Πρόεδρος Εγνατίας Οδού: Ίδια θα παραμείνει η χρέωση παρά την αύξηση των σταθμών των διοδίων

Στη διαβεβαίωση ότι μέχρι να ισχύσουν τα αναλογικά διόδια το 2018, η χρέωση σε αυτά θα παραμείνει ίδια δηλαδή 0,03 λεπτά ανά χιλιόμετρο, προχώρησε μιλώντας λίγο πριν τη σύσκεψη των τεσσάρων Περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας (Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος) στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο

πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Απόστολος Αντωνούδης.

"Δεν θεωρώ ότι είναι δικαιολογημένη η ανησυχία από την στιγμή που έχουμε διαμηνύσει ότι η χρέωση ανά χιλιόμετρο θα παραμείνει μέχρι την παραχώρηση στα ίδια επίπεδα. Είτε είναι 8 οι σταθμοί που λειτουργούν σήμερα είτε είναι 14 στον κύριο άξονα αυτό σημαίνει ότι η χρέωση των διοδίων θα είναι τρία λεπτά. Μετά την λειτουργία των τεσσάρων καινούργιων σταθμών οι οποίοι κατασκευάζονται και ολοκληρώνονται σε δύο μήνες θα στείλουμε μια πρόταση ΚΥΑ με τις χρεώσεις οι οποίες προβλέπονται. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιους σταθμούς θα γίνει ανακατανομή. Εκεί όπου παρεμβάλλεται ένας σταθμός διοδίων ανάμεσα σε δύο που ήδη υπάρχουν προφανώς θα γίνει μείωση της τιμής στους δύο όμορους σταθμούς. Εντός του 2018 θα λειτουργήσουν με το εθνικό αναλογικό ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού.

Ο κ. Αντωνούδης επεσήμανε πως "πριν γίνει το αναλογικό σύστημα θα υπάρχουν οι χρεώσεις που υπάρχουν, δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στην τιμολογιακή πολιτική".

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εγνατίας Οδού, Τάσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού η χρέωση θα αυξηθεί στα 0,07 λεπτά του ευρώ.

"Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αποφασίστηκε το 2010, με ΚΥΑ του κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και στη συνέχεια, χωρίς να γίνεται κάτι, αφού το ΤΑΙΠΕΔ ήταν πολύ πίσω. Τώρα πλέον το ΤΑΙΠΕΔ βγήκε μπροστά και θέλει να σχεδιάσει την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, δεχόμενο τις παραινέσεις των ενδιαφερόμενων. Η Εγνατία Οδός σήμερα όπως λειτουργεί μπορεί να καλύψει τα έξοδά της, τη συντήρηση και τη λειτουργία της. Με τα 32 διόδια και τα άλλα 8 μετωπικά, αλλάζουν όλα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα από τη μία άκρη της Εγνατίας Οδού μέχρι την άλλη, πηγαίνετε με 15 ευρώ και κάτι, ενώ μετά θα πηγαίνετε με 42, μπορεί και 47, έως ακόμα και 52 ευρώ! Αυτό συμβαίνει για το Ι.Χ., για το φορτηγό δεν το συζητάμε, εκεί είναι απαγορευτικό. Ο σχεδιασμός αυτός δεν έχει γίνει από την Εγνατία Οδό, αλλά από κάποιους τρίτους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, που δεν είναι καν οικονομικές υπηρεσίες. Εμείς κάνουμε απεργία κάθε στιγμή, το ΤΑΙΠΕΔ έχει την ασυλία του και η Εγνατία Οδός κάνει τις παραχωρήσεις της, κάτι που είναι παράλογο, αφού είναι υπηρεσιακοί και δεν μπορούν να βάλουν υπογραφές σε τέτοιου είδους πράγματα. Ο Σύλλογος Εργαζομένων αποφασίζει απεργίες, κάθε φορά που γίνονται διαγωνισμοί. Την προηγούμενη φορά που ήταν και το Ωραιόκαστρο, εκβιαστήκαμε, γιατί την άλλη μέρα ήταν η αξιολόγηση", σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

"Αφήσαμε να γίνει αυτός ο διαγωνισμός, αλλά οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να το κάνουν αυτό. Δεν γίνεται συνέχεια να κάνουμε πίσω. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Εγνατία Οδός, ξέρουν λεπτομέρειες για τη συντήρηση και τη λειτουργία, την κατασκεύασαν επίσης. Θέλουν να την δώσουν σε έναν ιδιώτη έτοιμη, χωρίς καμία άλλη επένδυση. Δεν πρόκειται για παραχώρηση, αφού είναι έτοιμη. Βάζει ένα ταμείο και εισπράττει λεφτά. Έχουμε κάνει χρηματοοικονομική μελέτη με τη σύμφωνη γνώμη και της διοίκησής μας τότε, που δείχνει ότι για 35 χρόνια θα φέρει περίπου 5 δις ευρώ έσοδα. Το δικαίωμα της μετακίνησης θα είναι απαγορευτικό, το κόστος θα είναι πολύ υψηλό. Αυτό δεν θα το αφήσουμε έτσι εμείς οι εργαζόμενοι και θα δώσουμε τις μάχες μας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα