Έρχεται το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου με σπουδαίους καλλιτέχνες και ελεύθερη είσοδο

Ο νέος πολιτιστικός θεσμός που ήρθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης για να μείνει, ετοιμάζεται και φέτος να ανοίξει τις πύλες του σε νέο χώρο με στόχο της ανάδειξη της πολιτισμικής κουλτούρας του τόπου.

Πρόκειται για το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου που θα φιλοξενηθεί εκτάκτως στον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών, όπου για 17 ημέρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μουσικές και καλλιτέχνες βραδιές που προάγουν το πνεύμα και τον πολιτισμό.

Οι διοργανωτές επέλεξαν τη

Μονή Λαζαριστών, καθώς το Επταπύργιο δεν πληροί τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διεξαγωγή μεγάλων εκδηλώσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αρκετές εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ στις υπόλοιπες το τίμημα εισόδου θα είναι αρκετά χαμηλό.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ ανήκει στο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της UNESCO. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Ορχήστρα Νέων «ΜΟΥΣΑ», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από τις 23 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν μουσικά, θεατρικά δρώμενα καθώς και βραδιές ποίησης, με έργα παγκόσμιας αναγνώρισης, και με επιτυχημένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Στο 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου συμπεριλαμβάνονται έξι παραγωγές, εννέα συνολικά παραστάσεις και 37 τεχνικοί.

Ακόμη συμμετέχουν 187 καλλιτέχνες, το 90% εκ των οποίων από τη περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Υπολογίζεται ότι 9.000 θεατές θα παρακολουθήσουν τα δρώμενα του φεστιβάλ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βίλα Αλλατίνη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: " Μας δίνεται η ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας τη δύσκολη καθημερινότητα και να μιλήσουμε για τον πολιτισμό, τον πολιτισμό που εμπνέει, δίνει φως στην κοινωνία. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει σταθερά να επενδύει στον πολιτισμό, έχοντας δύο βασικές και αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες, τη δημιουργία ενός ποιοτικού πολιτιστικού προϊόντος αλλά και την απόλυτη προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών μας." Συνέχισε λέγοντας "Κάναμε μια τεράστια και μεθοδική δουλειά για να δώσουμε ένα νέο σύγχρονο τόνο στο τόπο μας".
Ιστορικά μνημεία τα οποία είχαν τεράστια απήχηση στους επισκέπτες. Καταφέραμε να εντάξουμε τα μνημεία στην ίδια την καθημερινότητα των πολιτών συνδέοντας την ιστορία με την τέχνη και το σύγχρονο προϊόν του τόπου μας. Η βίλα Αλλατίνη θα γίνει το επίκεντρο τέχνης και πολιτισμού. Ξεκινάμε με τέσσερις πολύ καλά οργανωμένες εκδηλώσεις , με μηδενικό εισιτήριο και έχουν γίνει ήδη sold out. Αυτό δείχνει ότι οι Θεσσαλονικείς "διψάνε" για πολιτισμό και ποιοτικά δρώμενα. Θέλουμε να παρέχουμε προσιτό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Οι μισές εκδηλώσεις θα είναι με μηδενικό εισιτήριο και οι άλλες μισές με ελάχιστο εισιτήριο."

Τέλος ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε "Θα υπάρξουν σημαντικά κονδύλια για να στηρίξουν τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει κοντά μας να ζήσουμε ένα δύσκολο αλλά ασφαλές και πολιτιστικό καλοκαίρι. "

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Παρασκευή Πατουλίδου που παρεβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε: "Μια νότα, μια σκηνή θεατρική ένας στίχος τραγουδιού μπορεί να πουλήσει αυτή την ελπίδα για ένα καλύτερο καλοκαίρι.

Η Μόνη Λαζαριστών είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός χώρος, ένα στίγμα για τη Θεσσαλονίκη που πρέπει να αναδείξουμε περαιτέρω."

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου επεσήμανε:

"Για να δημιουργήσεις θεσμό πρέπει να εξασφαλίσεις την συνέχεια του.
Στην περίοδο της πανδημίας αλλάζαμε σχέδια, προγραμματίζαμε, ακυρώναμε προσθέταμε.. Το βασικό μας πρόβλημα ήταν ο χώρος. Για να μείνουμε στο Επταπύργιο έπρεπε να αλλάξουν όλα . Μόλις 60 θεατές ήταν ο επιτρεπόμενος αριθμός. Η συναισθηματική φόρτιση και η απογοήτευση ήταν μεγάλη αλλά η λογική έπρεπε να επικρατήσει. Έτσι εισηγήθηκα τη μεταφορά στον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών , ένα όμορφο χώρο με μεγάλη ιστορία και παράδοση και εξαιρετικές υποδομές .

"Παρ' όλη την αλλαγή χώρου διατηρούμε το όνομα για να μείνει ζωντανός ο θεσμός. Του χρόνου το φεστιβάλ θα επιστρέψει στο σπίτι του" διαβεβαίωσε η κ. Μυκωνίου.

Τέλος τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν περιέγραψε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου Αθανάσιος Κολαλάς, ο οποίος σημειώνει: "Μεγάλοι δημιουργοί, μεγάλα έργα, φέτος ο στόχος είναι οι ερμηνευτές και οι καλλιτέχνες. Το φεστιβάλ Επταπυργίου δεν φιλοξενεί παραγωγές, δημιουργεί παραγωγές. Στόχος είναι εμείς να παράγουμε και να εξάγουμε πολιτισμό. Είμαστε χαρούμενοι που παραγωγές μας ζητούνται από το εξωτερικό. Γνωστά ονόματα, νέοι και μεγάλοι καλλιτέχνες έρχονται να φτιάξουν ένα μοναδικό προγραμματισμό. Κάνουμε πρεμιέρα με τον μοναδικό Μάριο Φραγκούλη".

Keywords
Τυχαία Θέματα