Δ. Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε η λειτουργία σταθμού καταγραφής φυσικών αεροαλλεργιογόνων

Στην έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής, μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τη λειτουργία του σταθμού καταγραφής φυσικών αεροαλλεργιογόνων, προχώρησε χθες, Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της 9ης τακτικής συνεδρίασης.

Η σχετική σύμβαση αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης που έχει συναφθεί ανάμεσα στις δυο

πλευρές τον Ιανουάριο του 2016 και είναι μια προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας. Βασικός στόχος είναι η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πολιτών, επισκεπτών της πόλης και αρμόδιων φορέων, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλεργιών για τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία τους, καθώς και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Με την υπογραφή ανανέωσης της σύμβασης ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναθέτει στο Α.Π.Θ., ως φορέα υλοποίησης, τα εξής:

Τη συνέχιση της λειτουργίας του αεροβιολογικού σταθμού, που εγκαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης της περιόδου Δεκέμβριος 2015-Δεκέμβριος 2016Τη συλλογή σε εβδομαδιαία βάση του αεροβιολογικού υλικούΤην εργαστηριακή (χημική) επεξεργασία του αεροβιολογικού υλικού και την προετοιμασία πλακιδίων για μικροσκοπική παρατήρηση σε ημερήσια βάσηΤην ταυτοποίηση και καταμέτρηση του συνόλου των κόκκων γύρης και των σπορίων μυκήτων, καθώς και επιμέρους ταξινομικών μονάδων φυτών και μυκήτων αντίστοιχαΤην καταχώρηση και επεξεργασία των δεδομένωνΤη διαδικτυακή ενημέρωση του ιστοχώρου του Δήμου Θεσσαλονίκης ως προς την κυκλοφορία των φυσικών αεροαλλεργιογόνων σε εβδομαδιαία βάση, με την υλικοτεχνική υποστήριξη του ΔήμουΤην ύπαρξη ανοιχτής γραμμής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων πολιτών και επισκεπτώνΤην ειδική ενημέρωση των αρμόδιων φορέων υγείας (νοσοκομείων, ιδιωτών ιατρών) με ηλεκτρονικά μέσαΤην προβολή της δράσης στα Μ.Μ.Ε. με την υλικοτεχνική υποστήριξη του ΔήμουΤη συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδριαΤη σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης από το Α.Π.Θ. με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων, της επεξεργασίας και των αναλύσεων, παρουσίαση αποτελεσμάτων, συμπεράσματα, εκτιμήσεις και προβλέψεις, η οποία θα παραδοθεί στον Δήμο

Η συνολική δαπάνη που προκύπτει από τη σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των 25.000€, έχει συμεπριληφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018 και θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα