"Έσβησε" ο γνωστός συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου

Έφυγε από την ζωή ο γνωστός συνθέτης και μαέστρος Θεόδωρος Αντωνίου σε ηλικία 83 χρόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο παγκόσμιου φήμης συνθέτης τα τελευταία χρόνια έπασχε από Αλτσχάιμερ και σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Αντωνίου είχε καταγωγή – από την πλευρά της μητέρας του – από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το χωριό Αβδού Πεδιάδος. Μάλιστα, η σχέση με την Κρήτη

ήταν άριστη και συχνά κατέβαινε στο νησί για διακοπές.

Ο Θεόδωρος Αντωνίου γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1935 στην Αθήνα και ήταν (συνθέτης και μαέστρος. Τα έργα του ποικίλουν από όπερες και χορωδιακά, έργα μουσικής δωματίου, από τον κινηματογράφο και το θέατρο, μουσική για σόλο ορχηστρικά έργα.

«Έσβησε» ο γνωστός συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου
Σήμερα το πρωί στην Αθήνα

Εκτός από την καριέρα του ως συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, κατείχε επίσης τη θέση του καθηγητή σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Η εκπαίδευση περιελάμβανε σπουδές στο βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, το Ελληνικό Ωδείο και τη διεξαγωγή τόσο στο Hochschule für Musik και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο στο κέντρο της πόλης: Ντάρμσταντ είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2004, τιμήθηκε με το Βραβείο Herder από το Alfred Toepfer Stiftung F. V. S.

Καριέρα

Ο Θ.Αντωνίου γεννήθηκε στην Αθήνα, Ελλάδα. Κατείχε τις θέσεις διδασκαλίας σε Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, και η Φιλαδέλφεια Μουσική Ακαδημία. Μέχρι και σήμερα κατείχε τη θέση του καθηγητή σύνθεσης μεταξύ του προσωπικού, στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, όπου υπηρέτησε από το 1978. Επίσης, οδήγησε και διέξαγε τη νέα μουσική ορχήστρα Alea III, το οποίο διατηρεί την έδρα του στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Ως μαέστρος, Θ.Αντωνίου είχε συνεργαστεί με ορχήστρες, μικρές και σύνολα, και τα μουσικά τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Είχε ασχοληθεί με πολλές μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα, όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης Αίθουσα Παίκτες, το Ραδιόφωνο Ορχήστρες του Βερολίνου και του Παρισιού, το Βαυαρικό Ραδιόφωνο Ορχήστρα, ο συναυλιακός χώρος Tonhalle Orchestra (Ζυρίχη), η Εθνική λυρική σκηνή, και το Berkshire Κέντρο Μουσικής Ορχήστρας.

Το 1974 συμμετείχε ως βοηθός σκηνοθέτη σύγχρονης δραστηριότητες στο Tanglewood Music Center σε Lennox, Μασαχουσέτη, και κατείχε αυτή τη θέση μέχρι το καλοκαίρι του 1985.[10] Ως ενθουσιώδης και δραστήρια ερμηνευτής της νέας μουσικής, Αντωνίου έχει ιδρύσει διάφορα σύγχρονα σύνολα μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της ΑΛΈΑΣ II στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ; ALEA III, στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης η Φιλαδέλφεια Νέα Μουσική Ομάδα και το Ελληνικό συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Διεύθυνε επίσης την ALEA III International Composition competition. Επιπλέον, κατείχε τη θέση του προέδρου του Εθνικού ελλήνων Μουσουργών Association και διευθυντής της η Πειραματική Σκηνή της Εθνικής Όπερας της Ελλάδος από το 1989.

Keywords
Τυχαία Θέματα