Δημοσκόπηση: 9 στους 10 θεωρούν ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας

Την πεποίθηση ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου έχουν 9 στους 10 σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα,

σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 89% πιστεύει ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα θα συνεχιστούν μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών. Στον αντίποδα, 7% πιστεύει ότι το τέλος του τρίτου μνημονίου θα σημάνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας.

Παράλληλα, το 67% θεωρεί ότι η χώρα αυτή τη περίοδο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 27% πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς την σωστή. Ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση 51 % είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και 9 % ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Σε ποσοστό 89% ψηφοφοροι της ΝΔ θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς την λάθος κατεύθυνση.

Σε ποσοστό 40% μισθωτοί του δημοσίου πιστεύουν ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντίθετα, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 72% θεωρούν ότι η κατεύθυνση της χώρας κινείται προς την λάθος μεριά.

Αναφορικά με το τέλος των μνημονίων το 30% των ερωτηθέντων απαντά πως πρόκειται για θετική εξέλιξη , 25% την θεωρεί αρνητική, ενώ 41 % την χαρακτηρίζει ουδέτερη εξέλιξη.

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό απάντησε ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να αποφασίζεται από κοινού από την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, 72% πιστεύει ότι ο κατώτατος θα πρέπει να προκύπτει από την συνεργασία κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, 21% από την διαπραγμάτευση των εργοδοτών και των εργαζομένων και 4% πιστεύει ότι θα πρέπει να ορίζεται αποκλειστικά από τις κυβερνήσεις.

Το 47% θεωρεί ότι η συμμετοχή των εργαζομένων και των εργοδοτών στον καθορισμό ζητημάτων παραγωγής και της αγοράς εργασίας θα συμβάλει θετικά, ενώ 21% πιστεύει ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη εμπόδιο.

Το 83% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει συναντήσεις εργασίας και ανταλλαγής απόψεων με τις οργανώσεις των εργαζομένων, ενώ το 15% δεν το θεωρεί σκόπιμο.

Σύμφωνα με τη ΓΣΣΕ ο πρωθυπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων για συναντήσεις. Το 24% απαντά πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, το 11% απαντά ότι ο πρωθυπουργός είναι αδιάφορος, το 17% πιστεύει ότι δεν είναι αρμοδιότητά του, ενώ το 6% απαντά πως δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 30 Αυγούστου και συμμετείχαν 1.003 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα