Απορρίφθηκε ο ιταλικός προϋπολογισμός - Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις

Την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνοντας την έναρξη της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος» και προλειαίνοντας το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρώμης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε και επισήμως την απόρριψη του προϋπολογισμού για το 2019, τονίζοντας ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ως προς το έλλειμμα και κυρίως, ως προς το χρέος.

Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού προβλέπει περικοπές φόρων,

μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και αύξηση των κοινωνικών δαπανών-μέτρα, τα οποία «οδηγούν» το έλλειμμα στο απαγορευτικό για την Ε.Ε. επίπεδο του 2,4% του ΑΕΠ.

Σε μία κίνηση καλής θελήσεως, ως απάντηση στις ενστάσεις της Κομισιόν, η Ρώμη δεσμεύτηκε να αυξήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, να περιορίσει τις σπατάλες και να θεσπίσει έναν δημοσιονομικό «κόφτη», ο οποίος θα διασφαλίζει ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί τον προϋπολογισμένο στόχο (σ.σ. 2,4% του ΑΕΠ).

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι Βρυξέλλες επιμένουν σε μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, προκειμένου το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1%, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, και το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. (σ.σ. 130% του ΑΕΠ), να τεθεί άμεσα σε εξορθολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα