Διακόπηκε η συνεδρίαση του ΚΑΣ για την έγκριση του Σχεδίου για το Ελληνικό

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας οκτώ ωρών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης να διακόψει τη συνεδρίαση για τη συζήτηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όσον αφορά την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, λόγω παρέλευσης ώρας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η διακοπή αποφασίστηκε προκειμένου να γίνει συμπλήρωση του φακέλου της εισήγησης με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία. Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί

σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την αρχαιολογική υπηρεσία ανέκυψε αιφνιδιαστικά πριν από ακριβώς έναν χρόνο και μετά την υπογραφή της σύμβασης του Δημοσίου με τον επενδυτή, όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έθεσαν ζήτημα κήρυξης σχεδόν ολόκληρης της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ομως, πέραν του αρχαιολογικού, μένει να τελεσφορήσει και η ένσταση κατά της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά με την οποία χαρακτηρίστηκαν δασική έκταση 37 στρέμματα στο Ελληνικό. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η απόφαση επί της ενστάσεως θα εκδοθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλούνται με πλήρη ανατροπή βασικά στοιχεία του σχεδίου ανάπτυξης, όπως η χωροθέτηση εμβληματικών υψηλών κτιρίων.

Μόνον εφόσον όλα τα παραπάνω προχωρήσουν θετικά, όπως και η διαδικασία αδειοδότησης καζίνο, και επιπλέον εκκενωθεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου από διάφορους χρήστες, θα μπορέσει να γίνει το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης. Να καταβάλει δηλαδή ο επενδυτής την πρώτη δόση των περίπου 300 εκατ. από το συνολικό τίμημα των 915 εκατ. Το ελληνικό Δημόσιο περιμένει από την ιδιωτικοποίηση αυτή –που ψηφίστηκε και από τη Βουλή– και ένα σημαντικό αριθμό έργων και επενδύσεων για την ανάπλαση και ανάπτυξη της περιοχής, τα οποία ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης σε βάθος χρόνου στα 8 δισ. ευρώ.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές προσδιορίζεται (δηλαδή και το οικονομικό κλείσιμο) ο Δεκέμβριος του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα