Δ. Θεσσαλονίκης: 930 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στις γειτονιές της πόλης

"Βροχή" είναι οι καταγγελίες, που έχει δεχθεί φέτος η Δημοτική Αστυνομία και ο δήμος Θεσσαλονίκης, για εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους της πόλης.

Πρόκειται για οχήματα παντός τύπου, μικρά και μεγάλα Ι.Χ., αγροτικά και παλιά βαν. Παράλληλα, καταλαμβάνουν εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης, οι οποίες είναι πολύτιμες για τους οδηγούς της πόλης, ενώ αποτελούν και εστίες μόλυνσης.

"Ο κόσμος έχει καταθέσει πινακίδες,

επειδή δεν μπορεί να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας. Όταν όμως κάποιος καταθέτει πινακίδες, το όχημα πρέπει να σταθμεύεται σε ιδιωτικό χώρο ή σε πάρκινγκ" τόνισε στο thestival.gr ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς.

Τα τελευταία τρία χρόνια περισυλλέχθηκαν περισσότερα από 400 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έγιναν 930 καταγγελίες για "σαραβαλάκια". Σε αυτά πραγματοποιήθηκαν 632 επικολλήσεις, εκ των οποίων αποσύρθηκαν τα 93.

"Περισυλλέχθηκαν μόνο 93, διότι αυτοί που τα παρκάρουν χωρίς πινακίδες πάνε και τα μετακινούν. Ο νόμος λέει ότι εάν μετακινηθεί το αυτοκίνητο, δεν μπορείς να το σηκώσεις. Πολύ κακώς βέβαια" εξήγησε ο κ. Ψαρράς.

Μετά την εύρεση του εγκαταλελειμμένου οχήματος, η διαδικασία που ακολουθείται βάσει του νόμου είναι η ακόλουθη:

-Τοποθετείται από την αρμόδια υπηρεσία του τμήματος Καθαριότητας ενημερωτικό αυτοκόλλητο για τους ιδιοκτήτες, ώστε να γνωρίζουν πως θεωρείται εγκαταλελειμμένο για τον δήμο. Η τοποθέτηση του αυτοκόλλητου σημαίνει κατά κύριο λόγο πως μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που ορίζει ο νόμος, το όχημα περνά στην κυριότητα του Δήμου.

-Το προβλεπόμενο διάστημα παραμονής του οχήματος με πινακίδα στο σημείο από την στιγμή που θα τοποθετηθεί το ενημερωτικό αυτοκόλλητο είναι 90 ημέρες, ενώ για όχημα που δεν διαθέτει πινακίδα είναι 45 ημέρες.

-Έπειτα εκδίδεται απόφαση συλλογής εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η οποία εκτελείται από εταιρεία ανακύκλωσης και αναλαμβάνει τη διαδικασία αυτή για λογαριασμό της Δημοτικής Αστυνομίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

-Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο αποσυρθεί, εάν μέσα σε δέκα ημέρες δεν αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, το όχημα θα καταστραφεί και θα εκδοθεί πιστοποιητικό καταστροφής. Σε περίπτωση που διεκδικήσει ο δικαιούχος να το πάρει πίσω θα πληρώσει 300 ευρώ πρόστιμο καθαριότητας.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Αστυνόμευσης, Μιχάλη Αλλαγιώτη, όλα τα οχήματα, που ήταν εγκαταλελειμμένα στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων. Από την Πυλαία μέχρι την Ξηροκρήνη και από την Άνω Πόλη μέχρι τη Νέα Παραλία.

"Κάποια στιγμή είχαμε βγάλει και εμείς ένα συνεργείο μόνο για αυτόν τον σκοπό. Πλέον ο εντοπισμός γίνεται κατά την διάρκεια άλλων ελέγχων που κάνουμε, είτε από κλήσεις των δημοτών" υπογράμμισε στο thestival.gr o κ. Αλλαγιώτης.

Το θέμα των εγκαταλελειμμένων οχημάτων αναμένεται να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα