Δ. Θεσσαλονίκης: "Ρεαλιστικός και αναπτυξιακός ο προυπολογισμος για το 2019"

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2019.

Υπέρ κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας, λευκό ψήφισε η “Ανοιχτή Πόλη” και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ενώ κατά

ψήφισαν οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

O δήμαρχος Θεσσαλονίκης απουσίαζε από τη συνεδρίαση καθώς βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, σε προγραμματισμένο ταξίδι με την Αγιορείτικη Εστία, προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

Τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2019, παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, τον οποίο χαρακτήρισε πλήρως ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό και αναπτυξιακό. Όπως είπε «ανέρχεται σε 390.700.000 ευρώ, ενώ το χρηματικό υπόλοιπο είναι κατά 9.000.000 ευρώ αυξημένο σε σχέση με το χρηματικό υπόλοιπο του 2018 και ανέρχεται στο ποσό των 52.000.000 ευρώ. Όταν αναλάβαμε ως Διοίκηση το 2011, τα χρέη του Δήμου ανέρχονταν στα 42.800.000 ευρώ, ενώ τώρα η πρόβλεψη για το 2019 είναι 7.000.000 ευρώ».

Παράλληλα, η κ. Αγγελίδου αναφέρθηκε στη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) σωρευτικά σε ποσοστό 60% την τελευταία 8ετία, με τα έσοδα του Δήμου από τους ΚΑΠ να ανέρχονται πλέον σε 35.384.934,36 ευρώ ετησίως. Ακόμα επισήμανε τη μείωση των ιδίων εσόδων του Δήμου λόγω οικονομικής αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν άμεσα στην αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά και εξαιτίας της χρονοκαθυστέρησης είσπραξης των εσόδων που προκαλείται από την ετεροχρονισμένη καταβολή τους σε πολλές δόσεις βάσει της ευνοϊκής ρύθμισης.

«Φέτος τα ίδια έσοδά μας υπολογίζονται σε 74.507.832,52 ευρώ», εξήγησε. Η κ. Αγγελίδου αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση της επιχορήγησης της ΣΑΤΑ κατά 50% την τελευταία 6ετία, τη μεταβίβαση στους δήμους επιπλέον αρμοδιοτήτων με το πρόγραμμα ΄΄Καλλικράτης”, όπως Πρόνοια, Πολεοδομία, σχολεία κ.α., χωρίς την αντίστοιχη μεταβίβαση και των αναγκαίων πόρων, καθώς και τη μη συνέχιση του προγράμματος των παρακρατηθέντων πόρων από το ΥΠ.ΕΣ., ένα σημαντικό κονδύλι, όπως είπε, αφού ξεπερνούσε τα 5.500.000 ευρώ ετησίως.

Όπως σημείωσε η κ. Αγγελίδου, η διοίκηση του δήμου αναζήτησε αντισταθμιστικές λύσεις για να καλύψει το έλλειμμα των εσόδων και στράφηκε στην ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει την αναπτυξιακή οικονομική του πορεία.

Συγκεκριμένα, συνέταξε ένα τεχνικό πρόγραμμα ύψους 20.745.000 ευρώ με πολλές πηγές χρηματοδότησης (ΣΑΤΑ, ΤΑΠ, τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης, ΕΣΠΑ κ.ά.), εντάχθηκε σε προγράμματα-δράσεις επιχορηγούμενες από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όπως ‘’Φιλόδημος’’, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο και Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, ύψους 11.000.000 ευρώ, για τη συνέχιση σημαντικών προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα στον δήμο, απαλλοτριώσεις, παιδικές χαρές, σχολικές αυλές, οχήματα, μηχανήματα κ.α. Όσον αφορά τα έξοδα του Προϋπολογισμού, η αντιδήμαρχος έκανε λόγο, για εξορθολογισμό των δαπανών, για μείωση των ελαστικών δαπανών του δήμου κατά 12% και των λειτουργικών από 9.000.000 ευρώ το 2018 σε 6.000.000 ευρώ, για υπαγωγή σε επιχορηγούμενα προγράμματα του ΥΠ.ΕΣ. που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Η επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη, Ρία Καλφακάκου, μίλησε για ένα κλασσικό προϋπολογισμό, τελευταίας χρονιάς διοίκησης, που δεν είναι εμπνευσμένος και δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο και γι αυτό το λόγο θα ψηφίσει λευκό. “Ο προϋπολογισμός ήταν αρκετά σαφής ως προς του πάνε τα λεφτά, από που έρχονται τα έσοδα και αυτό είναι πάντα θετικό. Επειδή είμαστε σε μια οικονομική κατάσταση που δεν περιμένουμε και να διπλασιαστούν, γενικά είναι πολύ θετικό να ψάχνει ο κάθε ο δήμος άλλες χρηματοδοτικές πηγές, από όσα του επιτρέπουν οι κλασσικές επιχορηγήσεις ή τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη. Όπως το δάνειο από την ΕΤΕπ, το Νιάρχος ή το πρόγραμμα Φιλόδημος. Είναι ένας κλασσικός προϋπολογισμός τελευταίας χρονιάς διοίκησης, δεν είναι εμπνευσμένος, και δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο ”, τόνισε η κ. Καλφακάκου.

“Είναι ένας προϋπολογισμός για να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές εντυπώσεις για την τελευταία χρονιά Μπουτάρη. Είναι ντροπή 8 χρόνια μετά να μείνει ξανά η Θεσσαλονίκη με τις εντυπώσεις”, ανέφερε ο επικεφαλής της “Ελληνικής Αυγής”, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Για άμεσο συσχετισμό του δημοτικού προϋπολογισμού με τον κρατικό έκανε λόγο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως η κρατική χρηματοδότηση είναι μειούμενη και φέτος. “Όπως συνηθίζεται ο προϋπολογισμός συζητείται παράλληλα με τον κρατικό στη Βουλή, Η κρατική χρηματοδότηση είναι μειούμενη και φέτος σε σχέση ακόμα και με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου. Κάτι που σημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αυξήσει τους ιδίους πόρους. Από τα χρήματα που στερούν από τους δήμους του γυρνάνε κάποια ψίχουλα”, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση”, Μόνικα Αϊβάζογλου, δήλωσε πως ο φετινός προϋπολογισμός συντάχθηκε χωρίς την παραμικρή συμμετοχή των πολιτών και τον φορέων της πόλης.

“Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις διαφορετικές ανάγκες και ελλείψεις, κάθε διαμερίσματος”, ανέφερε η κ. Αϊβάζογλου.

Για έσοδα και έξοδα που δεν θα δούμε πότε, έκανε λόγο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντής Σεβρής, σημειώνοντας πως ο δήμος δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε επιχειρηματία. “Το κράτος αφήνει την οικονομική στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η απόκλιση αυτή δεν θα πρέπει να αποκατασταθεί από τρίτους. Το πάτημα του κράτους να δανείζεται να μην επαναληφθεί και στους δήμους. Η διάσταση αυτή υπάρχει στον προϋπολογισμό. Η απόσταση που αποκτά το κράτος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην μετατρέψει το δήμο σε επιχειρηματία”, δήλωσε ο κ. Σεβρής.

“Έχουμε έναν προϋπολογισμό που επί 8 χρόνια πέφτει έξω. Είναι ένας παραπλανητικός προϋπολογισμός. Υπάρχουν θέματα μέσα που δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση”, σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Εντάξει”, Σωκράτης Δημητριάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα