Έκθεση Γαλλικής μόδας, κόμικς και εβδομάδα Γεύσεων στο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις μουσικής, λογοτεχνίας, αθλητισμού, γαστρονομίας, ζωγραφικής, ελληνογαλλικές συζητήσεις, μόδας, κόμικς κ.α.

Όπως ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Philippe

Ray σε σημερινή συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα κινείται σε τρεις άξονες, της καινοτομίας, της ποικιλομορφίας και των συνεργασιών.

O κ. Ray ανακοίνωσε ότι δημιουργείται νέα ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, υπάρχει ανανεωμένο πρόγραμμα μαθημάτων ενώ με την νέα κάρτα μέλους για τους σπουδαστές και του φίλους του Ινστιτούτου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Ινστιτούτου. Το κόστος για την αγορά της κάρτας είναι 10-15 ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία για την επέτειο των 100 χρόνων από την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στα Συμμαχικά Κοιμητήρια. Στη εν λόγω συναυλία, για την οποία θα υπάρξει και avant premiere στις 20:00 την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως η σύνθεση του Φιλίπ Φορζέ, "Ζέιτενλικ", για φωνή, πιάνο και βιολοντσέλο, η οποία είναι εμπνευσμένη από τα γράμματα Γάλλων στρατιωτών που βρέθηκαν στους χιτώνες τους, στα κοιμητήρια του Ζέιτενλικ.

Ακόμη, στο μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί περιοδική έκθεση “Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: H Θεσσαλονίκη της στρατιάς της Ανατολής” έως τις 30 Σεπτεμβρίου καθημερινά από τις 09:00 έως τις 16:00. H έκθεση είναι παραγωγή του Μουσείου και εντάσσεται στο κεντρικό πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. H έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές συνέδριο με θέμα της άγνωστες πτυχές της παραμονής της Στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή διακεκριμένων μελετητών από διάφορα επιστημονικά πεδία.

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών Έλλη Χρυσίδου αναφέρθηκε στην εκτέλεση του έργου "Η Χιονάτη" με την Γαλλίδα χορογράφο Κατρίν Μπέι, στις 11 Οκτωβρίου στο λιμάνι, που παρουσιαστεί στο πλαίσιο των «53ων Δημητρίων».

Παράλληλα, έκθεση γαλλικής μόδας θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 25 Νοεμβρίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στη Βίλα Καπαντζή, στην Βασιλίσσης Όλγας 108. Ένα μέρος της Έκθεσης θα παρουσιαστεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο. To concept είναι σχεδιαστές να δημιουργήσουν ένα ή περισσότερα ρούχα εμπνευσμένα από κάποιον από τους γνωστούς Γάλλους σχεδιαστές, τους οποίους θα επιλέξουν οι ίδιοι.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Εβδομάδας των Γεύσεων» που φέτος γιορτάζει της 29η επέτειό της το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκη θα καλέσει νέους Γάλλους Μάγειρες για να συναντήσουν και να συντονίσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια με μαθητές και μαθήτριες ελληνικών σχολείων.

Επίσης, το «Comic ‘N’ Play» φέτος γιορτάζει 17 χρόνια ζωής και από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα ζωντανεύσει με συναντήσεις από συγγραφείς και εικονογράφους που θα είναι παρόντες στην έκθεση. Στο πρόγραμμα, μικροί και μεγάλοι θα βρουν στα σταντ και τις παράλληλες εκδηλώσεις, διαλέξεις, εργαστήρια, παιχνίδια και αγορά κόμικς.

Στις εκδηλώσεις ξεχωρίζει και η ίδρυση του διαπανεπιστημιακού ελληνογαλλικού ερευνητικού κέντρου με την επωνυμία "Creabalk", που θα προωθεί την έρευνα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ακαδημαϊκή επιμόρφωση γύρω από την έννοια της πόλης - εργαστήριο που θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη στις 27 και 28 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα