"Ε όχι και το νερό!": Ετοιμάζονται 100 δράσεις στη Θεσσαλονίκη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στην καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ με τίτλο "Ε, όχι και το νερό! 100 δράσεις για το νερό" απευθύνουν φορείς και συλλογικότητες της πόλης.

Μπορεί τα πλειοψηφικά πακέτα των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης να εντάχθηκαν πρόσφατα στο Υπερταμείο ( Το 50,3% της ΕΥΔΑΠ

-Το 51% της ΕΥΑΘ) ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της καμπάνιας, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ταυτόχρονα και απώλεια του δημοσίου χαρακτήρα του νερού, καθώς επί της ουσίας ανήκουν πλέον σε έναν θεσμό που δεν ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο.

"Δεν είμαστε δημόσιο. Το Υπερταμείο αποτελεί ένα ενισχυμένο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έκλεισε τις όποιες χαραμάδες για προσφυγές. " εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της καμπάνιας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρχοντόπουλος, αυτά που ζητούν είναι:

-Να παραμείνει η ΕΥΑΘ εκτός Υπερταμείου

-Να φύγουν οι μετοχές της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ

-Να κατοχυρωθεί συνταγματικά το νερό ως δημόσιο αγαθό

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του διευθυντή της περιβαλλοντικής ομάδας "Καλλιστώ", Σπύρου Ψαρούδα. "Έχουμε μια ευθεία ιδιωτικοποίηση της εταιρείας μέσω της ένταξής της στο ΤΑΙΠΕΔ και μια έμμεση εμπορευματοποίηση μέσα από την ένταξη στο Υπερταμείο. Η μεγάλη ποσότητα του κόσμου πιστεύει ότι πρέπει να εξαιρεθεί από την ιδιωτική διαχείριση, να μην είναι κερδοσκοπική" τόνισε.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του SΟSτε το Νερό και της καμπάνιας Ιωάννα Τσόκου ανέφερε τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την διοργάνωση των δράσεων, που έχουν ως κεντρικό άξονα το νερό.

Μεταξύ αυτών είναι μία μεγάλη συναυλία, λογοτεχνικοί διαγωνισμοί με θέμα το νερό και ποδηλατοδρομίες, δράσεις, οποίες θα στις 18 Μαΐου ανήμερα της επετείου των τεσσάρων χρόνων από το δημοψήφισμα την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη.

"Είμαστε μια χούφτα πολίτες που αποφασίσαμε ότι αυτό το πράγμα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε μέρος ενός παγκόσμιου προβλήματος. Η Θεσσαλονίκη έχει αρθρώσει λόγο στο δημοψήφισμα. Ο καθένας μας να εντάξει αυτό που αγαπάει στην καμπάνια" κατέληξε.

Την καμπάνια "Ε, όχι και το νερό! 100 δράσεις για το νερό" στηρίζουν μεταξύ άλλων, το «SOSτε Το Νερό», το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, η «Καλλιστώ», οι «Water Warriors», η ΠΕΔΚΜ, η SOS Χαλκιδική και άλλες συλλογικότητες.

Την ερχόμενη Δευτέρα, όπως και κάθε 2η Δευτέρα του μήνα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών με θέμα την συνέχιση του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το "Ε, όχι και το νερό! 100 δράσεις για το νερό" επισκεφθείτε την σελίδα της καμπάνιας πατώντας (ΕΔΩ).

Keywords
Τυχαία Θέματα