Αρίστευσαν, μένουνε Ελλάδα και από Σεπτέμβρη θα είναι φοιτητές Ιατρικής στο ΑΠΘ!

Έχουν κάθε δικαίωμα να χαμογελούν και να αισθάνονται υπερήφανοι για όσα κατάφεραν. Οι κόποι ετών ανταμείφθηκαν και το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα.

Ο Νίκος Μαυρουδής και η Ελένη Σιφναίου, θα είναι από τον Σεπτέμβρη συμφοιτητές στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Τελειόφοιτος του 15ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης ο Νίκος και μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη η Ελένη, και οι δυο τους κατάφεραν με μεθοδικότητα,

και αρκετό διάβασμα, να εισέλθουν στη Σχολή των ονείρων τους .

Σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών, αμφότεροι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά πανεπιστήμια και ονειρεύονται ήδη τη ζωή τους στα φοιτητικά έδρανα.

Νίκος Μαυρουδής, 19.515 μόρια- 15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Με παππού και πατέρα γιατρούς, ο Νίκος άρχισε να σκέφτεται ότι θέλει να ακολουθήσει κι ο ίδιος την Ιατρική, ήδη από το γυμνάσιο. Όταν μπήκε στο λύκειο, άρχισε απλώς την εφαρμογή του σχεδίου που ο ίδιος είχε καταστρώσει, μέχρι τον τελικό στόχο και την είσοδο στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. «Είχα έναν στόχο εδώ και δύο χρόνια, δεν σκεφτόμουν τίποτα άλλο, πίστευα στον εαυτό μου και δεν άφηνα αμφιβολία» λέει χαρακτηριστικά στο Thestival.

Οι γονείς και τα τέσσερα αδέρφια του τον βοήθησαν ιδιαίτερα στην τελευταία απαιτητική διετία, η οποία είχε πολλή μελέτη και στερήσεις, χωρίς ωστόσο άγχος και αμφιβολίες. «Διάβαζα από το πρωί μέχρι τις 9-10 το βράδυ, με πολλά διαλείμματα ενδιάμεσα. Ήμουν οργανωτικός και μεθοδικός. Προσπάθησα να μη παραμελήσω κάτι από όσα έκανα στη ζωή μου. Έβγαινα κάθε εβδομάδα και προσπαθούσα να κρατήσω ισορροπίες» τόνισε ο Νίκος στο Thestival.

Για τον ίδιο, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πορεία του προς την επιτυχία έπαιξε και το σχολείο του, οι καθηγητές του οποίου τον βοήθησαν να εξελιχθεί. “Σίγουρα είχα σκεφτεί το ιδιωτικό σχολείο, όμως επέλεξα το δημόσιο και δεν το μετάνιωσα. Το 15ο ΓΕΛ είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο σχολείο, με ωραίο περιβάλλον. Ήταν η καλύτερη επιλογή» αναφέρει.

Συνειδητή ήταν και η απόφασή του να επιλέξει ελληνικό πανεπιστήμιο για τις σπουδές του, παρότι με τις επιδόσεις του θα μπορούσε να γίνει δεκτός και σε ιδρύματα του εξωτερικού. «Πιστεύω ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να μου προσφέρουν περισσότερα πράγματα που δεν μπορώ να τα βρω έξω. Η Ιατρική του ΑΠΘ είναι μια σχολή υψηλού επιπέδου, με καλούς καθηγητές, έχει καλή φήμη στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα να κάνω ειδικότητα, θα σκεφτώ και το εξωτερικό» πρόσθεσε.

Ελένη Σιφναίου, 19.340 μόρια- Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

H Ελένη Σιφναίου έμαθε τα χαρμόσυνα νέα στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ, όπου περνάει τις πρώτες ημέρες μετά τη δύσκολη περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ίδια είχε εξαρχής την αίσθηση ότι επιτυγχάνει τον στόχο της, ωστόσο, η βαθμολογία που της ανακοίνωσε ο πατέρας της την έκανε να πετάξει από χαρά. Δύο 20άρια σε Χημεία και Βιολογία, 19 στη Φυσική και οι καλές επιδόσεις και στα άλλα μαθήματα, θα της επιτρέψουν να δηλώσει σε δύο μήνες από σήμερα φοιτήτρια Ιατρικής. «Περίμενα καλούς βαθμούς, αλλά σε καμία περίπτωση τόσο υψηλούς» σχολιάζει η ίδια στο Thestival και προσθέτει: «Ήταν μια χρονιά κουραστική, αλλά και ευχάριστη. Είχα τη στήριξη της οικογένειας και των φίλων μου και δεν είχα άγχος».

Για την Ελένη, το μυστικό της επιτυχίας ήταν η συνέπεια στο διάβασμα και η συγκέντρωση. Όπως λέει, οι ώρες του διαβάσματος δεν ήταν πολλές, αλλά φρόντιζε να είναι αποδοτικές. «Δεν στερήθηκα πράγματα που αγαπούσα. Συνέχισα τον αθλητισμό- παίζω μπάσκετ- αλλά και τις υπόλοιπες δραστηριότητές μου. Αυτό που ίσως στερήθηκα ήταν ο ύπνος και η ξεκούραση» σημειώνει.

Με τη βοήθεια των καθηγητών της σε σχολείο και φροντιστήριο, κατάφερε να περάσει στην πρώτη της επιλογή και παρότι έχει και μια πολύ καλή εναλλακτική, η Ελένη θα επιμείνει... ελληνικά! Η απόφοιτη των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη έγινε δεκτή με υποτροφία και στο Westminster College των ΗΠΑ, ωστόσο, η ίδια αποφάσισε να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη.

«Πιστεύω στα ελληνικά πανεπιστήμια και γενικότερα στην ελληνική εκπαίδευση, ακόμη και τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολα και για τη χώρα αλλά και για τον τομέα της εκπαίδευσης. Θα σπουδάσω στη Θεσσαλονίκη κι ενδεχομένως να πάω στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό ή για να πάρω ειδικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν πάντως, αυτό που σκέφτεται περισσότερο απ’ όλα είναι οι διακοπές, τις οποίες και θα απολαύσει, πριν αποκτήσει την ακαδημαϊκή ταυτότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα