H El Pais για τη στάση του Καταλανού ηγέτη: Η… kolotumba του Πουτζδεμόν που θύμισε Τσίπρα

Να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι, κάλεσε η ισπανική κυβέρνηση τον Καταλανό πρόεδρο, Κάρλες Πουτζδεμόν, δίνοντας του προθεσμία πέντε ημερών, έως τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Στη χώρα σχολιάζουν ήδη το γεγονός ότι ο Καταλανός δεν προωθεί τόσο θερμά την αποσχιστική διαδικασία.

Αν τελικά προχωρήσει στην ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσει», καθώς σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία

της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Τα ισπανικά ΜΜΕ ωστόσο προβλέπουν "κωλοτούμπα" του Πουτζδεμόν, καθώς δήλωσε ότι θα ακολουθήσει τη βούληση των Καταλανών, χωρίς όμως να κηρύσσει μονομερή ανεξαρτησία. Όπως επισήμανε, αναστέλλει για μερικές εβδομάδες την κήρυξή της, κάτι που φαίνεται να συνέβη λόγω συνομιλίας του με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μάλιστα η εφημερίδα El Pais σε άρθρο της χρησιμοποίησε τη λέξη «kolotumba» για τις κινήσεις του , Κάρλες Πουτζδεμόν.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «είναι ένας πολιτικός όρος, που σημαίνει στροφή 180 μοιρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έκανε αυτή τη λέξη διάσημη, αφού οδήγησε τη χώρα του σε δημοψήφισμα, με το ερώτημα εάν θα κάνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Παρότι η πλειονότητα ψήφισε "όχι", ο ίδιος κατέληξε να κάνει το αντίθετο».

Keywords
Τυχαία Θέματα