Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδάς - Τα συλλυπητήρια του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Κρεμμυδάς, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας και διακεκριμένος μελετητής της περιόδου του 1821.

Ο Κρεμμυδάς υπήρξε ένας σπουδαίος μελετητής, άλλωστε, θεωρείται πως σημάδεψε, μαζί με άλλους ιστορικούς, όπως ο Σπύρος Ασδραχάς και ο Γιώργος Δερτιλής τη σύγχρονη ιστορική έρευνα.

Ο Βασίλης Κρεμμυδάς γεννήθηκε το 1935 στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, όπου και τελείωσε το γυμνάσιο. Το 1959 έλαβε πτυχίο Ιστορίας

και αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1964 έως το 1967 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Lyon και στην τότε Ecole Pratique des Hautes Etudes, στο Παρίσι.

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1972 με τη διατριβή «Το εμπόριο της Πελοποννήσου στον 18ο αιώνα». Το 1981 εκλέχτηκε υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το βιβλίο «Συγκυρία και εμπόριο στην προεπαναστατική Πελοπόννησο, 1793-1821».

Το 1965-1967 διατέλεσε λέκτωρ των νέων ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Lyon. Επί 17 χρόνια εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση (Λύκειο Ζηρίδη και Σχολή Μωραΐτη) και το 1979-1982 δίδαξε ως ειδικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 1982 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και το 1987 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είχε προσκληθεί (professeur invite) δύο φορές σε πανεπιστήμια του Παρισιού. Ήταν ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής και διευθυντής της αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας «Αρχεία Πρωθυπουργού, Υπουργών, Υφυπουργών και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης».

Τα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντά του ήταν προσανατολισμένα στις οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες του τέλους της Τουρκοκρατίας και του ελληνικού 19ου αιώνα και σε ζητήματα της Επανάστασης του 1821 και των πρώτων δεκαετιών του βίου του ελληνικού κράτους.

Ήταν μια φορά ένας δάσκαλος...

«... Τον φωνάζουν "δάσκαλο" πολλοί και του λένε και "ευχαριστώ" κάποιοι.

Το "ευχαριστώ" δεν τον πολυενδιαφέρει τον Αχιλλέα Βασιλείου· το "δάσκαλε" όμως τον στέλνει στα ουράνια· είναι γι' αυτόν η πιο όμορφη προσφώνηση, που όταν την ακούει αισθάνεται αγαλλίαση και περηφάνια για τον εαυτό του.

Πριν από δυο τρία χρόνια μια παλιά φοιτήτριά του, κάπου στα πενήντα της τώρα, μπορεί και λίγο παραπάνω, του είπε πολλά "ευχαριστώ".

- Μα γιατί τόσο πολύ, τόσο πολλά "ευχαριστώ"; τη ρώτησε.
Γιατί την πρώτη φορά που έδωσα εξετάσεις στο μάθημά σας, με κόψατε και αυτό με ανάγκασε να μάθω Ιστορία· να διαβάσω πολύ, να αγαπήσω την Ιστορία.
- Αν αγαπήσατε (ο Αχιλλέας Βασιλείου μιλούσε στους φοιτητές του στον πληθυντικό, πάντοτε) την Ιστορία, είναι σπουδαίο· και αν έχω κάποια "ευθύνη" γι' αυτό, τότε πρέπει να νιώθω περήφανος!

Έτσι συμπεριφερόταν πάντοτε ο Αχιλλέας Βασιλείου· με ευγένεια, με τρυφερότητα. Ήταν ένας Δάσκαλος· έτσι, με κεφαλαίο Δ. Είχε πολλές περιπτώσεις που μαθητές και φοιτητές του τού εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους για όσα τους έμαθε· πολλά χρόνια μετά. Αυτό είχε μεγαλύτερη αξία. Δεχόταν πάντοτε τους επαίνους με ταπεινότητα και ταπεινοφροσύνη, λέγοντας και ο ίδιος "ευχαριστώ" για τα όμορφα λόγια των μαθητών του· γέρνοντας το κεφάλι του μπροστά σαν υπόκλιση. [...]»

Από τη σύνοψη του τελευταίου του βιβλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της γενιάς του

Η απώλεια του Βασίλη Κρεμμυδά μας γεμίζει με θλίψη αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους οικείους του.

«Ο Β. Κρεμμυδάς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της γενιάς του. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λυών, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είχε μακρά θητεία και στον χώρο της ιδιωτικής μέσης εκπαίδευσης. Το έργο του για την Επανάσταση του 1821 αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική μαρξιστική ιστοριογραφία.

Στρατευμένος από μικρή ηλικία στην Αριστερά, ο Β. Κρεμμυδάς αρθρογραφούσε τακτικά στην «Αυγή», έχοντας πάντα το βλέμμα του στραμμένο στους αγώνες για μια σύγχρονη, δημοκρατική εκπαίδευση. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους οικείους του. ».

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 16.00 στην εκκλησία Αγίων Θεοδώρων στο Α' Νεκροταφείο.

Πηγή: tvxs

Keywords
Τυχαία Θέματα