Εκδήλωση της Μητροπολιτικής Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης για τη δωρεά μυελού των οστών

Πραγματοποιήθηκε χθες 13 Ιουνίου με επιτυχία η εκδήλωση της Μητροπολιτικής Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης στο «Κυβερνείο» της Θεσσαλονίκης (Παλατάκι) με τη συνεργασία του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», με στόχο την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για

την αύξηση των εθελοντών που μπορούν να προσφέρουν μυελό των οστών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, λιλιπούτειοι σχεδιαστές μόδες από το Πρότυπο Εργαστήριο Ενδυματολογίας Catwalk, παρουσίασαν τις δημιουργίες τους και συμμετείχαν σε όμορφες μουσικοχορευτικές παραστάσεις, για κάποια παιδιά, που η ζωή της επόμενης ημέρας είναι με ερωτηματικό.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατουλίδου δε μπόρεσε να παρευρεθεί, λόγω προβλήματος υγείας, έστειλε όμως το δικό της μήνυμα με μαγνητοσκοπημένο βίντεο στο οποίο τόνισε την ανάγκη να γίνουμε δωρητές αγάπης και ελπίδας.

«Ας κάνουμε χαρούμενους συνανθρώπους μας, δίνοντας τους ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει, την ζωή. Από τα μακρά παιδιά παίρνουμε και εμείς θάρρος και ελπίδα. Το δικό τους χαμόγελο είναι εκείνο που μας ωθεί να γίνουμε λίγο καλύτεροι λίγο πιο αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλον», ανέφερε στο μήνυμά της η κ. Πατουλίδου.

«Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του, που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο από το χρόνο του, λίγα κύτταρα του, ανώδυνα και ακίνδυνα», είπε χαρακτηριστικά η κα. Πατουλίδου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ακόμα κι αν γίνει κανείς εθελοντής, αυτό δεν σημαίνει αμέσως ότι μπορεί να σωθεί μια ζωή, γιατί απαιτούνται πολλές ιατρικές εξετάσεις από τον υποψήφιο δότη, ώστε να είναι συμβατός. Η εντοπιότητα επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί είναι πολύ πιο πιθανό να βρεθεί συμβατό DNA στην ίδια περιοχή, από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της η κα. Πατουλίδου τόνισε την ανάγκη «να βρεθούν 150000 δότες μυελού των οστών, εφόσον σημειώνονται κάθε χρόνο 360-370 νέα περιστατικά κακοήθειας στο αιμοποιητικό σύστημα, ενώ οι πιθανότητες συμβατότητας είναι εξαιρετικά χαμηλές οπότε απαιτούνται πολλοί για να αυξηθούν οι πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή».

Keywords
Τυχαία Θέματα