Χαλκιδική: Λουκέτο στο δημοτικό σχολείο Νέας Ηράκλειας

Σε αναστολή λειτουργίας οδηγείται το Δημοτικό Σχολείο Νέας Ηράκλειας στη Χαλκιδική. Την επόμενη σχολική χρονιά το κουδούνι δεν θα χτυπήσει για τους λιγοστούς μαθητές, οι οποίοι θα φοιτήσουν σε σχολικές μονάδες της Νέας Καλλικράτειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους συνδικαλιστών της εκπαίδευσης τις οποίες επικαλείται το halkidikifocus.gr, υπήρξαν μεθοδεύσεις για τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε μια προσπάθεια περιστολής των δαπανών για τη λειτουργία του σχολείου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, η αναστολή λειτουργίας

ουσιαστικά προέκυψε από την επιλογή των γονέων του χωριού να εγγράψουν τα παιδιά τους στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Καλλικράτειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια εκπαιδευτική δομή με ορισμένες ιδιαιτερότητες όπως το γεγονός ότι κατά καιρούς εγγράφονταν περιστασιακά παιδιά οικογενειών Ρομά, οι οποίες εγκαθίστατο στην ευρύτερη περιοχή.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής Ευτυχία Παπανικολάου εξήγησε στο halkidikifocus.gr ότι φέτος οι γονείς με αποκλειστικά δική τους πρωτοβουλία και δίχως καμία πίεση θέλησαν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Καλλικράτειας.

«Ο νόμος δίνει το δικαίωμα της μετακίνησης από ολιγοθέσια σε πολυθέσια σχολεία. Προφανώς, οι γονείς θεώρησαν ότι τα παιδιά τους θα έχουν καλύτερη μόρφωση ενώ θα υπάρχει δυνατότητα φοίτησης και στη ζώνη του ολοήμερου», επισήμανε η κ. Παπανικολάου. «Το 1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ν. Καλλικράτειας είναι δωδεκαθέσιο, άρτια οργανωμένο ενώ υπήρξε μέριμνα και για τη μετακίνηση των μαθητών με λεωφορείο, στο πλαίσιο των μαθητικών δρομολογίων», πρόσθεσε η κα. Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, το τρέχον σχολικό έτος το Δημοτικό Σχολείο Ν. Ηράκλειας λειτούργησε με μόλις επτά παιδιά ενώ την προσεχή σχολική χρονιά ο αριθμός δεν ξεπερνά τους τρεις μαθητές.

«Γίνεται αντιληπτό ότι με τόσους λίγους μαθητές δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει το σχολείο», υπογράμμισε η Ευτυχία Παπανικολάου.

Την αντίθεσή του και την έντονη διαφωνία του για το κλείσιμο σχολείων εκφράζει ο εκπαιδευτικός κόσμος. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής Χρήστος Βογιατζής ανέφερε χαρακτηριστικά στο halkidikifocus.gr: «Η κατάργηση ενός σχολείου σηματοδοτεί το μαρασμό ενός χωριού, μιας τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, χάνονται οργανικές θέσεις συναδέλφων».

Keywords
Τυχαία Θέματα