Διατροφή με λίγους υδατάνθρακες: Ποια λαχανικά μπορείτε να τρώτε

Όσοι ακολουθούν κετογονική δίαιτα ή άλλη διατροφή με λίγους υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγουν τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, τα οποία περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και εμποδίζουν τη διαδικασία της κέτωσης.

Η κέτωση είναι η μεταβολική διαδικασία κατά την οποία το σώμα «καίει» λίπος για την παραγωγή ενέργειας αντί γλυκόζης.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα λιπαρά αποτελούν το βασικό τμήμα μακροθρεπτικών συστατικών μιας κετογονικής διατροφής.

Επειδή όμως τα λαχανικά είναι απαραίτητα για την υγεία, είναι σημαντικό να μην λείπουν

ακόμη και από μια τέτοια διατροφή.

Δείτε παρακάτω λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες αλλά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά σύμφωνα με το onmed.gr:

Κολοκύθα: Φτιάξτε πουρέ με το υπέροχο πορτοκαλί λαχανικό που έχει λίγους υδατάνθρακες και πολλές φυτικές ίνες. Έχει γλυκιά γεύση και προκαλεί κορεσμό. Μισό φλιτζάνι δίνει 7 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων.

Κέιλ: Είναι ένα από τα ελάχιστα λαχανικά που δίνουν πρωτεΐνες (3 γραμμάρια ανά φλιτζάνι). Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, C και K και δίνει 3,4 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ανά φλιτζάνι.

Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A και C, ασβέστιο και σίδηρο. Ένα φλιτζάνι περιέχει μόλις 2,5 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων.

Στρογγυλές πιπεριές: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και κάλιο, ενώ μισό φλιτζάνι δίνει 5,9 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων.

Κολοκυθάκι: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, A και ασβέστιο και της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αποτελεί το τέλειο υποκατάστατο των ζυμαρικών για όσους κάνουν κετογονική διατροφή. Ένα μεσαίου μεγέθους κολοκύθι δίνει μόνο 3 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων.

Μπρόκολο: Μισό φλιτζάνι περιέχει μόλις δύο γραμμάρια υδατανθράκων. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Κουνουπίδι: Μισό φλιτζάνι δίνει 1,5 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων.

Ρόκα: Δίνει 0,4 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ανά φλιτζάνι και είναι καλή πηγή φολικού οξέος, ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου, στοιχείων που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Σέλινο: Μία από τις ανεπιθύμητες συνέπειες της κετογονικής διατροφής είναι η αφυδάτωση. Το σέλινο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ενώ ένας μεγάλος μίσχος δίνει μόλις ένα γραμμάριο καθαρών υδατανθράκων.

Λάχανο: Περιέχει μόλις 2 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ανά φλιτζάνι και μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους.

Σπαράγγια: Δίνουν μόλις δύο γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φολικό οξύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα