο Νοέμβριο, έζησες και εσύ αυτή την άδικη κριτική την οποία δέχθηκε από το ξεκίνημα κιόλας. Πως το διαχειρίστηκε;

«Επειδή ο κόουτς είναι ένας άνθρωπος έμπειρος και γνώστης της πραγματικότητας, το αντιλαμβανόταν και ο ίδιος. Μιλάμε, όμως, για έναν πολύ δυνατό χαρακτήρα. Χαίρομαι που δουλεύω μαζί του. Ανήκει στην ελίτ των προπονητών της Ελλάδας. Έχει ζήσει δύσκολες καταστάσεις. Στον Ηρακλή για παράδειγμα δεν είχε την αποδοχή στην αρχή, αλλά γύρισε το κλίμα. Στο τέλος αποθεώθηκε, πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο».

-Άρα ήσουν από αυτούς, που μετά τη Λιβαδειά πίστευες στην αντίδραση της ομάδας, παρά το αρνητικό κλίμα…

«Το πιστεύαμε πολύ, βλέποντας τη δουλειά που είχε προηγηθεί. Ήταν θέμα χρόνου και λεπτομερειών για να κερδίσουμε ένα παιχνίδι που θα τα άλλαζε όλα. Ομάδες με τέτοια δυναμική, αυτό ακριβώς χρειάζονται. Ξεκίνησε ένα σερί που αντιπροσώπευε την ποιότητα της ομάδας και τη δουλειά μας».

-Με αντίπαλο τη Λαμία ή στην Ξάνθη ξεκίνησε τελικά η αναγέννηση του ΑΡΗ;

«Οποιαδήποτε νίκη σ’ ένα δύσκολο χρονικό σημείο σου δίνει την ευκολία να δουλέψεις με περισσότερη ηρεμία».

«Φρεσκάδα και διάρκεια»

-Και τώρα έρχεται η καλοκαιρινή προετοιμασία, έχοντας κι εσύ περισσότερο χρόνο για να δουλέψεις πάνω στο κομμάτι που σου αναλογεί…

«Όταν υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις η προετοιμασία είναι λίγο διαφορετική. Χρειάζεται κατάλληλη διαχείριση του όγκου δουλειάς και επιβάρυνσης των παικτών. Σε περιμένει μια μεγάλη χρονιά και θα έχεις υποχρεώσεις από νωρίς. Απέναντι σε ομάδες με αγωνιστικό ρυθμό και πιο έτοιμες από σένα. Είναι επίσης ένα στοιχείο, το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε».

-Άρα, βάσει όλων αυτών, ποια είναι η κατάλληλη προετοιμασία;

«Ό,τι και να πούμε για την προετοιμασία δεν είναι απόλυτο. Μια καλή προετοιμασία δεν είναι υποχρεωτικό να σου βγάλει τη χρονιά ή αντιστρόφως να σε έχει έτοιμο πιο άμεσα. Αποτελεί μια βάση πάνω στην οποία πρέπει να δουλεύεις συνεχώς. Να κάνεις παρεμβάσεις και να διορθώνεις ό,τι κρίνεις ότι χρήζει βελτίωσης. Ουσιαστικά πρέπει να έχεις φρεσκάδα για να αντεπεξέλθεις από τόσο νωρίς. Πρέπει, όμως, να έχεις και διάρκεια. Βλέπουμε ομάδες να διαχειρίζονται την προετοιμασία διαφορετικά. Βγάζουν φρεσκάδα στο γήπεδο, αλλά μέχρι το 50'-60'».

-Εδώ έρχεται και «κολλάει» η διάρκεια που ζητάει ο κόουτς όσον αφορά τη φυσική κατάσταση…

«Είναι ένα στοιχείο του κόουτς το οποίο θέλει να το έχει μέσα στο παιχνίδι του. Είναι σημαντικό μια ομάδα να έχει καλή φυσική κατάσταση. Μέσα από αυτήν θα περάσει ο κόουτς τακτικά κομμάτια. Να είναι, δηλαδή, κοντά οι γραμμές, πίεση ψηλά και καλό τρανζίσιον. Αυτά απαιτούν καλή αγωνιστική κατάσταση των παικτών. Και δεν είναι μόνο επιτυχία του γυμναστή. Όλοι έχουν το μερίδιό τους. Ειδικά ο κόουτς μέσα από την προπόνηση μελετάει την κάθε λεπτομέρεια. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Μην ξεχνάς ότι τον Γενάρη αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάποια παιχνίδια μερικούς ποδοσφαιριστές που δεν είχαν αγωνιστικό ρυθμό. Έστω κι έτσι προσπαθήσαμε να τους κρατήσουμε σ’ ένα υψηλό επίπεδο αγωνιστικά. Συν την ψυχολογική παρότρυνση από τον κόουτς, ο οποίος στήριξε 100% αυτά τα παιδιά».

«Βελτίωση 30% έως 35%»

-Κλείνοντας την κουβέντα γύρω από την επιτυχία της περσινής σεζόν, μπορούμε να μιλήσουμε με νούμερα για τη βελτίωση της ομάδας;

«Υπήρξε μια βελτίωση γύρω στο 30-35 %. Αυτή έχει να κάνει με τον όγκο και την ένταση των τρεξιμάτων. Η ένταση είναι η πιο σημαντική. Αν δεις το δεύτερο ημίχρονο του πρώτου αγώνα με τον Παναθηναϊκό και το δεύτερο με τον Ο.Φ.Η. στην έδρα μας, διακρίνεις ότι πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικές εμφανίσεις. Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι βοήθησαν σημαντικά και οι προσθήκες που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο. Και πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα σε όσους έπαιξαν τον ρόλο τους για να πραγματοποιηθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα