Εκδήλωση μνήμης για τον καταστροφικό σεισμό του '78 στη Θεσσαλονίκη στη Γειτονιά της Αλ. Σβώλου

Ήταν 20 Ιουνίου του 1978, λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ, όταν η Θεσσαλονίκη σείστηκε από την μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που είχε πλήξει μεγάλη πόλη στη σύγχρονη Ελλάδα. Ο σεισμός που σημειώθηκε στο

χωριό Στίβος, 20χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης, είχε ένταση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αρκέστηκαν μόνο 10 δευτερόλεπτα για να ραγίσουν κτίρια και να καταρρεύσουν τοίχοι. Συνολικά καταστράφηκε ή βλάφτηκε σοβαρά το ένα τέταρτο των οικοδομών της πόλης, 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 220 τραυματίστηκαν και περίπου 800.000 έμειναν άστεγοι. Στην γειτονιά της Σβώλου πέθαναν 29 άνθρωποι από τη κατάρρευση της μοιραίας οκταώροφης πολυκατοικίας στην πλατεία Ιπποδρομίου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από τον μεγάλο σεισμό, η Τράπεζα Μνήμης της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου καλεί το κοινό στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη), για να θυμηθούν όλοι μαζί εκείνη την βραδιά. Θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο, θα ακουστούν προφορικές ιστορίες των κατοίκων της περιοχής και θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο του Τόλη Νικηφόρου (Tolis Nikiforou) "Η Γοητεία των Δευτερολέπτων". Εκεί θα βρίσκεται και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Το ραντεβού δίνεται αύριο Τετάρτη, 20 Ιουνίου, στο Κέντρο Ιστορίας στις 21:30.

Keywords
Τυχαία Θέματα