Εγκρίθηκε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση

Η πλατφόρμα παγκόσμιας συνεργασίας του ΟΗΕ για την ασφαλή, ομαλή και τακτική μετανάστευση έλαβε το «πράσινο φως» από τους ηγέτες που λαμβάνουν μέρος στην διάσκεψη του Μαρακές.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, άνοιξε τις εργασίες της συνόδου παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, όπως επισημαίνεται στις σχετικές ανακοινώσεις της συνόδου, είναι το αποτέλεσμα

διαλόγου και διαβουλεύσεων διάρκειας 18 μηνών μεταξύ των κρατών-μελών, παραγόντων που σχετίζονται άμεσα με τη μετανάστευση από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και των ίδιων των μεταναστών, στη βάση της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2016.

Είναι η πρώτη παγκόσμια συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για μια κοινή προσέγγιση στη διεθνή μετανάστευση και τις προεκτάσεις της και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προσχέδιο του Συμφώνου, «αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου διαλόγου και της διεθνούς συνεργασίας για τη μετανάστευση».

Το σύμφωνο ήταν αποτέλεσμα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί από τους οποίους διέφευγαν από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Χωρίς δεσμευτική ισχύ

Βασικός στόχος του Συμφώνου είναι η βελτίωση της συνεργασίας και της διαχείρισης της διασυνοριακής μετακίνησης ανθρώπων. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ καθώς γίνεται σεβαστή η αρχή της εθνικής κυριαρχίας. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο, σύμφωνα με το προσχέδιό του, αποτελεί ένα μη δεσμευτικό νομικά πλαίσιο συνεργασίας, που έχει οικοδομηθεί πάνω στις αρχές της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες και προωθεί τη διεθνή συνεργασία μεταξύ όλων των σχετικών με τη μετανάστευση παραγόντων, κατανοώντας ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του το μεγάλο αυτό ζήτημα αλλά και μένοντας προσηλωμένο στην αρχή του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας των κρατών και των υποχρεώσεών τους στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ κάλεσε του συμμετέχοντες να εργαστούν από κοινού για «ένα ασφαλές, με λιγότερο φόβο και περισσότερη ευημερία μέλλον τόσο για τις δικές μας κοινωνίες όσο και για τους μετανάστες ανά τον κόσμο».

"Είστε εδώ επειδή αναγνωρίζετε τη σημασία του Συμφώνου ως έναν οδικό χάρτη που θα αποτρέψει τα δεινά και το χάος και θα παράσχει στρατηγικές συνεργασιών που θα είναι επωφελείς για όλους", είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόμενος στους εκπροσώπους - αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους- περίπου 150 κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη, που δίνουν το «παρών» στο Μαρακές.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο, σημείωσε ο κ. Γκουτέρες, βασίζεται σε δύο απλές ιδέες: «πρώτον στο ότι η μετανάστευση υπήρχε πάντα αλλά σε έναν κόσμο όπου είναι περισσότερο από ποτέ αναπόφευκτη και απαραίτητη, θα πρέπει να υπάρχει καλή διαχείριση και να είναι ασφαλής, όχι παράτυπη και επικίνδυνη».

Αντιδράσεις

Παρά το γεγονός ότι το Σύμφωνο δεν έχει δεσμευτική ισχύ έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε διάφορες χώρες, με κυρίαρχες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρέσβης των οποίων στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλεϊ, είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν καθώς οι πολιτικές της χώρας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό θα πρέπει να καταρτίζονται από τους Αμερικανούς και μόνο απ' αυτούς.

Στις αμερικανικές αντιδράσεις ήρθαν να προστεθούν κι αυτές από την πλευρά του Ισραήλ, της Αυστραλίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Oι δεξιές και λαϊκιστικές κυβερνήσεις της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων δηλώνουν ότι αντιτίθενται στο σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση και δεν θα το υπογράψουν. Στη λίστα των Αυστρίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Τσεχίας προστέθηκε και η Βουλγαρία.

«Μπορώ απλώς να ελπίζω ότι θα δουν την αξία του Συμφώνου για τις δικές τους κοινωνίες και θα ενωθούν μαζί μας σε αυτό το εγχείρημα» το μήνυμα που έστειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε όσους έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα