Δράμα: Αναβιώνει και φέτος στο Καλαμπάκι το έθιμο του Καλόγερου (VIDEO)

Το έθιμο του Καλόγερου, ΚαλογεροΔευτέρα ή Καλογέρικα θα αναβιώσει για άλλη μια χρονιά στη Δράμα.

Πιο αναλυτικά, ο ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας θα διοργανώσει τη πολιτιστική δράση στο ομώνυμο χωριό του νομού της Μακεδονίας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τη Δευτέρα της μικρής Αποκριάς, μία εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα

θα αναβιώσει το έθιμο του Καλόγερου στο Καλαμπάκι της Δράμας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για αποκριάτικο πολιτιστικό δρώμενο, κατά την τέλεση του οποίου οι κάτοικοι επιζητούσαν την ευγονία της γης, καθώς η κύρια ασχολία τους ήταν η γεωργία.
Για το 2019 το έθιμο θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της ίδια ημέρας με παρέλαση των καρναβαλιστών.

Σύμφωνα με το έθιμο, στο Καλαμπάκι συγκεντρώνονταν ανύπαντρα παλικάρια και διάλεγαν μεταξύ τους τον «καλόγερο».

Έπειτα, τον έντυναν με δέρματα ζώων και κουδούνια προβάτων στη μέση, ενώ έβαφε το πρόσωπό του με στάχτη.
Οι συνοδοί του ήταν ντυμένοι με τα ποτούρια, θρακιώτικη ενδυμασία και στην παρέα υπήρχε πάντα ένας μεταμφιεσμένος σε τσιγγάνα.

Η συντροφιά, δημιουργώντας θόρυβο, περιφέρονταν σε όλα τα σπίτια του χωριού με τη συνοδεία γκάιντας και απειλούσε τους νοικοκύρηδες πως θα προξενήσουν ζημιές στις αυλές, ζητώντας «μπαξίσι» (χρήματα).

Το απόγευμα κατέληγαν στην πλατεία όπου συγκεντρωνόταν οι κάτοικοι για το έθιμο της σποράς. Η παρέα του καλόγερου επέλεγε έναν κάτοικο και τον έχριζε «βασιλιά». Ύστερα από εικονικό όργωμα, ο «βασιλιάς» έπαιρνε έναν τενεκέ με σιτάρι και καλαμπόκι που είχε αναμειχθεί με στάχτη κι έσπερνε το υποτιθέμενο οργωμένο χωράφι, πετώντας και στους παρευρισκόμενους.

Πάρτε μία γεύση στο παρακάτω βίντεο:

ΦΩΤΟ: dramania.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα